REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Paprastasis peršalimas gali padėti apsisaugoti nuo koronaviruso, sako užsienio mokslininkai. Kovojant su peršalimu organizmas gamina interfezoną, o jis, tikima, gali padėti kovoti ir su koronavirusu.

Paprastasis peršalimas gali padėti apsisaugoti nuo koronaviruso, sako užsienio mokslininkai. Kovojant su peršalimu organizmas gamina interfezoną, o jis, tikima, gali padėti kovoti ir su koronavirusu.

REKLAMA

Jeilio universiteto ekspertai pastebėjo, kad sergant rinovirusu – dažniausia paprastojo peršalimo forma – įsijungia organizmo antivirusinė gynyba. Todėl imuninė sistema yra geriau pasiruošusi kovoti ir su kitais virusais. Tiriama, ar tas pats galioja ir koronavirusui.

Organizmas kovoja su rinovirusu, gamindamas interferoną. Anksčiau mokslininkai nebuvo įsitikinę, ar interferonas gaminamas reaguojant į vieną virusą, atpažins ir kitą. Jeilio universitete atliktas tyrimas parodė, kad susidūrimas su rinovirusu sukuria imuninį atsaką į gripą, o tai rodo, kad jis galėtų apsaugoti ir nuo kitų virusų.

Šiuo metu aiškinamasi, ar užsikrėtimas peršalimo virusu prieš užsikrečiant COVID-19 gali teikti panašią apsaugą.

Jeilio medicinos mokyklos mokslininkė Ellen Foxman sako, kad interferono apsauga veikia tik infekcijos pradžioje, todėl gali būti panaudota kaip būdas laikinai apsaugoti aukštos rizikos grupei priklausančius žmones.

REKLAMA
REKLAMA

„Paprastojo peršalimo virusas sukelia normalią antivirusinę apsaugą šiose ląstelėse, kurios padengia kvėpavimo takus. Taigi, tokią dangą kvėpavimo takuose formuojančios ląstelės yra būtent ten, kur turi patekti virusas, kad pradėtų daugintis. Tai galioja gripui, paprastajam peršalimui, COVID-19. Iš esmės, visiems virusams, kuriais užsikrečiama juos įkvepiant, nes visi jie dauginasi terpėje, kuri dengia kvėpavimo takus“, – aiškina ji.

REKLAMA

E. Foxman sako, kad eksperimentai dėl interferono yra dar tik pradedami.

„Šis atsakas, vadinamas interferono atsaku, yra bendrasis apsaugos nuo visų tipų virusų mechanizmas. Žinome, kad jis veikia ir prieš COVID-19. Eksperimentų laboratorijoje metu galime šį chemikalą – interferoną – uždėti ant ląstelių ir jis blokuoja taip pat ir COVID-19 sukeliantį virusą.

Todėl įmanoma, kad pamatysime tą patį rezultatą, bet šiuo metu eksperimentai tik pradedami. Kartais nutinka netikėtų dalykų, todėl reikia tiesiog atlikti eksperimentą ir pasižiūrėti, koks bus rezultatas. Šiuo metu darbas dar nėra baigtas“, – sako mokslininkė.

REKLAMA
REKLAMA

E. Foxman sako mananti, kad interferono pagrindo imunitetas trunka maždaug savaitę, gal iki dviejų, ir kad nuo infekcijos jis neapsaugo neribotą laiką. Bet ji aiškina, kad tai gali būti laikina apsauga nuo užsikrėtimo virusu, kol organizmas „yra užsiėmęs“ kova su kitu virusu.

Vis dėlto, ekspertė sako, kad nors tai neabejotinai veikia su gripo virusu, COVID-19 yra neprognozuojama liga.

„Vienas nenuspėjamas dalykas yra pirminiai receptoriai, kuriais COVID-19 pasinaudoja patekimui į organizmą – yra pranešimų, kad interferonas juos padidina. Todėl pirma reikia išsiaiškinti, kiek svarbus yra šis aspektas, lyginant su šios antivirusinės apsaugos turėjimu“, – sako dr. Foxman.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji teigia, kad interferono apsauga gali labai gerai apsaugoti nuo daugelio virusų, bet veikia tik infekcijos pradžioje, kai sustabdo viruso dauginimąsi. Internferonai jau dabar naudojami kaip antivirusinis gydymas nuo kitų ligų, o jų bandymai su COVID-19 rodo, kad jei toks gydymas skiriamas pakankamai anksti, jis gali duoti naudos.

„Galbūt galime rimčiau pagalvoti apie tai, kaip sukelti tokį bendrojo pobūdžio atsaką, kai norime laikinai apsaugoti aukštos rizikos grupei priklausančius asmenis – tuos, kurių rizika užsikrėsti yra didelė“, – sako E. Foxman.

Ji taip pat įspėja, kad interferono atsakas sukelia daugelį panašių simptomų, kaip peršalimas.

„Bet jei pavyktų užkirsti kelią rimtesniam virusui, gal būtų verta pabandyti“, – sako mokslininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų