REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienas iš mūsų gali įvardinti laimingų porų pavyzdžius, kurios, atrodytų, amžinai bus kartu. Tačiau staiga, netgi praėjus 15 ar 20 santuokos metų, jie skiriasi.

Kiekvienas iš mūsų gali įvardinti laimingų porų pavyzdžius, kurios, atrodytų, amžinai bus kartu. Tačiau staiga, netgi praėjus 15 ar 20 santuokos metų, jie skiriasi.

REKLAMA

Kodėl taip nutinka? Kur išnyksta laimė? Ar skyrybos buvo neišvengiamos? Santuoka, kaip ir bet kokie romantiški santykiai, su laiku praranda ryškumą. Kuomet emocijos išblėsta, atsiranda noras užpildyti tuštumą naujais įkvėpimo šaltiniais. Būtent tuo metu dažnai ir pasirodo banali neištikimybė, rašoma „Wingman“.

Atlikti tyrimai rodo, kad moterims statistiškai po dešimties metų santuokos sunkiau palaikyti tinkamą cheminę smegenų reakciją į partnerį. Rutina pastūmėja ieškoti įvairovės, ir kažkas „naujas“ gali padėti su tuo susitvarkyti. Vyrams šios ribos gali gerokai skirtis. Vidutiniškai ši riba yra 11 metų. 

Kas yra emocinė neištikimybė ir ar normalu svajoti apie kažką kitą?

Artimuose santykiuose „neištikimybė“ yra suvokiama kaip išdavikiški veiksmai savo partnerio ar partnerės atžvilgiu, nuo gilių jausmų kitam asmeniui iki seksualinių ryšių. Romantiški jausmai dažniausiai palydimi emociniu ryšiu, todėl būtų teisinga teigti, kad didžioji neištikimybių dalis yra psichologinės, kylančios dėl laisvės, įvairovės, naujų nuotykių troškimo. 

REKLAMA
REKLAMA

Kai kurių psichologų teigimu, fizinė neištikimybė nėra tokia sudėtinga, kaip emocinė. Seksu galima užgesinti kylančius troškimus, o emociniai ryšiai yra mezgami ilgą laiką ir iš jų daug sunkiau išsipainioti. 

REKLAMA

Tokiu būdu, situacijos išaiškinimas ir greitas jos sprendimas gali būti geriausiu sprendimu tiems, kurie yra į ją įsipainioję. 

Emocinės neištikimybės požymius yra gana sunku aptikti. Žmonės taip įsijaučia į meilės intrigas, kad sukuria tam painias slapukavimo bei pasiteisinimų sistemas. Kuo giliau įsipainiojama, tuo sunkiau vėliau išspręsti problemą.

Tačiau, yra ir „universalūs“ emocinės neištikimybės požymiai:

1. Jis ar ji sukuria susvetimėjimo sieną

Kuomet emocijos pradeda keisti kryptį, žmonės stato nematomą sieną, kad apribotų savo jausmus. Jeigu užgimsta romantiški jausmai, žmogus dažnai stengiasi kaip įmanoma mažiau kontaktuoti su jį supančia realybe.

REKLAMA
REKLAMA

Kuomet asmuo galvoja apie kitą žmogų, kuris nėra tuometinė antroji pusė, jis ar ji paprastai dabartinį partnerį laiko toliau nuo savo vidinio gyvenimo. Šiame etape jie netikėtai pradeda keisti slaptažodžius ir visur stato užkardas, kad įsitikintų, kad į aplinką nepateks niekas. Gali įsigyti dar vieną telefoną arba garsiai piktintis bei pereiti į puolimą, kuomet kažkas pavojingai priartėja prie jų asmeninių komunikacijos įrenginių.

Jeigu pastebėjote tokio pobūdžio požymius, tikėtina, jūsų partneris yra emocinėje kryžkelėje. Optimali reakcija – dėmesio nukreipimas, kol dar ne vėlu.

2. Vertinantis žvilgsnis

Ar pastebėjote, kad jūsų partneris pastaruoju metu vis dažniau pradėjo į jus klausiamai žiūrėti? O į paklausimą sulaukiate kažkokio malonaus atsakymo, panašaus į: „Tu šiandien gerai atrodai“. Tačiau dabar jau jaučiasi, kad šie žodžiai turi didesnę potekstę, negu anksčiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pradinėje emocinės neištikimybės stadijoje žmogus vertina savo galimybes, ar verta įsisukti į šį verpetą. Viskas gyvenime turi vieną ar kitą kainą, ir jis/ji nori įsitikinti, kad priima teisingą sprendimą, paliekant partnerį dėl kito žmogaus. Čia ir slypi bandymo įsižiūrėti paslaptis. Juk kažkada jūs buvote tas „tu esi mano pasaulis žmogus“. Todėl jis ar ji užduoda sau klausimus: „Kas pasikeitė?“, „Ar jis toks pats puikus, kaip ir anksčiau?“, „Kur dingo žavesys?“, „Ar aš įsitikinęs, kad noriu išsiskirti?“ ir panašiai. 

Jūsų šypsena, kuria atsakytumėte į tokį žvilgsnį, dažnai klaidingai atrodantį kaip įsimylėjusio asmens „negaliu nuo tavęs atitraukti akių“, gali sužadinti tam tikrą sąžinės graužatį, tačiau ne pernelyg stipriai. 

REKLAMA

Siekiant įsitikinti įtarimų teisumu ar juos išsklaidyti, atsakykite partneriui žvilgsniu. Iš jo reakcijos galėsite suprasti daugiau. Kaltas melagis greitai nusuks akis. Tiesus žvilgsnis, net ir trumpai trunkantis, staigiai griauna gynybines sistemas smegenyse.

Na, o jeigu jis ar ji nenusuka žvilgsnio ir nesimuisto, tai jums, tikėtina, nėra dėl ko pergyventi.

3. Pasikeitęs požiūris į save

Prisimenate, kaip jūsų partnerė ar partneris pergyveno dėl išvaizdos prieš eidamas į pasimatymą su jumis? Tolygiai su suartėjimu, susitikimų jaudulys, kaip ir noras palikti įspūdį, pamažu gesta. 

Jūs jau praėjote šią santykių fazę, ir tikėtina, seniai esate vedę/ištekėjusi ir susilaukėte vaikų. Pirmųjų, puošnių ir gėlėtų pasimatymų jaudulys jau dingo praeityje. Jūs tapote rimtais ir atsakingais – viskas šeimos vardan.

REKLAMA

Tačiau jūsų emocinis alkis turi savų poreikių. Noras išbandyti kažką naują su savo partneriu ar kažkuo kitu, lieka fantazija, kurios taip paprastai jau neatsikratysi. Ši mintis dulka pasąmonės pakampėse, kol kažkas kitas staiga nesukelia meilės poreikio. IR čia atsiveria plačios erdvės emocinei neištikimybei.

Kažkuriuo metu jūs pradėsite pastebėti, kad jūsų antroji pusė ir vėl užsimanė „atsišviežinti“. Atsirado entuziazmas gerai atrodyti ir kvepėti – naujų kvepalų paieškų imamasi su neregėtu entuziazmu. Pasąmonėje tai yra būdas kvapais atsiriboti nuo „svetimo“, šiuo atveju – jūsų. 

4. Išaugę lūkesčiai

Galbūt jūsų antroji pusė pradėjo naudoti daugiau aštrių prieskonių ruošiant maistą? Juokaujam, tai tikriausiai tik sutapimas. Tačiau jis ar ji siekia paįvairinti gyvenimą miegamajame? Siūlo persirengti kaubojais?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galima galvoti, aišku, kad jūsų santykiuose atsivėrė naujos seksualinio gyvenimo perspektyvos. Tačiau gali būti ir kitaip: jūs – balastas, kuriuo netrukus bus atsikratyta.

Santykių specialistai aiškina, kad kuomet kažkas būna neištikimas savo partneriui, dabartiniuose savo santykiuose ieško tų pačių patirčių, kurias gauna iš savo naujųjų nuotykių. Deja, antroji pusė tai dažnai priima kaip gerą santykių paįvairinimo ženklą. Problema ta, kad tokiu atveju jis ar ji faktiškai neturi galimybių atitikti lūkesčius. 

5. Pasikeitęs bendravimas

Mes visi žinome, kad pokyčius gyvenime kartu lydi ir palaipsniui vykstantis prisitaikymas prie jų. Tačiau kai kartais tai būna smulkios detalės, kurias sunku išskirti kasdienybėje. Emocinę neištikimybę lydinčios metamorfozės yra gana aiškios. Jų tikslas – nuslėpti tikrąją priežastį. Deja, tai dažniausiai viską tik apsunkina ir pastūmėja į santykių griūties negrįžtamą tašką. 

REKLAMA

Kuomet partneris yra susipainiojęs savo emocijose, jis pradeda rinktis, ką kalba, kad neprisikalbėtų. Kartais kalbama taip atvirai, kad antroji pusė net neįtaria, kas vyksta. 

Tam, kad būtų pastebėta emocinė neištikimybė, reikia atkreipti dėmesį ne tik į tai, kas sakoma, bet ir kokiame kontekste. Domėkitės savo antrąja puse ir jo ar jos gyvenimais, tai santykiuose padės bet kokiu atveju. Galbūt emociškai neištikimas partneris pradėjo blogai kalbėti apie savo kolegą iš ofiso? O gal atvirkščiai, staiga tiesiog nustojo kažką minėti?

Tai gali būti natūralus jūsų antrosios pusės noras nuslėpti savo jausmus kitam žmogui: įsimylėjus sunku neemocingai kalbėti apie  naują meilę. Tuo labiau, jeigu dabartiniai santykiai yra ilgalaikiai, o partneriai pažįsta vienas kitą, „kaip nuluptus“. 

REKLAMA

6. Jis/ji pyksta dėl visko paeiliui

Susidomėjimas kažkuo iš šalies gali tapti labai rimta dažnų pykčių su partneriu priežastimi. Jeigu jūs pastebėjote, kad susierzinimas tapo nuolatiniu, o įsiplieskiama dėl tokių dalykų, kurie anksčiau buvo kaip ir ok, tikėtina, jūs savo partnerio akyse jau esate lyginamas. 

Šiuo atveju, tikriausiai, jau gerokai pavėlavote į santykių traukinį. Teks sudėti daug delikačių pastangų, kad susigrąžintumėte savo antrąją pusę į savo realybę. 

Na, o svarbiausia, kad ir kaip pasibaigtų įtarimų dėl emocinės neištikimybės paieškos, išklausykite savo antrąją pusę ir nuolat su ja kalbėkitės. Jeigu ir nepavyks išspręsti kilusių problemų, bent jau pabandysite suprasti vienas kitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų