REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vizitas pas kardiologą šiuo visiems įtemptu laikotarpiu drąsiai gali būti prilyginamas laimingam loterijos bilietui. Galiausiai apsilankius gydytojo kabinete, trumpą konsultacijos laiką norisi išnaudoti teisingai. O kokius klausimus reikėtų užduoti, kad vizitas būtų sėkmingas ir efektyvus?

Vizitas pas kardiologą šiuo visiems įtemptu laikotarpiu drąsiai gali būti prilyginamas laimingam loterijos bilietui. Galiausiai apsilankius gydytojo kabinete, trumpą konsultacijos laiką norisi išnaudoti teisingai. O kokius klausimus reikėtų užduoti, kad vizitas būtų sėkmingas ir efektyvus?

REKLAMA

Gydytojai tvirtina, kad širdies ir kraujagyslių ligų atveju, prevencinės priemonės yra ypatingai veiksmingos. Tad pateikiame jums 6 svarbiausius klausimus, kuriuos uždavę savo kardiologui žinosite apie savo sveikatos būklę, galimas rizikas ir būtinas pagalbines priemones. Šios rekomendacijos pranešime spaudai parengtos su Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos gydytoja kardiologe Milda Kovaite.  

1 klausimas: Konkrečiai mano atveju, kokia yra rizika ateityje susidurti su širdies ir kraujagyslių ligomis?

Kodėl turėtumėte to paklausti: Suprasti ir žinoti, kokia jums yra rizika ateityje susidurti su širdies ligomis, insultu bei aneurizma yra bene svarbiausias dalykas. Pavyzdžiui, tokie pacientai, kurių cholesterolio lygis kraujyje yra ribinis, kurie serga cukriniu diabetu ir savo šeimoje yra turėję širdies ligomis sirgusių artimųjų, visais atvejais turėtų būti prižiūrimi ir gydomi visai kitaip nei tie, kurie su šiomis problemomis nesusiduria.

REKLAMA
REKLAMA

Norėdami apskaičiuoti konkrečiai jūsų 10-ties metų riziką susirgti širdies ligomis, gydytojai visuomet naudoja rizikos skaičiuokles. Jos yra individualizuotos ir gali apskaičiuoti mirties nuo širdies ir kraujagyslių ligų riziką dešimties metu laikotarpyje bei jūsų individualią riziką. Tačiau ir jūs patys galite sekti tam tikrus duomenis, kuriuos galėtumėte pateikti kardiologui per kitą apsilankymą, tokius kaip periodinis kraujo spaudimo matavimas.

REKLAMA

2 klausimas: Kokie simptomai gali atskleisti, kad pablogėjo mano kraujotaka ir širdies būklė?

Kodėl turėtumėte paklausti: Po terminu „širdies ir kraujotakos ligos“ slepiasi labai daug skirtingų simptomų. Pavyzdžiui, tiems žmonėms, kurie kenčia dėl prastesnio širdies vožtuvų darbo, pasireikš visai kitokie simptomai ir kitoks širdies būklės prastėjimas negu tiems, kurie turi, pavyzdžiui, širdies ritmo sutrikimų.

Galite galvoti, kad žinote kai kurių širdies ligų simptomus, tokius kaip skausmas krūtinėje, indikuojantis apie artėjantį širdies priepuolį, tačiau gydytojai pastebi, kad didelė dalis moterų, ir netgi kai kurie vyrai, šių požymių niekada nepatiria. Vietoj to, jiems pasireiškia dusulys, prakaitavimas, pykinimas, diskomfortas kaklo srityje, netgi žandikaulyje, petyje ar nugaroje. Štai kodėl taip svarbu, kad gydytojas įvertintų ir įvardintų visus būtent jums svarbiausius įspėjamuosius ženklus, padėsiančius įvertinti sveikatos būklę.

REKLAMA
REKLAMA

3 klausimas: Atsirado naujų gydymo būdų ir procedūrų — ar turėčiau jas išbandyti?

Kodėl turėtumėte paklausti: Pritarsite — pacientai nenori gydytis pas tokį gydytoją, kuris nieko nežino apie naujus metodus. Kiekviena nauja technika turi būti ištyrinėta ir patvirtinta, o gydytojas turi būti gerai su ja susipažinęs. Ne mažiau svarbu ir tai, kad gydytojas visuomet turi būti atviras naujovėms ir norėti tobulėti, nes kiekvienas pacientas nusipelnė žinoti apie naujausius ir pažangiausius gydymo metodus bei procedūras.

Geriausi gydytojai nėra tie, kurie visą laiką bando kažką naujo, bet taip pat ir ne tie, kurie medicinines naujoves išbando paskutinieji. Svarbu surasti tą „aukso viduriuką“ — gydytoją, kuris žino apie naujas procedūras ir gydymo metodus, bet pritaiko ir rekomenduoja tuos, kuriuos išbandyti jūsų atveju iš tiesų verta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

4 klausimas: Kodėl man skiriate šį vaistą?

Kodėl turėtumėte paklausti: Tik gydytojai — o ne jūsų draugai ar paieškos sistema — gali geriausiai paaiškinti, kokios yra konkretaus medikamento savybės ir kam jis iš tiesų reikalingas. Ši problema yra tokia dažna, kad 2019 m. Amerikos medikų asociacijos žurnalas netgi išspausdino straipsnį apie tai, kaip dažnai pacientai nusprendžia gerti ar negerti jiems prirašytus vaistus remdamiesi informacija, kurią perskaitė internete. Todėl visuomet būkite atviras su savo gydytoju, jeigu turite kokių nors dvejonių, nes tik žinodamas jūsų mintis, gydytojas galės paaiškinti, kodėl vaistas yra jums reikalingas, kaip jis padės, bei kokie yra galimi šalutiniai poveikiai.

REKLAMA

5 klausimas: Ar kokie nors mano gyvenimo būdo pasikeitimai turės įtakos mano būklei?

Kodėl turėtumėte paklausti: Širdies ir kraujagyslių ligos glaudžiai siejasi su bet kokiais gyvenimo būdo pokyčiais — mityba, mankšta, stresu, miego kokybe — ir gali turėti didelės įtakos jūsų savijautai. Pavyzdžiui, prieš kelerius metus Amerikos medikų asociacijos žurnale paskelbtame tyrime buvo atskleista, kad Viduržemio jūros dieta, kurios pagrindas yra daržovės, vaisiai bei sveikieji riebalai, taip pat cukraus ir sočiųjų riebalų vengimas, labai sumažina daugelį su širdies ligomis susijusių rizikos veiksnių.

Kai kurie gydytojai patys peržvelgia svarbiausius savo pacientų gyvenimo būdo aspektus, kiti labiau linkę siųsti pacientus pasikalbėti su dietologais, kineziterapeutais bei kitais savo srities specialistais. Tačiau visuomet informuokite gydytoją apie tam tikrus pokyčius savo gyvenime bei savijautoje, tai labai svarbu.

REKLAMA

6 klausimas: Kokių prevencinių priemonių galiu imtis pats, norėdamas pagerinti savo savijautą be vaistų?

Kodėl turėtumėte paklausti: Judėti, sveikai maitintis, tinkamai pailsėti ir vengti streso yra būtina, norint džiaugtis sveika širdimi ir „švariomis“ kraujagyslėmis. Tačiau net ir visa tai neužtikrina sveikos kraujotakos ir geros savijautos. Jeigu pastebėjote, kad jau kurį laiką jūsų kraujospūdis bei cholesterolio lygis yra padidėjęs, atkreipkite dėmesį į savo mitybą ir papildykite ją kraujotakai naudingomis medžiagomis.

Pagalbos visų pirmiausiai galima ieškoti tarp augalinės kilmės medžiagų. Šiuolaikinė medicina jau pripažįsta veiksmingas natūralias medžiagas širdies ir kraujagyslių ligų prevencijai. Pavyzdžiui, iš japonų tradicinio pusryčių patiekalo natto atrastas natokinazės fermentas padeda pagerinti viso kūno kraujotaką, slopina kraujo krešulių susiformavimą, mažina uždegimą kraujagyslių viduje, nežymiai mažina kraujospūdį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tuo tarpu kita  priešuždegimiškai veikianti medžiaga, išgaunama iš alyvuogių — hidroksitirozolis — laikomas vienu stipriausių antioksidantų.

Dar vienas išskirtinis augalas, arjuna, arba plikasis viršūklis, taip pat žinomas dėl savo gebėjimo palaikyti normalią širdies ir kraujagyslių funkciją. Kovojantiems su padidėjusiu cholesteroliu, labai naudinga jį kontroliuoti kompleksiškai, t.y. su natokinazės fermentu, raudonosiomis mielėmis, fermentuotų ryžių ekstraktu, vitaminu Q10, lauramedžio ekstraktu.

Norėdami užbėgti širdies ir kraujagyslių ligoms už akių, pradėkite nuo paprasto pokalbio su gydytoju. Svarbiausia — stebėti savo organizmo siunčiamus signalus ir rūpintis savimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų