REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš keletą metų išgirsta cukrinio diabeto diagnozė legendinės grupės „Rondo“ lyderio Aleksandro Ivanausko-Faros gyvenimą apvertė aukštyn kojom. Lėtinė liga privertė pakeisti ne tik mitybos įpročius, bet ir gyvenimo būdą, tačiau, kaip sako žinomas vyras, tai nėra nuosprendis ir pasiduoti ligai nevalia.

Prieš keletą metų išgirsta cukrinio diabeto diagnozė legendinės grupės „Rondo“ lyderio Aleksandro Ivanausko-Faros gyvenimą apvertė aukštyn kojom. Lėtinė liga privertė pakeisti ne tik mitybos įpročius, bet ir gyvenimo būdą, tačiau, kaip sako žinomas vyras, tai nėra nuosprendis ir pasiduoti ligai nevalia.

REKLAMA

Cukrinis diabetas yra viena iš labiausiai pasaulyje paplitusių neinfekcinių ligų. Tai endokrininė liga, kuomet dėl sutrikusios hormono insulino funkcijos, gliukozė nepatenka į ląsteles ir ima kauptis kraujyje, sukeldama ląstelių badavimą.

Prieš daugiau nei penkerius metus šią diagnozę, eilinio vizito pas šeimos gydytoją metu, išgirdo ir „Rondo“ grupės lyderis Aleksandras Ivanauskas-Fara. Medikų perspėjimus, kaip teigia pats vyras, girdėdavo ir anksčiau, tik į juos ne itin atidžiai kreipė dėmesį, kol situacija netapo kritinė.

„Šeimos gydytoja vis perspėdavo, jog esu rizikos zonoje, tačiau į tai nekreipiau daug dėmesio ir po to vienais metais tai ėmė ir nutiko. Gydytoja išrašė vaistus, paaiškino kaip maitintis, ką daryt ir ko nedaryt, gavau konsultaciją. Tačiau geriausios konsultacijos sulaukiau iš a.a. Stasio Povilaičio, kuris pasveikino įstojus į klubą“, – šiandien su šypsena veide prisimena A. Ivanauskas-Fara.

REKLAMA
REKLAMA

Labiausiai paplitusi diabeto forma yra II tipo cukrinis diabetas, kuris vystosi lėtai, insulinas organizme yra gaminamas, tačiau sumažėja organizmo reakcija į jį ir vystosi jam atsparumas, o cukraus kiekis kraujyje išlieka per didelis. Sveiko žmogaus gliukozės kiekis kraujyje turėtų būti 3,33-5,55 mmol/l.

REKLAMA

Anot gydytojų, vertinant rizikos veiksnius, didelę sąsają su cukriniu diabetu turi nutukimas. Lietuvoje per paskutinius dešimtmečius nutukimas pasiekė epideminį lygį – net apie trečdalis visuomenės tapo nutukę. Augant šiam skaičiui, auga ir antrojo tipo cukriniu diabetu sergančių pacientų kiekis, nes nutukusiam žmogui net 8-10 kartų didesnė tikimybė susirgti šia liga, nei tiems, kurių kūno masės indeksas yra normos ribose.

„Ryšys su nutukimu yra labai stiprus ir tiesioginis. Yra net įrodyta, jog žmonės turintys pilvinį nutukimą, vadinamą obuolio tipo nutukimą, iš tikrųjų turi didelę riziką susirgti antrojo tipo diabetu. Tačiau galim pasidžiaugti, jog šiai dienai yra vaistų, kurie efektyviai mažina tiek svorį, tiek glikemiją“, – teigia LSMU Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos endokrinologė gyd. Renata Pauliukienė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak gydytojos, kovoti su antsvoriu pacientams yra be galo sunku, mat tam reikia ne tik fizinių pastangų, bet ir emocinio pasiruošimo. Dažnai nutukimas yra traktuojamas kaip žmogaus apsileidimas, nors tai yra liga, kurią būtina gydyti su gydytojų pagalba.

„Visuomenė neigiamai žiūri į žmones, kurie turi antsvorį. Vyrauja frazė, jog toks žmogus yra apsileidęs, nesportuoja, daug valgo, neturi valios. Nutukimas yra vertinamas ne kaip liga, o kaip žmogaus asmenybė ir žmonėms siekti pagalbos tampa labai sunku. Tačiau nutukimas, kaip ir bet kokia liga, yra tiesiog liga ir ją reikia gydyti.

Labai dažnai apsilankę pas gydytoją pacientai neigia turintys blogų mitybos įpročių, kurie dažniausiai kyla tiesiog iš žinių stokos. Vienas obuolys vakare per metus užaugina 4-5 kilogramus. Vienas sumuštinis turi apie 200 kcal, o jų žmogus suvalgo du-keturis. Tai didelė energijos bomba, kurią reikia išvaikščioti, išjudėti, jog tai nesikauptų riebalų pavidalu“, – teigia gyd. R. Pauliukienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dainininkas A. Ivanauskas-Fara pripažįsta, kad visada mėgo skaniai pavalgyti ir apetitu niekada nesiskundė. Tačiau išgirdus diagnozę, mitybą teko koreguoti ir kai kurių malonumų atsisakyti.

„Apetitas koks buvo, toks ir išliko. Visko norisi, net ir gabalėlį torčiuko suvalgyti. Tačiau, žinoma, į tą nutukimą reikia labai rimtai žiūrėti, nes nuo to praktiškai viskas ir priklauso. Nuo viršsvorio atsiranda visokios ligos, tad kiek galiu, tiek stengiuosi jį kontroliuoti“, – pasakoja žinomas vyras.

Cukrinis diabetas – klastinga liga, kurios žmogus gali nepastebėti net dešimtmetį. Laikui bėgant diabetas sukelia sunkių širdies, kraujagyslių, akių, inkstų bei nervų pažeidimų. Todėl žmonėms, turintiems antsvorį, gydytojai pataria nedelsti ir kreiptis į endokrinologus.

REKLAMA

Cukriniu diabetu sergančiam pacientui tenka nuo pagrindų keisti gyvenimo būdą, mitybos įpročius, išmokti skaičiuoti kalorijas. Visgi, medicina sparčiais žingsniais žengia į priekį ir endokrinologai džiaugiasi, jog naujos kartos vaistai palengvina ne tik pacientų cukraus kiekio koncentracijos kraujyje valdymą, bet ir prisideda prie svorio mažinimo.

„Visi vaistai, skirti gydyti antro tipo cukrinį diabetą yra vertinami pagal savo savybes, kaip jie sugeba mažinti glikemijos koncentraciją kraujyje, bet labai svarbu, kaip jie veikia svorį,  širdies kraujagyslių ligų vystymąsi, kaip veikia hipoglikemijos riziką. Šiuo metu Lietuvoje mes turime efektyvius vaistus, GLP-1 receptorių agonistus, kurie mažina ir glikemijos koncentraciją kraujyje, pagerina jos kontrolę, bet ir lygiai taip pat sėkmingai mažina kūno svorį. Tai nėra insulinas, leidžiamas kasdien, tai labai patogi, kartą per savaitę naudojama injekcija“, – pasakoja gyd. R. Pauliukienė.

Nors cukrinio diabeto diagnozė apverčia gyvenimą aukštyn kojom, tačiau tiek A. Ivanauskas-Fara, tiek gydytojai endokrinologai vienbalsiai teigia, jog tai nėra nuosprendis. Šiais laikais liga yra suvaldoma ir pacientams, kurie serga antrojo tipo cukriniu diabetu bei turi svorio problemų, tikrai galima padėti. Svarbu nebijoti, neignoruoti ir laiku kreiptis į gydytojus pagalbos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų