REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei vietos darže turite mažai, o norite mėgautis braškėmis, rinkitės remontantines. Jomis gardžiuotis galėsite nuo birželio vidurio iki vėlyvo rudens, kai jau kitos braškės jau nederės. Remontantinės braškės vienu metu žydi baltais žiedeliais, mezga ir nokina raudonas uogas, todėl atrodo labai puošniai.

Jei vietos darže turite mažai, o norite mėgautis braškėmis, rinkitės remontantines. Jomis gardžiuotis galėsite nuo birželio vidurio iki vėlyvo rudens, kai jau kitos braškės jau nederės. Remontantinės braškės vienu metu žydi baltais žiedeliais, mezga ir nokina raudonas uogas, todėl atrodo labai puošniai.

REKLAMA

Lietuvoje dažniausiai auginamos Muir, Selva, Ostara, Hummi Gento, Rapela veislių uogos, derlingiausios iš jų – Selva ir Hummi Gento. Vėlai rudenį derančias braškes galima auginti lysvėse arba specialiuose vazonuose. Šios uogos vienu metu žydi ir noksta. Pirmieji braškių žiedai pražysta gegužės mėnesį.

Pasisodinus jų į vazonus, galima džiaugtis ne tik derliumi, bet ir estetiniu vaizdu. Kai trūksta erdvės arba neturite sodo, remontantinėms braškėms auginti tiks ir balkonas, kuriame galima įdomiai įkomponuoti kelis uogakrūmius. Uogos dera negausiai, bet visą vasarą iki pat vėlyvo rudens. Jas galima auginti palangių loveliuose.

REKLAMA
REKLAMA

Daigai sodinami bent 20 cm atstumu vienas nuo kito. Balandžio mėnesį parduotuvėse jau galima įsigyti daigų. Išsirinkite kelis ir pasodinkite į derlingą kompostinę žemę kuo anksčiau. Galima sudėti kelis lovelius ant specialaus karkaso, kad kiekvienas atsidurtų tarsi laipteliu aukščiau. Remontantinės braškės puikiai tinka ir krepšeliams. Į vieną krepšelį galite įsodinti tris daigus. Jeigu krepšelį pakabinsite sode, būtinai apgaubkite jį tinklu, kad nepultų paukščiai.

REKLAMA

Nereikia lysvės

Į vazonus remontantinės braškės sodinamos gegužės mėnesį po 1–3 daigelius. Pasodinus palaistoma. Pasirodę žiediniai pumpurai išskinami, kad augalai sutvirtėtų. Kai kereliai ima leisti ūsus, kas penkias dienas patręšiami 0,2 proc. kompleksinių trąšų tirpalu. Substratas turi būti drėgnas, tad svarbu nepamiršti palaistyti.

Šios braškės priaugina daug ūsų, suformuoja skroteles, uogos dera jau ant pirmamečių daigų, todėl gražiai atrodo ir auga didesniame pastatomame vazone, konteineryje arba pakabinamame krepšelyje. Ūsai, neturėdami, kur leisti šaknų, svyra per vazono kraštus, išaugindami vis naujų skrotelių, pasipuošdami žiedų ir uogų girliandomis – ir gražu, ir naudinga, be to, nereikia didžiulės lysvės, pakanka kelių vazonų ar vieno didelio su specialiomis angomis daigeliams įsodinti.

REKLAMA
REKLAMA

Žiemai šias braškes, kaip ir visas kitas, reikia specialiai paruošti: nukirpti lapus ir uogų kekes. Kirpti reikia 3 cm aukštyje, kad nebūtų pažeista skrotelė. Prieš šalčius augalus su vazonais galima įkasti į žemę ir apdengti eglišakėmis. Jei indas su braškėmis laikomas balkone, būtina gerai apkamšyti, kad neiššaltų kereliai, nes jie daug jautresni žemai temperatūrai nei paprastų veislių braškių. Rugsėjo mėnesį jaunų daigų galima pasisodinti į lysvę. Pavasarį juos bus galima persodinti į vazonus ar kitas talpyklas. Jauni augalai auga ir dera daug geriau nei peržiemoję antramečiai kereliai.

Sodo akcentas

Augindami braškes moliniuose statiniuose su skylėmis, piramidėse, specialiuose plastikiniuose maišuose, medinėse dėžėse ir kitokiuose dekoratyviuose induose ne tik gausite derlių, bet ir turėsite gražų sodo akcentą. Indai pripildomi kokybiško komposto, ant dugno užpilama drenažinės medžiagos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Keli braškių daigai pasodinami didesnio indo kraštuose, o keli – viršuje. Induose augdamos braškės gražiai driekiasi, uogos noksta neliesdamos žemės, neišsipurvindamos, neapkramsnotos šliužų ar sraigių, jos mažiau užsikrečia grybinėmis ligomis.

Tačiau braškių auginimas induose turi ir trūkumų. Jeigu aukštas, cilindriškas indas su skylėmis ar kišenėmis šonuose yra siaurokas, bus sunku laistyti, nes vanduo greitai nubėgs sienelėmis, be to, jis nuplaus dirvožemį nuo augalo iš skylės apnuogindamas šaknis. Nepakankamai liejamos braškės kentės ir uogos bus mažesnės. Galimas sprendimas – įkišti skaldos pripildytą plastikinį vamzdelį su skylutėmis. Pritvirtinkite centre ir liekite per jį, kad vanduo pasiektų kompostą ir pasiskirstytų iki pat indo dugno.

REKLAMA

Daugiau vietos užims laiptuotos piramidės. Čia braškės auga tankiai, tačiau visos gauna pakankamai šviesos, nė viena nenustelbiama. Laistyti reikia dažniau, ypač greitai džiūsta uogos viršutiniuose aukštuose. Kerelius galima sodinti ir į specialius cilindrinius plastikinius maišus su kišenėmis. Puiku, jei apačioje yra drenažo skylės ir rankenos.

Patraukliausias sodininkams – didelis terakotinis indas, į kurį galima sodinti ir braškes, ir prieskoninius augalus. Kadangi jis yra gana sunkus, geriausiai iš karto pastatyti jį pageidaujamoje vietoje, patartina – saulėtoje. Lieti reikia nestipria srovele, nes iš tokio indo su vandeniu lengvai pasišalina ir kompostas. Pasodinus pirmąją daigų eilę, reikia gerai sudrėkinti. Taip pat sodinamos ir aukštesnės eilės: žemės pripilama iki skylių, įkišami daigai, palaistoma ir užberiama dar žemės.

REKLAMA

Daigų turi atsirasti ir indo viršuje. Pasodinus visus augalus, dar kartą gerai palaistoma. Visą sezoną braškes reikia reguliariai laistyti vandeniu ir kas mėnesį palieti trąšų tirpalu. Indai turi stovėti taip, kad saulė juos apšviestų visą dieną ir beveik iš visų pusių, tada sulauksite geresnio derliaus. Dar mažiau vietos užims medinė dėžė arba dėžės, sustatytos 45 laipsnių kampu viena ant kitos.

Elena Matiukaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų