REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pradėkime nuo to, kaip yra gaminami ryžių, grikių ar kitų grūdų trapučiai.

Pradėkime nuo to, kaip yra gaminami ryžių, grikių ar kitų grūdų trapučiai.

REKLAMA

Ryžių trapučiai gaminami drėkinant ryžius ir veikiant juos 9–10 atmosferų slėgiu (!) bei 255–265 °C laipsnių temperatūra (!). Netrukus ryžių krakmolas išsiplečia ir sprogsta.

Lygiai taip pat ryžius galima spraginti, staiga sumažinus slėgį. Spraginami gali būti ne tik ryžiai ar grikiai, bet ir kukurūzai, kviečiai, sezamo sėklos ir kt.

Išanalizavus gamybos procesą, galime teigti, kad tokiame produkte nėra arba yra ženkliai mažesnis maistinių medžiagų kiekis, skaidulų kiekis negu būtų tokiame pat kiekyje grūdų.

Taip pat verta aptarti ir trapučių glikemijos indeksą. Pavyzdžiui, ryžių trapučių indeksas yra 82 (palyginimui gliukozės glikemijos indeksas yra 100).

REKLAMA
REKLAMA

Aukšto glikeminio indekso produktai greitai virškinami, tačiau labai staigiai pakelia ir cukraus kiekį kraujyje. Tuomet išsiskiria daug insulino, kurio perdirbtas cukrus paverčiamas riebalų atsargomis audiniuose. Taigi, jeigu kasdienį racioną sudaro produktai su aukštu glikemijos indeksu, ilgainiui priaugama svorio.

REKLAMA

Apibendrinant galima teigti, kad trapučiai neturėtų tapti kasdieniu maisto pakaitalu ir pirmenybę reikėtų teikti kruopoms ir grūdams.Vienok kartais kaip užkandį galima rinktis ir trapučius. Jei juos valgysite užtepus riešutų sviestu, glikemijos indeksas sumažės (riešutų indeksas yra apie 14). Svarbu nevalgyti trapučių vienų ir geriausia derinti su žemo glikemijos indekso produktais.

Šaltinis: tinklaraštis Kuras kūnui

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų