REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vos vienas kiaušinis per dieną padidina 2–ojo tipo diabeto riziką 60 procentų, parodė naujas tyrimas. Australijos mokslininkai studijavo 8545 suaugusiųjų iš Kinijos imtį ir atrado teigiamą koreliaciją tarp gausesnio kiaušinių suvartojimo ir didesnio cukraus kiekio kraujyje. 

Vos vienas kiaušinis per dieną padidina 2–ojo tipo diabeto riziką 60 procentų, parodė naujas tyrimas. Australijos mokslininkai studijavo 8545 suaugusiųjų iš Kinijos imtį ir atrado teigiamą koreliaciją tarp gausesnio kiaušinių suvartojimo ir didesnio cukraus kiekio kraujyje. 

REKLAMA

Kiaušiniai yra sveikas ir maistingas maisto produktas, dažnai rekomenduojami kaip „sveikas ir greitas maistas“, bet diabetą tiriantiems mokslininkams jie kelia abejonių.

Anksčiau atlikti tyrimai rodė, kad kiaušinių vartojimas gali net apsaugoti nuo diabeto, tačiau dabar naujas tyrimas atskleidė, kad reguliarus kiaušinių valgymas – bent vieno per dieną, virto, kepto, virto garuose ar su kiaušiniene – sukelia polinkį į diabetą – ligą, pasireiškiančią per aukštu cukraus kiekiu kraujyje.

„Mityba yra žinomas ir keičiamas faktorius, prisidedantis prie susirgimo 2–ojo tipo diabetu, todėl svarbu išsiaiškinti įvairius mitybos aspektus, kurie gali turėti įtakos susirgimui šia liga.“ – sako dr. Ming Li iš Pietų Australijos universiteto. – „Nors sąsaja tarp kiaušinių vartojimo ir diabeto dažnai diskutuojama, šio tyrimo tikslas buvo įvertinti žmonių ilgalaikius kiaušinių vartojimo įpročius ir jų riziką susirgti diabetu.“

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo duomenys buvo surinkti iš Kinijoje gyvenančių žmonių – šioje šalyje neseniai pereita nuo tradicinės mitybos su daug kruopų ir daržovių, prie gamyklinio maisto gausios šiuolaikinės mitybos, į kurią įeina daugiau mėsos, užkandžių ir kiaušinių, sako dr. M. Li.

REKLAMA

Nuo 1991 iki 2009 metų kiaušinius vartojančių žmonių skaičius Kinijoje padvigubėjo – nuo 16 gramų 1991–1993 metais pereita prie 26 gramų 2000–2004 metais ir net iki 31 gramo 2009 metais. 

Diabeto gydymas visame pasaulyje 2019 metais atsiėjo 760 milijardus dolerių – tai 10 procentų visų sveikatos apsaugai išleidžiamų lėšų pasaulyje. Tuo tarpu Kinijoje su diabetu siejamos išlaidos viršija 109 milijardus dolerių.

Tyrimo tikslais dr. M. Li su komanda analizavo 8545 suaugusiųjų, dalyvavusių 1991–2009 metų Kinijos sveikatos ir mitybos apklausoje, duomenis. Kinijos sveikatos ir mitybos apklausa – tai JAV valstybinio Ligų kontrolės ir prevencijos centro remiamam ilgalaikė programa, kuria siekiama ištirti Kinijos sveikatos apsaugos politikos ir mitybos rezultatus.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo dalyviai fiksavo savo kiaušinių suvartojimo įpročius, o diabetas buvo diagnozuojamas 2009 metais, remiantis cukraus kiekio kraujyje nevalgius testu.

Aukštas ir ilgalaikis kiaušinių suvartojimas, viršijantis 38 gramus kiaušinių per dieną, padidino diabeto riziką suaugusių kinų tarpe maždaug 25 procentais, skelbia tyrėjų komanda. Tačiau daugiau nei 50 gramų per dieną, arba maždaug vieną kiaušinį, suvalgantys žmonės susirgti diabetu rizikavo 60 procentų labiau. Ši koreliacija taip pat buvo ryškesnė moterims nei vyrams, o tai reiškia, kad reguliariai kiaušinius vartojančios moterys diabetu susirgti rizikuoja labiau.

Dr. M. Li teigia, kad priežasties ir pasekmės ryšiui įtvirtinti reikėtų atlikti daugiau tyrimų, norint įrodyti, kad kiaušiniai iš tiesų gali sukelti diabetą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Norint įveikti diabetą reikalinga daugialypė prieiga, į kurią turi įeiti ne tik tyrimai, bet ir aiškios rekomendacijos, kurios žmonėms suteiktų informacijos ir jiems padėtų“, – sako ji. – „Šis tyrimas yra tik vienas žingsnis mūsų ilgalaikio tikslo link.“

Praėjusiais metais mokslininkai iš Suomijos gavo visiškai priešingą rezultatą – kad vienas kiaušinis per dieną gali sumažinti 2-ojo tipo diabeto riziką. Jie tyrė vyrų populiaciją ir jų tyrimo eigoje paaiškėjo, kad kasdien po kiaušinį suvalgantys vyrai kraujyje turi tam tikrą lipidų profilį, kuris yra dažnas tarp tų vyrų, kurie nesuserga diabetu. Tačiau šio tyrimo autoriai iš Rytų Suomijos universiteto pripažino, kad sąryšis tarp šių dviejų faktorių vis dar neaiškus.

REKLAMA

2015 metais to paties universiteto tyrėjai išsiaiškino, kad kiaušinių vartojimas siejamas su žemesne 2–ojo tipo diabeto rizika bei žemesniu gliukozės lygiu kraujyje. Maždaug keturis kiaušinius per savaitę suvalgantys vyrai 37 procentais rečiau sirgo 2-ojo tipo diabetu, lyginant su tais, kurie per savaitę suvalgydavo maždaug vieną kiaušinį.

Jyrki Virtanen, mitybos epidemiologijos dėstytojas iš Rytų Suomijos universiteto sako, kad ligi šiol būta mažai mokslinių įrodymų apie kiaušinių poveikį diabeto rizikai. Jis sakė:

„Nėra jokių prieinamų eksperimentinių duomenų apie kiaušinių suvartojimą ir 2–ojo tipo diabeto dažnumą.“

Tačiau visgi egzistuoja tikimybė, kad gausus kiaušinių vartojimas gali sukelti diabetą tiems žmonėms, kurie juo neserga. Kiaušiniuose yra 187 mg cholesterolio, o pagal oficialias rekomendacijas, diabetu sergantys žmonės per dieną negali suvartoti daugiau nei 200 mg cholesterolio. Kiaušiniuose taip pat yra daug baltymų – maždaug 7 g kiekviename kiaušinyje, o baltymus organizmas perdirba į gliukozę, jei jų suvartojame per daug, rašo dailystar.co.uk 

Amerikos diabeto asociacija tuo tarpu rekomenduoja diabetu jau sergantiems žmonėms kiaušinius valgyti. Kiekviename kiaušinyje yra 0,5 g angliavandenių, o tai padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų