REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Iki rugsėjo vidurio Šiluvoje bus minimi didžiausi Lietuvoje Šilinių atlaidai. Nors dėl koronaviruso grėsmės bus imtasi griežtų saugumo priemonių, numanoma, kad šiais metais atlaidai pritrauks mažiau piligrimų nei įprastai. Kunigas Simas Maksvytis teigia suprantantis žmonių nuogąstavimus, tačiau ragina nepasiduoti baimei. 

Iki rugsėjo vidurio Šiluvoje bus minimi didžiausi Lietuvoje Šilinių atlaidai. Nors dėl koronaviruso grėsmės bus imtasi griežtų saugumo priemonių, numanoma, kad šiais metais atlaidai pritrauks mažiau piligrimų nei įprastai. Kunigas Simas Maksvytis teigia suprantantis žmonių nuogąstavimus, tačiau ragina nepasiduoti baimei. 

REKLAMA

Šiluvoje vykstantys Šilinių atlaidai skirti paminėti Švč. Mergelės Marijos gimimą. Bažnyčia yra pripažinusi Šiluvą kaip vieną iš Mergelės Marijos apsireiškimo vietų pasaulyje. 

Rugsėjo 7–15 dienomis vykstančiuose atlaiduose kasdien meldžiamasi vis kita intencija: už Lietuvos kariuomenę, valstybės apsaugą, švietimą, medicinos darbuotojus, ligonius, bažnyčių bendruomenes, kunigus ir vienuolius, šeimas, jaunimą, katalikiškas mokyklas. 

Į Šiluvą – ant kelių arba pėsčiomis

Kunigas Simas Maksvytis pasakoja, kad į Šilinių atlaidus piligrimai kasmet traukia ne tik iš aplinkinių parapijų, bet ir iš tolimiausių Lietuvos kampelių. Kai kurie iš jų dalį kelio į Šiluvą eina pėsčiomis. 

REKLAMA
REKLAMA

„Yra išlikusi tradicija į Šiluvą eiti pėsčiomis, pavyzdžiui, iš Tytuvėnų (9,4 km nuo Šiluvos – aut. past). Taip pat dalį kelio žmonės keliauja ir iš Kryžių kalno. Tai prasminga, nes žmogus įdeda ir dalį savęs, gali keliauti su malda, giesme ar tiesiog tyloje, apmąstant tą įvykį, skirti laiko buvimui su Viešpačiu“, – teigia kunigas.

REKLAMA

S. Maksvytis atkreipia dėmesį, kad anksčiau tikintieji dalį kelio eidavo net keliais.

„Pasiruošimas atlaidams būna ypatingesnis, kai žmonės skiria laiko ėjimui pėsčiomis, prieš 100 metų žmonės dalį atstumo eidavo keliais. Dabar ši tradicija išliko eiti keliais aplink Apsireiškimo akmenį koplyčioje arba aplink stebuklingą paveikslą Šiluvos bazilikoje.

Tokiu būdu žmogus daro tam tikrą auką už artimuosius, sergančiuosius, prašo Mergelės Marijos malonės. Taip pat žmonės eina Šventosios Komunijos, išpažinties, dalyvauja kitose maldose, eina Kryžiaus kelią“, – pasakoja S. Maksvytis. 

REKLAMA
REKLAMA

Laikomasi saugumo priemonių

Kunigas teigia, kad dėl koronaviruso grėsmės atlaidų metu bus laikomasi visų saugumo priemonių. Pagrindinės iškilmės vyks didžiausioje Lietuvoje sakralioje aikštėje tarp Šiluvos bazilikos ir Apsireiškimo koplyčios, todėl bus lengviau išlaikyti saugius atstumus. Tikintieji negalės liesti Apsireiškimo koplyčioje esančio akmens. Tikima, kad ant jo buvo pasirodžiusi Mergelė Marija. 

Taip pat Švč. Sakramento adoracija iš Ligonių Sveikatos koplytėlės perkeliama į Baziliką. Tokiu būdu bus užtikrinta, kad tikintieji galėtų melstis kuo didesnėje erdvėje.

Kunigas taip pat atskleidžia, kad norint išvengti kontakto, Šventoji Komunija bus dalijama į rankas. Taip pat piligrimai atlaiduose laukiami tik su veido kaukėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į atlaidus renkasi vangiai 

S. Maksvytis sako, kad atlaidų metu taip pat bus meldžiamasi už sunkią pasaulį bei Lietuvą ištikusią situaciją ir prašoma, kad pandemija kuo greičiau pasitrauktų.

„Nuo koronaviruso atsiradimo pradžios bažnyčiose meldžiama, kad ši liga nutoltų, nevargintų žmonių. Atlaidai yra proga melstis už save ir kitus, kad per Marijos užtarimą Dievas mus saugotų. Kad vėl galėtume turėti ramų, įprastą gyvenimą, nereikėtų gyventi baimėje“, – sako S. Maksvytis.

Kunigas nuogąstauja, kad dėl pandemijos šiemet atlaiduose bus ir mažiau žmonių. Pasak jo, žmonės taip pat vengia eiti ir į bažnyčią.

„Žmonės jaučia baimę, nėra pilnai sugrįžę į bažnyčias. Ypač baimę jaučia vyresnio amžiaus žmonės. Manau, kad ši baimė atsiskleis ir atlaidų metu, bus tikrai mažiau žmonių nei įprastai. Tačiau tai nekelia nuostabos.

REKLAMA

Kiek žinau iš parapijų, žmonės vangiai keliavo į atlaidus, nesirašė į organizuotas keliones autobusais į Šiluvą. Kai kurios parapijos dėl žmonių baimės kelionių išvis neorganizavo, tad kai kurie vyko automobiliais“, – pasakoja S. Maksvytis.

Koronavirusas – išbandymas žmonėms

Kunigas S. Maksvytis akcentuoja, kad šiuo metu svarbiausia išlikti ramiems. Jo teigimu, sunkumai žmonėms skirti tam, kad jie permąstytų savo gyvenimą.

„Linkiu, kad išliktų ramybė ir pasitikėjimas Dievu. Žmonės labai įsibaiminę, reaguoja į sergančiųjų skaičius. Tačiau be šios ligos yra ir kitų ligų, žmonės ne vien šita liga serga. Yra dar daug kitų ligų, nuo kurių žmonės kenčia, trokšta pagyti.

REKLAMA

Linkiu, kad žmonės išlaikytų saugumo priemones, bet neužsidarytų visiškoje saviizoliacijoje. Šis išgyvenimas skirtas suvokti, kad esame trapūs ir ne viską galintys. Tačiau kartu skatina mus pasikliauti Dievo ranka, kuri niekada mūsų nepalieka.

Tai proga iš naujo peržvelgti gyvenimą, pamatyti, kokie esame iš tikrųjų. Mes išeisime iš šios krizės ir pamatysime, kad Viešpats mus sustiprino“, – tikina S. Maksvytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų