REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Aukštas kraujospūdis, dar vadinamas hipertenzija, yra dažna liga, kuria serga maždaug trečdalis suaugusiųjų Jungtinėje Karalystėje.

Aukštas kraujospūdis, dar vadinamas hipertenzija, yra dažna liga, kuria serga maždaug trečdalis suaugusiųjų Jungtinėje Karalystėje.

REKLAMA

Negydoma ši liga gali sukelti rimtų sveikatos problemų, pavyzdžiui, infarktą ar insultą. Sužinoti, ar jūsų kraujospūdis nėra per aukštas, galima tik jį pasimatavus.

Didžiosios Britanijos nacionalinė sveikatos tarnyba teigia, kad hipertenzija dažniau pasitaiko 65–erių ar vyresniems žmonėms, kurie turi viršsvorio ir mažai juda. Kitos to priežastys – per gausu druskos suvartojimas ar nepakankamas miego kiekis. Tačiau šia liga sergantys žmonės taip pat turėtų pasikalbėti su savo gydytoju, jie pastebi pokyčių miegamajame.

Anot „Mayo Clinic“, aukštą kraujospūdį turintys žmonės labiau rizikuoja ir lytine disfunkcija. Šis sutrikimas gali apriboti kraujotaką į tam tikras kūno dalis. Vyrams tai gali pasireikšti erekcijos disfunkcija, kai į varpą nesuteka pakankamai kraujo. Tuo tarpu moterys gali jausti mažesnį lytinį susijaudinimą, o taip pat joms gali būti sunku patirti orgazmą.

REKLAMA
REKLAMA

Pranešime tai aiškinama taip: „Aukštas kraujospūdis gali nepastebimai daugeliui metų pažeisti organizmą, dar prieš jums pajuntant kokius nors simptomus. Negalėjimas išgauti ir palaikyti erekciją vyrams darosi vis dažnesnis nuo 50 metų. Tačiau aukštą kraujospūdį turintiems vyrams tai nutinka dar dažniau. Taip yra todėl, kad aukšto kraujospūdžio sąlygota ribota kraujotaka užkerta kelią kraujui sutekėti į varpą, rašoma dailystar.co.uk.

REKLAMA

Taip pat ir moterys dėl aukšto kraujospūdžio gali patirti lytinę disfunkciją. Mažesnė kraujotaka į makštį gali sumažinti lytinį potraukį ir susijaudinimą, sukelti makšties išsausėjimą ir sunkumų pasiekiant orgazmą.“

Tačiau jei jums pasireiškia erekcijos disfunkcija, tai dar nereiškia, kad turite ir hipertenziją. Tuo tarpu makšties išsausėjimas gali pasireikšti dėl menopauzės, maitinant krūtimi ar dėl gydymo nuo vėžio. Taigi, jei miegamajame pastebite kokių nors pokyčių, patariama nieko nelaukus kreiptis į gydytojus.

Aukštas kraujospūdis dažnai vadinamas „tyliuoju žudiku“, nes jo simptomai toli gražu ne visada yra akivaizdūs. Vyresniems nei 40 metų amžiaus žmonėms kraujospūdį pasitikrinti reikėtų bent kartą per penkerius metus. Tai galima padaryti artimiausioje vaistinėje, klinikoje ar namuose, jei turite tam skirtą aparatą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų