REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors per pandemiją 2020 metai, kaip daug kas juokauja, buvo „atšaukti“, juos praskaidrinančių švenčių atšaukti tikrai nebūtina. Tačiau visgi norint ypatingai paminėti svarbias šeimai progas, vaikų gimtadienius ar vestuves, dažnai tenka išleisti nemažai pinigų, o kartais ir viršyti nusimatytus biudžetus. Tad šiandien tampa kaip niekad svarbu išmokti protingai valdyti savo išlaidas, bet tuo pačiu nepamiršti, o tuo labiau neatšaukinėti svarbių šeimai ar draugams progų. Tačiau kaip tai padaryti?

Nors per pandemiją 2020 metai, kaip daug kas juokauja, buvo „atšaukti“, juos praskaidrinančių švenčių atšaukti tikrai nebūtina. Tačiau visgi norint ypatingai paminėti svarbias šeimai progas, vaikų gimtadienius ar vestuves, dažnai tenka išleisti nemažai pinigų, o kartais ir viršyti nusimatytus biudžetus. Tad šiandien tampa kaip niekad svarbu išmokti protingai valdyti savo išlaidas, bet tuo pačiu nepamiršti, o tuo labiau neatšaukinėti svarbių šeimai ar draugams progų. Tačiau kaip tai padaryti?

REKLAMA

Skaitmeninių finansų paslaugų įmonės „Credit24“ Klientų patirties valdymo vadovė Donata Stoškuvienė svarsto, jog svarbiausioms progoms žmonės yra linkę išleisti daugiau ar net pasiskolinti, tačiau šiais neįprastais metais daug kas gerokai apkarpė savo planuojamų švenčių biudžetus, o kai kurie tokias šventes kaip vestuvės net atšaukė.

„Šiemet pasaulį užklupus pandemijai, kaip mes sakome, „atsitiko gyvenimas“ ir daugelio žmonių įpročiai turėjo keistis. Pastebime, kad anksčiau kai kurioms progoms skolinęsi žmonės šiemet brangiau kainuojančių malonumų tiesiog atsisako. Juk net maži vakarėliai ar vaikų gimtadieniai gali siekti kelis šimtus eurų. Tačiau norime priminti, kad skolintis ar daug pinigų išleisti vakarėliams tikrai nebūtina. Nuotaiką šiais metais praskaidrinti galima svarbias progas paminint tikrai nesikandžiojančio biudžeto rėmuose“, – teigia D. Stoškuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tad kaip į pramogas pažiūrėti finansiškai atsakingiau?

Visko pradžia – išlaidų planavimas

Vienas iš svarbiausių, tačiau dažniausiai praleidžiamų šventės organizavimo žingsnių – išsamus išlaidų planavimas. Prieš pradedant pasiruošimą šventei, numatykite svečių sąrašą ir skaičių, maisto, gėrimų, dekoracijų ir šventės veiklų išlaidas.

REKLAMA

Tai padaryti padės mobilios programėlės, kurios efektyviai seka ir matuoja visas jūsų išlaidas. Juk kartais tikrai pasimiršta, viską, ką išleidote susižymėti ir turėti po ranka. Todėl pasibaigus šventei dažnai ištinka krizė – pinigų išleidome daugiau nei planavome. O šiuo metu kiekvieną pirkinį planuoti būtina.

Daugelis bankų taip pat turi funkciją, kuri padeda matuoti jūsų išlaidas ir mėnesio gale, diagramos pavidalu parodo, kiek pinigų buvo išleista. Tačiau tokios programėlės kaip „Wallet“ gali padėti tas išlaidas matuoti dar skrupulingiau.

REKLAMA
REKLAMA

Na, o jei šventės išlaidas dalinatės su draugais, naudokite itin patogią programėlę „Splitwise“, kuri be jokio vargo padalina visas išlaidas kiekvienam ir aiškiai nurodo, kas, kam ir kiek pinigų turi pervesti.

Didelėms šventėms taupykite iš anksto

Jei planuojate didesnės progos paminėjimą, tokią kaip vestuvės ar jubiliejus, kartais gali nepavykti apsieiti be didesnių išlaidų. D. Stoškuvienė primena – pradėkite taupyti iš anksto.

„Dažnai didesnių švenčių datas žinome iš anksto, galbūt net prieš metus ar du. Tam, kad išvengtumėte neplanuotų išlaidų ar finansinių netikėtumų, pradėkite taupyti iškart. Išsigryninkite šventės idėjas, išskaidykite šventės dalis ir numatykite biudžeto dalį. Pavyzdžiui, jei žinote, kad norėsite šventę rengti restorane, nuspręskite, kokią sumos dalį norite sumokėti tik už vietą, maistą ar pramogas. Be to, apsvarstykite bendradarbiavimą su renginių planuotojais – nors atrodo, kad tai bus papildomos išlaidos, iš tiesų tokie profesionalai gali padėti jums sutaupyti daugelyje vietų, kuriose patys nebūtumėte“, – pranešime spaudai pataria D. Stoškuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atsakingai rinkitės šventės erdvę

Renkantis šventės vietą neretai norisi nekasdienės ar dar nematytos aplinkos. Deja, ištaigingos ar daug žmonių talpinančios vietos neretai kainuoja itin daug.

Todėl norint sutaupyti, bet vis tiek išlaikyti šventinę emociją, vertėtų į nemokamas erdves, tokias kaip parkus, paplūdimius ar net tėvų sodą pažiūrėti kitu kampu.

Patiesti pledai ir pagalvės leis lengvai transformuoti parko kampelį į šeimos pikniką, o kūrybingai dekoruotas namų ar sodo kiemas padės ne tik sutaupyti, tačiau ir paversti namus į šventiškesnę aplinką. Daug idėjų, kaip jaukiai įsikurti parke ar namų kieme ir neišleisti krūvos pinigų rasite https://www.pinterest.com.

REKLAMA

Neapsikraukite maistu

Maistą į namus tiekiančios įmonės ima nemažus pinigus ne tik už maisto atvežimą ir paruošimą, bet ir už jo estetišką patiekimą ant stalo, todėl dažnai didžiulė dalis šventės biudžeto atitenka būtent maistui. Galiausiai, vakarėlio pabaigoje lieka krūva nesuvalgytų užkandžių ir patiekalų, kuriuos tenka arba išmesti arba valgyti visą likusią savaitę.

Norėdami sutaupyti, pabandykite surengti suneštinę šventę. Tai ypatingai tinka vaikų gimtadieniams, kai iš užkandžių nereikalaujama daug. Todėl kiekviena šeima gali atsinešti mėgstamus užkandžius, taip stalas atrodys išties įspūdingai ir visi susirinkę galės rinktis iš didelės įvairovės užkandžių.

REKLAMA

Taip pat, galite paversti maisto gaminimą viena iš renginio veiklų. Pavyzdžiui, galite rengti meksikietiškų takų (tacos) kepimo vakarėlį. Jums tereikės pasirūpinti reikalingais ingredientais, o vakarienę ruošite ir dalinsitės kartu su draugais.

Dekoracijos iš jūsų turimų daiktų

Dekoracijos padeda pagyvinti aplinką, suteikti daugiau žavesio šventei ar net kartais transformuoti vakarėlio erdvę. Nors be dekoracijų neapsieina jokia svarbesnė šventė, svarbu nepamiršti, jog net ir čia galite sutaupyti.

Vietoje naujų dekoracijų pirkimo parduotuvėse, stenkitės peržiūrėti jau turimas dekoracijas. Galbūt jos vis dar tinkamos šventei? O gal užteks tiesiog jas padailinti neišleidžiant pinigų naujoms dekoracijoms?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pabandykite pasigaminti šviestuvus iš nenaudojamų stiklinių butelių ar stiklainių. Į butelio vidų įdėkite džiovintų gėlių, šakelių ir mažų lempučių girliandą – turėsite pigius bei originalius šviestuvus stalams.

Taip ne tik prisidėsite ir prie vis labiau populiarėjančio „zero waste“ judėjimo, bet ir sutaupysite nemažą sumą pinigų.

Vietoj dovanų – draugų pagalba

Jei turite talentingų draugų, visuomet galite paprašyti, kad jie pagelbėtų šventės metu. Galbūt turite draugų, kurie mėgsta fotografuoti, groti ar gaminti?

Niekada nebijokite paprašyti jų pagalbos, ypač jei jie patys suka galvą ką gi jums padovanoti svarbios šventės proga – drąsiai sakykite, jog jie visada gali padovanoti savo pagalbą jums.

REKLAMA

Štai dekoruoti mėgstanti draugė galės ne tik padėti jums, bet ir sau – įgaus patirties ir galės pasipildyti savo darbų profilį ir galbūt po jūsų šventės ji gaus dar užsakymų.

Dar viena itin dabar išpopuliarėjusi idėja – vietoj brangaus fotografo, nusipirkti kelis vienkartinius fotoaparatus ir išdalinti šventės svečiams. Leiskite jų talentui atsiskleisti ir fiksuoti įsimintiniausias šventės akimirkas. Taip turėsite itin originalių nuotraukų, kurios jums kainuos kur kas pigiau nei profesionalaus fotografo valandos įkainis.

Pakvietimus darykite patys

Dažnai organizuojant ypatingesnę šventę, pavyzdžiui, vestuves ar jubiliejų, svečius įprasta kviesti popieriniais arba elektroniniais kvietimais. Bet kokiu atveju, kvietimų maketavimas ir idėja jums kainuos, o norint sutaupyti, teks į pagalbą pasitelkti vaizduotę.  

REKLAMA

Vietoje brangių atvirukų pirkimo ar užsakymo ieškokite pigesnių alternatyvų. Jei norite siųsti pakvietimus paštu – gaminkite pakvietimus namie. O jei norite išbandyti virtualų kvietimą į savo šventę, galite naudotis tokiomis platformomis kaip

„Paperlesspost“, „WithJoy“ arba „Canva“. Ten rasite daugybę maketavimo ir vizualų idėjų, kurios jau padarytos už jus ir visiškai nieko nekainuoja.

Po vakarėlio – nepulkite visko išmesti

Vakarėliui pasibaigus, nepulkite visko mesti lauk. Viską, ką dar galėtumėte panaudoti, išsaugokite, o ypač dekoracijas. Net popierinės dekoracijos puikiai tarnaus ir kitoje šventėje.

Tad vienas svarbiausių patarimų – galvokite į priekį. Net jei ir puikiai susitvarkėte su ką tik surengta švente ir įtilpote į savo nusistatytą biudžetą – nepamirškite apie ateities planus ir artėjančias šventes. Taip atsakingas vartojimas ir taupymas jums taps kasdienybe ir kas kartą nereikės pernelyg sukti galvos dėl išlaidų ar naujų idėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų