REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
8
Jurgita augina 80 įvairių augalų  (tv3.lt fotomontažas)

Įžengęs į Vilnietės Jurgitos Lenart namus, jautiesi tarsi patekęs į džiungles. Sunku ir suskaičiuoti, kiek ir kokios rūšies augalų čia yra, – jų gausu kiekviename namų kampelyje. Moteris juokauja, kad yra lengvai pamišusi dėl augalų ir galėtų apie juos kalbėti dieną ir naktį.  

8

Įžengęs į Vilnietės Jurgitos Lenart namus, jautiesi tarsi patekęs į džiungles. Sunku ir suskaičiuoti, kiek ir kokios rūšies augalų čia yra, – jų gausu kiekviename namų kampelyje. Moteris juokauja, kad yra lengvai pamišusi dėl augalų ir galėtų apie juos kalbėti dieną ir naktį.  

REKLAMA

Savo atradimais ir augalų priežiūros paslaptimis ji dalijasi „Instagram“ paskyroje „mama.irgi.zmogus“, kurioje turi tūkstančius sekėjų. Su Jurgita pakalbėjome apie jos meilę augalams bei aptarėme pagrindines augalų priežiūros taisykles.

Jurgita, kokia yra pagrindinė jūsų gyvenimo veikla?

Jau trečius metus vedu online anglų kalbos kursus suaugusiems ir moksleiviams. Galima sakyti, kad buvau pirmoji mokytoja Lietuvoje, pradėjusi mokyti anglų kalbos internetu. Mano darbo patirtis siekia jau apie 20 metų: mokiau anglų kalbos mokyklose, gimnazijose, kolegijoje. Tačiau pastaruosius 12 metų dirbu kaip laisvai samdoma specialistė. Iš pradžių turėjau savo anglų kalbos kursų mokyklą, dabar tiesiog dirbu „iš namų“ arba ten, kur yra internetas. Tai mano pagrindinė veikla, kuri duoda pajamas. Ilgą laiką tai buvo ir „sielos veikla“, galimybė savirealizacijai.

Kodėl nusprendėte mokyti ne tik anglų kalbos, bet ir augalų priežiūros paslapčių?

Prieš pusantrų metų pajutau, kad šiurpuliukai po odą taip nebelaksto ir idėjos po galvą taip nebešokinėja kaip anksčiau. Todėl atsižvelgusi į tuometinį savo gyvenimo kontekstą – darbas iš namų, du maži vaikai – susikūriau „Instagramo“ paskyrą, kurioje „pasileidau plaukus“ (juokiasi). Įkūriau žalias džiungles ir savo „smėlio dėžę“, kurioje įkvėpimo bei motyvacijos veikti gali pasisemti visi norintys, o ypač nuo rutinos pavargusios moterys.

REKLAMA
REKLAMA

Kiek laiko jau domitės augalais?

Augalais susidomėjau daug anksčiau nei apie juos pradėjau kalbėti ir rodyti „Instagrame“. Pirmuosius augalus įsigyjau, numarinau, atidaviau ar pasilikau prieš 3 metus. Tai buvo pirmas, nelabai sėkmingas bandymas, nes jam dar trūko motyvacijos ir nuoširdaus atsidavimo, sąmoningo apsisprendimo, kad „tikrai noriu auginti“. Iki tol buvau tas žmogus, kuris sakė, kad „mano namuose jokių augalų nebus“. Tą patį sakė ir mane „Instagrame“ sekančios moterys. O dabar pas mus visas palangės ir lentynos pilnos augalų (šypsosi).

REKLAMA

Juokaujate, kad esate lengvai pamišusi dėl augalų. Gal atskleisite, kiek augalų yra jūsų namuose?

Šiuo metu namuose turiu virš 80 augalų, dauguma jų lapiniai, žali. Tačiau paskutiniu metu akys krypsta į sukulentus, nes pastarieji ne tokie lepūs ir atsparesni įvairioms negandoms.

Oho...! Turite išties nemažą kolekciją. Ar visiems randate vietos?

Toks milžiniškas augalų kiekis dideliuose namuose pasiskirsto gana tolygiai ir jų nesijaučia. Tačiau daugiausiai augalų yra didžiausiame kambaryje – buvusiame miegamajame, – kuris rugsėjį buvo transformuotas į augalų ir fotostudiją instagramo paskyros „mama.irgi.zmogus“ darbo reikmėms, nes kuriu foto turinį ne tik sau, bet ir kitiems lietuvių prekiniams ženklams.

REKLAMA
REKLAMA

Ar turite išsirinkusi mėgstamiausią augalą?

Mano mėgstamiausi augalai yra vešlūs, didesni arba dideli, sodriai žalios spalvos lapiniai augalai. Nesu mėgėja auginti nuo kelių centimetrų „plianciuko“, nors kartais tenka ir įdomu, ypač jei augalas retesnis, ar juolab gelbėti nukainotus augalus iš „mirtininkų“ lentynos. Taip vadinami ligoti, su kenkėjais, po eurą ar kelis nukainoti prekybų centrų augalų skyriuose.

Kokie augalai reikalauja daugiausiai priežiūros?

Iš daugybės rūšių lapinių augalų, kurie per kelis metus perėjo per mano rankas, daugiausiai priežiūros pareikalavo kalatėjos. Auginau jų ne vieną rūšį – vienos mažiau jautrios, o kitos daugiau. Taip pat įvairi egzotika, kuri įprasta Azijos ar Pietų Amerikos šalyse, pas mus taip pat reikalauja ypatingo dėmesio: oro drėkinimo,  specialių augimui skirtų lempų ir pan.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

… o kurie mažiausiai? 

Mažiausiai jautrūs ir lengvai auginami yra kaktusai bei sukulentai, jeigu jų neperlieji. Taip pat kiti Lietuvoje paplitę augalai: chlorofitas, fikusas, didžioji monstera, karpažolė, begonija… Įdomiausia tai, kad ką vienas užaugina lengvai, kitam pavyksta tik po daug bandymų arba nepavyksta visai. Jau trečią kartą bandau auginti taip vadinamą pinigų medį „zamiokulką“, kuris pas visus augintojus tiesiog klesti, o man su juo kontaktas dar tik mezgasi.

Kokias pagrindines augalų priežiūros klaidas žmonės daro dažniausiai?

Pagrindinė klaida yra ta, kad nusipirkę augalą, žmonės jo nepersodina į naują, jam tinkamą substratą ir palieka tame pačiame vazonėlyje. Nusipirkus augalą, reikia jį persodinti į didesnį vazoną, kuriame būtinai turi būti skylutė, ant dugno papilti drenažo, pavyzdžiui, akmenukų sluoksnį ir parinkti bei sumaišyti tinkamą substratą.

REKLAMA

Taip pat žmonės dažnai nežino, kad parsinešus augalą namo, reikėtų jį laikyti karantine, atskirai nuo kitų augalų apie 3 savaites, stebint ar neatsiranda kenkėjai. Ir paskutinis svarbus dalykas – rekomenduoju paskaityti internete apie augalo priežiūrą: laistymo dažnumą, tiesioginės saulės toleravimą ir netoleravimą bei panašius dalykus. Ir tą daryti iškart pradėjus auginti augalą, o ne po 3–6 mėnesių, kai augalas „nustekenamas“.

Namuose įrengėte fotostudiją, kurios akcentas – augalų džiunglės. Kaip gimė ši idėja?

Jau kuris laikas svajojau apie augalų studiją „Urban jungle“ stiliuje. Ne tik kaip augalų pardavimo vietą, bet ir kūrybinę bei mini susitikimų erdvę netoli namų. Tačiau vasaros pradžioje nuplaukė mano genialus planas ir studijos idėjos teko atsisakyti metams ar dviem. Tuo metu man atrodė, kad visam laikui. Prasikankinus iš nevilties visą vasarą ir atkakliai bežiūrint į savo miegamojo-darbo kambario sienas, mane aplankė mintis: „Kas gi trukdo įsirengti studiją šiame kambaryje, šiame bute?“ Stereotipai? Kitų nuomonė? Sunku perdažyti sieną? Išnešti lovą?

REKLAMA

Sprendimą priėmėme tą pačią dieną, studijos įrengimo planą jau seniai turėjau galvoje, beliko tik pradėti... Nusprendžiau, kad nelauksiu metų ar dvejų, nes svajonės, kaip ir turimi darbai, yra išaugamos. Geriau jau pati augsiu su savo svajonėmis ir darbais. Taip per mėnesį sukūriau žalią erdvę – „Urban jungle“ studiją.

Kokios fotosesijos dažniausiai ten vyksta?

Studija skirta mano pačios darbams – produktų fotosesijoms bei foto turinio mano „Instagramo“ paskyros kūrimui. Taip pat šioje studijoje gali vykti asmeninės-įvaizdžio ar poros fotosesijos, kurios šiuo metu dėl akivaizdžių priežasčių yra sustabdytos.

Ačiū už pokalbį.

Tiems, kurie dar tik pradeda auginti ar nori augalų, kurie nereikalauja daug priežiūros, Jurgita rekomenduoja auginti pilėjas, begonijas, skindapas, chlorofitus, monsteras. Daugiau augalų priežiūros patarimų galite rasti Jurgitos „Instagram“ paskyroje „mama.irgi.zmogus“, kurioje ji dalijasi ne tik kambarinių augalų priežiūros patarimais, bet ir savo ruošta atmintine pradedantiems augintojams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų