REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėdos be to, kad yra vienos jaukiausių metų švenčių, dar gali kelti ir labai daug streso. Ką dėti ant stalo? O ką dovanoti artimiesiems? Pastarasis klausimas ir šiaip dažnam neduoda ramybės, o dar ir karantinui užklupus, gali tapti itin dideliu galvos skausmu. Dalinamės nebrangių dovanų idėjomis, ką dovanoti šeimai, draugams ir bendradarbiams.

Kalėdos be to, kad yra vienos jaukiausių metų švenčių, dar gali kelti ir labai daug streso. Ką dėti ant stalo? O ką dovanoti artimiesiems? Pastarasis klausimas ir šiaip dažnam neduoda ramybės, o dar ir karantinui užklupus, gali tapti itin dideliu galvos skausmu. Dalinamės nebrangių dovanų idėjomis, ką dovanoti šeimai, draugams ir bendradarbiams.

REKLAMA

Kalėdos dažnam asocijuojasi su krūvomis dovanų po eglute. Tačiau, ką po ja dėti, neretai yra galvos skausmą keliantis klausimas.

Psichologų jau pripažinta, kad pirmajam karantinui atėjus dalis žmonių jautė nerimą dėl darbo ir pajamų. Dalis darbuotojų buvo išleisti į prastovas, daliai sumažėjo atlyginimas. Visai prieš Kalėdas lietuvius užklupo antras karantinas, kartojasi panašus scenarijus.

Finansiškai sunku dėl pandemijos, o kalėdinis laikotarpis reikalauja dar daugiau papildomų išlaidų. Pateikiame nebrangių ir mielų kalėdinių dovanų idėjų sąrašą.

REKLAMA
REKLAMA

Šeimai

Sąmoningumo festivalis „Masters of Calm“ su tv3.lt pasidalino dovanų idėjų artimiesiems sąrašu. Festivalio atstovė spaudai Justina sako, kad renkant dovanas yra svarbu kūrybiškumas. Pačių kurtos dovanos yra asmeniškesnės, o kurti jas reikėtų galvojant apie konkretų žmogų.

REKLAMA

„Nesvarbu, kam skirta dovana – šeimos nariui, artimam draugui ar bendradarbiui, – tereikia žinoti kas tą žmogų labiausiai pradžiugintų. Smaližiams patiks namų gamybos šokoladas, estetikos gerbėjams – rankų darbo vaza, o žiemos vakarus leidžiančiam su knyga – namų gamybos smilkalai ar žvakė“, – tv3.lt pasakoja Justina.

Kaip vieną geriausių dovanų Justina įvardija skanumynus. Jos teigimu, skanėstai visada džiugina, o dar jei pačių gaminti, sako Justina, tai iš viso puiku. Gaminti galima naminį riešutų sviestą, įvairius sausainius, naminį šokoladą su pabarstukais, granolą, keksiukus.

REKLAMA
REKLAMA

„Vieną vakarą pasiaukoję virtuvėje galite pradžiuginti visus“, – sako Justina.

Kvepalai, smilkalai ar žvakės taip pat gali būti puiki dovana. O turint reikalingas priemones, kaip pasakoja Justina, šiuos dalykus pagaminti yra visai nesunku.

Taip pat galima dovanoti ir jaukias interjero detales, tokias kaip savo rankų darbo vazas, žvakides, pačių pieštus piešinius ar net kalėdines dekoracijas.

Nuotykis kartu taip pat gali būti gera dovana.

„Kalėdų šventė yra apie ryšį su artimaisiais, tad padovanoti patirtį kartu – viena taikliausių dovanų“, – sako Justina.

Dar viena idėja, kuria dalijasi Justina, yra dovanų kuponai artimiesiems. Justina skatina ne kuponus pirkti, o sugalvoti patiems. Antrajai pusei galima dovanoti pasimatymo visiškoje tyloje kuponą, vakarienę, pėdų masažą, pokalbį, kurio metu leisite išsikalbėti. Vaikams galima dovanoti dienos su tėčiu ar mama kuponą, visą dieną prie kompiuterio ir daug kitų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat Kalėdų proga galima sukurti dainą, eilėraštį ar tiesiog parašyti dėkingumo laišką.

Draugams

Dovanų draugams idėjų sąrašą pateikė įvaizdžio ir etiketo ekspertė Alvyda Jasilionytė. Jos teigimu, svarbu galvoti apie asmenį, kuriam dovana bus skirta. Jos nuomone, norint surasti gerą dovaną, nebūtina išleisti krūvos pinigų – kad nustebintum žmogų užtenka ir kelių eurų.

„Dovaną visuomet rinkite galvodami apie asmenį, apie jo pomėgius, veiklą, užuominas. Tai – dėmesingumas vieno kitam. Dovana – taip pat ir energetiniai mainai. Mes dalinamės meile, rūpesčiu, linkime gėrio, sveikatos, sėkmės, laimės. <...> Būtina planuoti ir ruoštis iš anksto. Pirkite internetu iš vietinių mažų gamintojų ar kūrėjų, kurkite ir gaminkite patys“, – tv3.lt sako A. Jasilionytė.

REKLAMA

Draugams, įvaizdžio ekspertės teigimu, kaip ir šeimos nariams, reikėtų dovanoti gerai apgalvotas ir dėmesingai atrinktas dovanas.

A. Jasilionytė sako, kad draugams galima dovanoti jų mėgstamo dailininko pieštus paveiksliukus, jiems svarbaus objekto piešinius, atvirukus.

Taip pat puiki dovana, A. Jasilionytės teigimu, yra knygos, skarelės, bilietai į kiną ar spektaklį, dovanų kortelės į kavinę, kremai, kvepalai. Galima dovanoti ir kalėdines dekoracijas.

Įvaizdžio ekspertės teigimu, draugams kaip dovanos taip pat puikiai tinka ir maistas. Galima dovanoti prieskonius, gurmaniškus skanėstus, antį ar žąsį, kalėdinius sausainius, kaimiškus rūkytus mėsos gaminius, vyno, arbatos ar kavos. Jei draugas gyvena mieste, puikiai tiktų ir kaimiškų vaisių ar daržovių dėžė.

REKLAMA

Įvaizdžio ekspertė dar mini ir šiandieninę situaciją atspindinčias dovanas. Žmonėms galima dovanoti ir Covid-19 higienos rinkinius – dezinfekcines priemones, pirštines, kaukes.

Darbo reikalais susijusiems žmonėms

Dovanų meistrė Odeta Plakienė pateikia sąrašą dovanų idėjų darbo reikalais susijusiems žmonėms. O. Plakienė sako, kad šiemet situacija dėl dovanų dar yra neaiški. Lietuvoje yra įvestas karantinas, dalis įmonių dirba nuotoliniu būdu, tad pirmiausia reikėtų pagalvoti, kaip dovanos pasieks savo adresatus.

O. Plakienė sako, kad dovanas darbo reikalais susijusiems žmonėms reikėtų išskirti į dvi grupes: kai dovanas vieni kitiems dovanoja bendradarbiai ir kai dovanas savo darbuotojams dovanoja viršininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kai dovanas vieni kitiems dovanoja bendradarbiai (čia, O. Plakienės teigimu, priskiriama ir kai dovanas savo viršininkui dovanoja darbuotojai), taip pat puikiai tinka rankų darbo dovanos.

„Sausainių rinkinukas, pyragas, pačių rinktos arbatžolės, gaminti pagardai ar uogienės visada dovanoja dėmesingumą ir jaukumą. Galbūt kažkas moka gaminti muilą, lieti žvakes, gaminti kalėdinius vainikus, dirbti su medžiu ar panašiai“, – tv3.lt komentuoja O. Plakienė.

Jei dovaną bendradarbiui vis dėlto perkate, svarbu, kad dovana turėtų žinutę.

„Pavyzdžiui, linkėdami, kad išsipildytų visos kolegos svajonės, galite įteikti elegantišką užrašinę šioms svajonėms užsirašyti ir planuoti jų įgyvendinimą. Kviečiant šventes švęsti ugningai ir triukšmingai, smagi dovana būtų bengališkų ugnelių ir konfeti rinkinys. Išskirtinis kalėdinės eglutės žaisliukas, manau, taip pat visada ras vietą kolegos namuose bei ilgai primins apie dovanotoją“, – sako O. Plakienė.

REKLAMA

Dovanos, kurias viršininkas dovanoja darbuotojams, gali būti įvairios. „Dovanų meistrai“ paskelbtame kalėdinių dovanų sąraše galima rasti ausines, atstumo laikymosi ruletę, stalo žaidimus, specialius akinius darbui su kompiuteriu, užrašines, reklaminius drabužius ir kitų dovanų pavyzdžius.

Ko dovanoti nereikėtų?

Dovanų meistrė O. Plakienė sako, kad bet kokiu atveju nereikėtų dovanoti žmogaus trūkumus pabrėžiančios ar jo pažiūroms prieštaraujančios dovanos.

„Tarkim, žmogus nevartoja alkoholio, o jam dovanojamas karštas kalėdinis vynas. Tarkim, žmogui jautri tema yra kūno svoris, o jam dovanojamos svarstyklės, kad galėtų geriau stebėti svorį. Čia tokie ribiniai variantai, bet iliustracijai“, – sako O. Plakienė.

Taip pat reikėtų vengti ir jokios paskirties neturinčių mažų niekučių, o renkant interjero detalę reikėtų būti itin atsargiems. Taip pat niekada kaip dovana neturėtų būti dovanojami gyvūnai ar kitos įpareigojančios dovanos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų