REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dažniausiai inkstų vėžiu suserga vyresni nei 60 metų žmonės, nors kartais ši liga pakenkia ir jaunesniems. Būdingas ankstyvo vėžio simptomas – šlapimas su krauju.

Dažniausiai inkstų vėžiu suserga vyresni nei 60 metų žmonės, nors kartais ši liga pakenkia ir jaunesniems. Būdingas ankstyvo vėžio simptomas – šlapimas su krauju.

REKLAMA

Jeigu inkstų vėžys nustatomas ankstyvoje stadijoje, jį galima pagydyti. Ir apskritai, kuo daugiau vėžys pažengęs (kuo didesnis ir labiau išplitęs), tuo mažiau šansų jį išgydyti. Tačiau gydymas dažnai gali pristabdyti vėžio augimą.

Yra keletas inkstų vėžio rūšių, tačiau didžiąją dalį susirgimų sudaro inkstų ląstelių vėžys (apie 85 proc. visų inkstų vėžinių ligų). Kartais šis vėžys vadinamas adenokarcinoma, inkstų ląstelių karcinoma arba  hipernefroma.

Inkstų ląstelių vėžys

Ši inkstų vėžio rūšis išsivysto iš pakitusios ir suvėžėjusios inkstų kanalėlio ląstelės. Vėžys inkste auga ir formuojasi į naviką. Navikui  didėjant:

REKLAMA
REKLAMA

Pažeistas inkstas taip pat ima didėti. Ilgainiui auglys pro inksto sienelę gali prasiskverbti į gretimus audinius ar organus, pavyzdžiui, į stuburą supančius raumenis, kepenis, šalia esančias dideles kraujagysles ir pan.

REKLAMA

Kai kurios vėžio ląstelės gali prasibrauti limfinius kanalus ir kraujagysles. Tada vėžys gali išplisti į aplinkinius limfmazgius ar kitus organus (metastazės).

Inkstų ląstelių vėžiai dar skirstomi į kelis porūšius. Porūšiai nustatomi pagal pro mikroskopą matomų vėžinių ląstelių išvaizdą. Pavyzdžiui, daugelis vėžių priskiriami šviesiųjų ląstelių inkstų vėžio porūšiui, rečiau, tačiau pasitaiko ir sarkomatoidinių ar grūdėtųjų ląstelių inkstų vėžių.  Labai svarbu nustatyti vėžio porūšį, nes kai kurie vėžiai labiau pasiduoda gydymui už kitus.

REKLAMA
REKLAMA

Kitos inkstų vėžio rūšys

Kai kurie retesnių rūšių vėžiai išsivysto iš kitų inksto ląstelių, pavyzdžiui:

Pereinamųjų ląstelių karcinoma (kitaip dar vadinama urotelio karcinoma). Ši liga sudaro nuo 10 iki 15 proc. visų suaugusiems diagnozuojamų inkstų vėžių. Pereinamųjų ląstelių karcinoma išsivysto iš pereinamųjų ląstelių, kurios iš vidaus dengia inkstų geldeles, šlapimtakius ir šlapimo pūslę. Šis vėžys dažniausiai atsiranda šlapimo pūslėje, tačiau kartais jis išsivysto ir inkstų geldelėse.

Sarkoma. Inkstų sarkoma – reta liga. Ji gydoma chirurginiu būdu. Ši liga palyginti su kitų rūšių inkstų vėžiais ne taip dažnai išplinta į kitus organus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilmso navikas ir inkstų šviesiųjų ląstelių sarkoma – tai inkstų vėžiai, kuriais serga tik vaikai.

Inkstų vėžio simptomai ir požymiai

Daugeliui žmonių ankstyvas inkstų vėžys nesukelia jokių simptomų, ypač kol jis nedidelis. Dažnai inkstų vėžys aptinkamas atliekant rentgeninius ar ultragarsinius tyrimus dėl kitų ligų. Simptomų paprastai atsiranda tada, kai navikas užauga ir pradeda kenkti aplinkiniams organams.  Vėžiui organizme toliau vystantis gali atsirasti tokių pakitimų:

Kraujo buvimas šlapime

Daugeliu atvejų pirmasis simptomas – šlapimas su kraujo priemaiša (hematurija), nors šlapinantis paprastai neskauda. Kraujo šlapime gali atsirasti ir vėl kurį laiką nebūti, nes navikas protarpiais kraujuoja. Kraujo į šlapimą gali patekti ne tik dėl vėžio, bet ir dėl kitų ligų, tokių kaip šlapimo pūslės ar inkstų infekcija, inkstų uždegimas, inkstų akmenligės ir t. t. Apie kraujavimą šlapinantis, net jei jis išnyko, visada privalu papasakoti gydytojui, kad būtų nustatyta tikroji kraujavimo priežastis.

REKLAMA

Guzelis ar sustandėjimas inkstų srityje

Pajutus inkstų zonoje guzelį ar pabrinkimą reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją. Daugelis inkstų vėžių yra per maži, kad jums ar gydytojui pavyktų juos apčiuopti. Tačiau vėžį nustatyti padeda ultragarsinis inkstų tyrimas. Informacija apie inkstų tyrimą ultragarsu pateikiama skyriuje apie inkstų vėžio diagnozavimą.

Kiti simptomai

Navikui didėjant gali atsirasti ir kitų simptomų. Tai gali būti:

Skausmas ar diskomfortas šone ar juosmens srityje (strėnų skausmas). Aukšta temperatūra (karštinė) ir prakaitavimas. Patinimas pilvo srityje virš inkstų. Anemija, nuo kurios gali atsirasti nuovargis ir pablyškimas.

REKLAMA

Kai kurie inkstų ląstelių navikai gamina labai daug tam tikrų hormonų, todėl gali kilti tokių problemų kaip:

padidėjęs kalcio kiekis kraujyje, kuris gali sukelti įvairių simptomų, tokių kaip: padidėjęs troškulys, liguista savijauta, nuovargis ir vidurių užkietėjimas; padidėjęs raudonųjų kraujo kūnelių kiekis kraujyje (policitemija); aukštas kraujospūdis.

Vėžiui didėjant gali prasidėti bendras negalavimas ir kristi svoris. Jei vėžys išplinta į kitas kūno dalis gali atsirasti dar kitokių įvairių simptomų.

Šaltinis: iveikvezi.lt

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų