REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trumpas dienas keičia tamsiausios metuose naktys. Dienomis vyrauja teigiama temperatūra arba nedidelės šalnos. Rūką ir dulkiantį lietų lapkričio mėnesio pirmoje pusėje pakeičia šlapdriba ir lietus, o kartais net sniegas.

Trumpas dienas keičia tamsiausios metuose naktys. Dienomis vyrauja teigiama temperatūra arba nedidelės šalnos. Rūką ir dulkiantį lietų lapkričio mėnesio pirmoje pusėje pakeičia šlapdriba ir lietus, o kartais net sniegas.

REKLAMA

Sodininkai ir daržininkai mėnesio pirmomis dienomis dirba baigiamuosius pasiruošimo žiemai darbus, o kitomis dienomis tikrina, ar viskas patikimai padaryta.

Nuo vaismedžių nukratykite likusius sukamštėjusius vaisius (mumijas) ir užkaskite juos į žemę – taip sunaikinami ligų pradai. Nuo vaismedžių kamienų nuimkite juostas su prilipusiais kenkėjais, jas sunaikinkite, nugramdykite žievės atplaišas (jei to nepadarėte anksčiau), nubaltinkite vaismedžių kamienus ir prieš žiemą apriškite.

Daugelis sodininkų medelius baltina pavasarį. Tai didelė klaida, nes pavasarį, ypač kai sprogsta pumpurai, šis darbas nebeturi reikšmės. Medžius reikia nubaltinti rudenį – tokiu būdu medelių kamienai apsaugomi nuo žievės pleišėjimų ir staigių temperatūros pokyčių žiemą, be to, sunaikinami kenkėjai, ligų sukėlėjai. Vaismedžius baltinkite kalkių pienu, papildomai į jį įmaišę lipalo ar molio miltelių, arba vandens emulsiniais dažais.

REKLAMA
REKLAMA

Žiemą aprišalai vaismedžius gelbės nuo šalčio, temperatūros svyravimų (kad nepleišėtų žievė) ir graužikų. Vaismedžius apriškite impregnuotu popieriumi, eglišakėmis, šiaudų arba nendrių pynėmis, dviguba agroplėvele, medžiagos atraižomis. Popieriumi ar kita medžiaga kamienus vyniokite nuo apačios į viršų, nes tada susidaro savotiškas stogelis ir pro sudūrimus ant žievės nepatenka vanduo. Pasiruoškite eglišakių (tinka ir smulkesni),pasikarpykite minkštos vielos gabaliukų.

REKLAMA

Prie kamieno pridėkite eglišakių ir viela dviejose ar trijose vietose jas sukabinkite. Taip viela apjuoskite ir suriškite nendres ar šiaudų pynes. Žemaūgius medelius apvyniokite nuo žemės iki viršūnių, o pusiau žemaūgiams medeliams užteks apvynioti tik kamienus. Vaismedžių kamienus galite aprišti ir specialiu plastikiniu tinklu, kurio galima nenuimti net vasarą. Pati geriausia apsauga nuo kiškių ar kitų miško svečių – 3 m aukščio sandari tinklinė tvora.

Kaupiame derlių

Kol neįšalo žemė, prisikaskite krienų. Jei jų prisirinkote daugiau, dalį suvartokite iškarto, o kitus sudėkite į dėžutę ir užpilkite drėgnu smėliu. Jei nepasodinote žieminių česnakų, kuo greičiau tai padarykite ir iš karto užpilkite 5–7 cm storio durpių, pjuvenų ar medžių lapų sluoksniu.Perkaskite komposto krūvą.

REKLAMA
REKLAMA

Jei daržoves laikote kaupuose,pasiruoškite šiaudų, pjuvenų, drožlių, lapų. Jais derlių uždengsite per didesnius šalčius. Kai temperatūra nukris žemiau –10 laipsnių Celsijaus, užkamšykite vėdinimo kaminėlius.

Jei patalpoje, kur laikote bulves, temperatūra nukrito žemiau –3 ar –4 laipsnių Celsijaus,daržoves apdenkite storesne medžiaga arba perkelkite į šiltesnę vietą, kitaip jos įgaus salsvą skonį. Bulvių negalima laikyti šviesoje – jos pažaliuos, kaupsis nuodingosios medžiagos. Jokiu būdu jų nevalgykite.Užkamšykite rūsio vėdinamąsias angas, kad į vidų neprilįstų pelių ar kitų graužikų.

Petras Klimas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų