REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darbui atsidavusi ir dosni 44 metų medicinos slaugytoja mirė nuo vėžio – jos gydymas buvo atidėtas dėl COVID–19, teigia jos draugė. Dviejų vaikų mama Anna Fernandez ramiai paliko šį pasaulį savo namuose Solihulle, Didžiojoje Britanijoje – ji mirė nuo gaubtinės žarnos vėžio.

Darbui atsidavusi ir dosni 44 metų medicinos slaugytoja mirė nuo vėžio – jos gydymas buvo atidėtas dėl COVID–19, teigia jos draugė. Dviejų vaikų mama Anna Fernandez ramiai paliko šį pasaulį savo namuose Solihulle, Didžiojoje Britanijoje – ji mirė nuo gaubtinės žarnos vėžio.

REKLAMA

Profesionaliai slaugytojai jau penkerius metus buvo remisija – pirmą kartą vėžys jai diagnozuotas 38 metų amžiaus. Tačiau anksčiau šiais metais vėžys grižo ir Anna mirė rugsėjo 19 dieną – vos dienai praėjus po jos jauniausio sūnaus gimtadienio. Dabar iš Filipinų kilusios darbui atsidavusios ir dosnios slaugytojos draugė tikina, kad dėl COVID–19 atidedamų kitų medicinos paslaugų pasekmės – tragiškos.

Tokia nuomonė pateikiama mirusiosios draugės Jen Tulay Navarette sukurtame „GoFundMe“ puslapyje, kuriame siekiama surinkti 5000 £ Annos laidotuvėms. Moteris su Anna susipažino kartu dirbdama Birmingemo ligoninėje.

REKLAMA
REKLAMA

Ji rašė: „Mano mielai draugei Annai gaubtinės žarnos vėžys buvo diagnozuotas jai sulaukus vos 38 metų. Apsiginklavusi tvirtu tikėjimu į Dievą ir apsupta šeimos bei draugų ji narsiai kovojo su liga, ir paskutinius penkerius metus buvo remisijoje. Deja, šiais metais vėžys atsinaujino. Nuo to laiko, kai pasaulį alina COVID–19, jos gydymas buvo atidėtas ir to pasekmės – tragiškos. Ji ramiai paliko šį pasaulį, apsupta šeimos narių ir artimiausių draugų, savo namuose.“

REKLAMA

J. Navarette „Birmingham Live“ pasakojo, kad Anna buvo gydoma Karalienės Elžbietos ligoninėje – ten pat, kur daugelį metų praleido slaugydama kitus pacientus. Ji ten dirbo nuo 2002 metų, kai atsikraustė gyventi į Solihullo miestą. Laikraštyje buvo rašoma, kad jai atliktos biopsijos, kurios turėjo būti ištirtos JAV, taip ir nebuvo išsiųstos, o kiti tyrimai – sustabdyti.

„MailOnline“ susisiekė su Birmingemo ligoninėje dirbančiai atsakingais asmenimis. „Birmingham Live“ pateiktame jų komentare buvo teigiama, kad apie konkretaus atvejo atidėtus tyrimu kalbėti nėra galimybės, bet pati mirusioji buvo apibūdinta kaip visų mylima kolegė.

REKLAMA
REKLAMA

J. Navarette savo draugę „GoFundMe“ puslapyje taip pat prisiminė šiltais žodžiais. Ji rašė: „Ji buvo atsidavusi darbui ir kruopšti bei labai greita, todėl ji buvo ta kolegė, su kuria visi norėdavo dirbti – laukdavome kiekvienos pamainos su ja. Su ja darbuotis niekada nebūdavo nuobodu.

Visi darbai kartu su ja atrodydavo lengvi, nes ji dirbo su meile, nesiskųsdama ir neverkšlendama, net kai būdavo sunku. Nepaisant chaoso, ji visada išliko santūri ir toliau dirbo savo darbą, viską aplink nušviesdama savo geraširdiška šypsena. Ji buvo lyg saulės spindulys – draugiška, šmaikšti, gera ir rūpestinga siela. Kolegoms ji visada ištiesdavo pagalbos ranką ir būdavo dėmesinga.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

J. Navarette rašė, kad Anna mirdama paliko vyrą ir du mažus vaikus ir kad ji buvo „labai rūpestinga žmona, atsidavusi mama ir puiki namų šeimininkė.“

Puslapis, kuriame siekiama surinkti 5000 £, buvo įsteigtas rugsėjo 23 dieną. Šiuo metu jau surinkta 4420 £. Ten pat rašoma, kad pinigai bus skirti Annos šeimai, laidotuvių išlaidoms padengti, kad atsisveikinimas su Anna būtų toks pat gražus, koks buvo Annos elgesys su visais aplinkiniais.

Šiandien Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos ministras Mattas Hancockas teigė, kad vėžio pacientams gydymas bus užtikrintas tik tuo atveju, jei koronaviruso situacija bus kontroliuojama. M. Hancockas sakė, kad „kritiškai svarbu visiems suprasti, kad geriausias būdas išsaugoti vėžio gydymą yra išvengti šios ligos“, taip duodamas suprasti, kad šimtams tūkstančių pacientų gali tekti atidėti suplanuotas operacijas ir chemoterapiją, jei koronaviruso atvejų ir toliau daugės.

REKLAMA

Pavasarį buvo atidėto gyvybiškai reikalingos operacijos ir daugelis pacientų negavo galima jiems gyvybę išgelbėti galėjusių procedūrų, nes visa sveikatos apsaugos sistema buvo sutelkta į COVID–19 gydymą, o vėžys ir kitos sunkios ligos liko nuošalyje.

Didžiojoje Britanijoje per karantiną daugiau nei 2,5 milijonai pacientų neatėjo pasitikrinti dėl vėžio, pasidaryti tyrimų ar pradėti gydymą, nors Didžiosios Britanijos sveikatos apsauga taip ir nebuvo perkrauta, kaip buvo bijoma pandemijos pradžioje.

Ekspertai dabar nerimauja, kad dėl koronaviruso pacientų gydymo atidėtų paslaugų negavusių žmonių mirčių skaičius gali net pranokti pačios pandemijos sąlygotų mirčių skaičių, rašoma dailymail.co.uk.

REKLAMA

Chirurgai su nerimu reikalauja, kad tam tikras skaičius lovų ligoninėse būtų paliktas laisvas, kad neatsitiktų taip, kaip pavasarį, kai kitomis ligomis sergantiems pacientams procedūros nebebuvo atliekamos ir vietos neliko, kol medikai kovojo su koronavirusu.

Tačiau Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos ministras parlamente šiandien įspėjo, kad dėl COVID–19 gali ir vėl sutrikti gydymas nuo vėžio, ir parlamento nariams priminė, kaip svarbu sukontroliuoti virusą, jei norima užtikrinti gydymą sergantiems vėžiu ir kitomis mirtinomis ligomis.

Jis kalbėjo: „Kritiškai svarbu visiems suprasti, kad geriausias būdas išsaugoti vėžio gydymą yra išvengti šios ligos, ir kad kuo geriau sukontroliuosime šią ligą, tuo geriau mums pavyks tiek atnaujinti, tiek tęsti gydymą nuo vėžio.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų