REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie geležį, magnį ar kalį kalbama dažnai, cinkas yra rečiau minimas mikroelementas, nors savo naudingomis savybėmis jis yra vienas iš trijų būtiniausių. Cinkas naudingas ne tik imuninei sistemai, bet ir grožiui.

Apie geležį, magnį ar kalį kalbama dažnai, cinkas yra rečiau minimas mikroelementas, nors savo naudingomis savybėmis jis yra vienas iš trijų būtiniausių. Cinkas naudingas ne tik imuninei sistemai, bet ir grožiui.

REKLAMA

„Eurovaistinės“ farmacijos specialistai sako, kad svarbu, jog rudenį jo nepritrūktų mūsų organizmui, nes jis naudingas kovojant su peršalimo ligomis.

Imuninei sistemai palaikyti cinkas yra toks pat svarbus, kaip ir vitaminas C, D bei kiti mikroelementai. Farmakotechnikė Elvyra Ramaškienė sako, kad jo atsargos svarbios kovojant su peršalimo ligomis.

„Cinkas turi labai daug antioksidacinių savybių, taip pat mažina uždegimų riziką, padeda greičiau pasveikti, skatina žaizdų gijimą“, – sako ji ir priduria, kad jis būtinas kovojant su infekcijomis ir virusais.

Apie šio mikroelemento trūkumą dažnai įspėja lėtai gyjančios žaizdos, suprastėjęs apetitas ir netikėti svorio pokyčiai Cinkas dažnai dar gali būti vadinamas ir grožio mikroelementu. Jo trūkumą gali išduoti slenkantys plaukai ar lūžinėjantys nagai.

REKLAMA
REKLAMA

Jis svarbus ir gerai odos būklei palaikyti, todėl cinko trūkumas gali paskatinti aknės paūmėjimą. Šis mikroelementas ypač svarbus vyresniems žmonėms, besilaukiančioms ir maitinančioms moterims.

REKLAMA

Kaip papildyti atsargas?

Pasak farmacininkės, renkantis cinko preparatus naudinga pasikonsultuoti su vaistininku, nes jį galima rasti įvairiomis formomis – tabletėmis, milteliais, kartu su kitomis medžiagomis, nuo to priklauso ir cinko įsisavinimo greitis.

E. Ramaškienė sako, kad cinko milteliai yra naudingi, norintiems kuo greitesnio efekto. „Juose yra cinko citrato – lengvai įsisavinamos cinko formos. Jis tirpus burnoje, jonizuotas cinkas labai greitai pasisavinamas per gleivinę. Naudinga, jeigu kankina peršalimo ligos, sloga, gerklės skausmas, jis iškart veikia gleivines“, – pranešime spaudai sako ji.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat galima rasti cinko ir kartu su kitomis medžiagomis, pavyzdžiui, selenu, kuris irgi veikia kaip antioksidantas. Peršalus svarbu kuo anksčiau imti vartoti cinko preparatus, nes patekęs jis galės greičiau imti veikti nosies ir gerklės gleivines.

Papildyti cinko atsargas gali padėti ir subalansuota mityba, jo gausu raudonoje mėsoje, jautienoje ir avienoje, įvairiuose riešutuose (kedrinėse pinijose, anakardžiuose), pieno produktuose, arbatoje, kavoje, obuoliuose, kriaušėse ir kituose maisto produktuose. Cinko ypač gausu jūros gėrybėse, daugiausiai jo randama austrėse, sakoma, kad jose esantis cinko kiekis net dešimt kartų didesnis nei mėsoje.

Prieš pradedant vartoti cinko preparatus dėl konkrečios dozės svarbu pasikonsultuoti su gydytoju arba vaistininku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų