REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išmaniojo telefono naudojimas tualete gali turėti labai nemalonių pasekmių sveikatai.

Išmaniojo telefono naudojimas tualete gali turėti labai nemalonių pasekmių sveikatai.

REKLAMA

Jau seniai baigėsi tie laikai, kai žmonių tualetuose būdavo galima rasti knygų ir žurnalų, įvairiausių skaitinių, skirtų tam laikui, kuris praleidžiamas sėdint tualete. Šiais laikais juos rasime tik retame namų tualete. 2015 metais interneto tiekėjo „Verizon“ atlikta apklausa parodė, kad 9 žmonės iš 10 į tualetą su savimi nešasi išmanųjį telefoną.

Tik pagalvokite, kaip dažnai į tualetą nešatės savo telefoną? Kasdien? Keletą kartų per dieną?

Nors gali būti smagu laiką leisti slenkant instagrame ar tikrinant elektroninį paštą, kol sėdite ant klozeto, išmaniojo telefono naudojimas tualete gali turėti labai nemalonių pasekmių sveikatai. 

Gali sukelti hemorojų

Jei sėdite ilgai, o tai gali nutikti užsimiršus telefone, rizikuojate susirgti hemorojumi. Kol kas šia tema tikslių tyrimų nėra (nors šiuo metu atliekamas vienas klinikinis tyrimas), bet ekspertai dėl to sunerimę, rašoma healthline.com.

REKLAMA
REKLAMA

Gaubtinės ir tiesiosios žarnos chirurgė dr. Karen Zaghiyan aiškina: „Problema yra ne pats išmaniojo telefono naudojimas, o sėdėjimas ant klozeto – nesvarbu, ar tiesiog sėdite, ar ką nors skaitote – ilgesnį laiką. Tai neabejotinai gali sukelti hemorojų.“

REKLAMA

Esminis dalykas, kurį reikėtų atsiminti – nesėdėti ant klozeto ilgiau, nei reikia. Jei sėdėsite per ilgai, hemorojus gali prisipildyti kraujo, o „tai sukels skausmą, tinimą ir kraujavimą“, įspėja dr. K. Zaghiyan. Ji pastebi, kad hemorojus – tai išangės išorėje ir viduje esančios venos, kurias turime mes visi – su jomis gimstama.“

Dar vienas pavojus, kylantis iš išmaniojo telefono naudojimo tualete – telefono užteršimas išmatų bakterijomis. 2017 metais gimnazijų mokinių tarpe atliktas tyrimas parodė, kad ant išmaniųjų telefonų taip pat kaupiasi E.coli bakterijos bei kiti pavojingi mikrobai.

Didžiojoje Britanijoje atlikta studija atskleidė, kad vidutinis išmaniojo telefono ekranas yra daug nešvaresnis už klozeto dangtį. Net jei namuose esate tikri švaruoliai, niekada negalite žinoti, koks švaros lygis palaikomas viešuosiuose tualetuose – ypač tose vietose, kur žmonės praleidžia daug laiko, pavyzdžiui, ofisuose ir kitose darbovietėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų