REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
5
Adrijanai VUL Santaros klinikų gydytojai suteikė galimybę vėl vaikščioti (nuotr. asm. archyvo)

Marijampolietė Adrijana nuo pat gimimo kenčia retą kaulų patologiją, pasitaikančią vienam iš 140 000 žmonių. Tačiau būtent šiai šešiametei ypač pasisekė, mat jos šeimai nebereikės vykti į užsienį atlikti specialios operacijos. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų medikai mergaitei atliko unikalią operaciją, kuri tokia buvo atlikta pirmą kartą Lietuvoje. 

5

Marijampolietė Adrijana nuo pat gimimo kenčia retą kaulų patologiją, pasitaikančią vienam iš 140 000 žmonių. Tačiau būtent šiai šešiametei ypač pasisekė, mat jos šeimai nebereikės vykti į užsienį atlikti specialios operacijos. Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų medikai mergaitei atliko unikalią operaciją, kuri tokia buvo atlikta pirmą kartą Lietuvoje. 

REKLAMA

Rugpjūčio mėnesis VUL Santaros klinikų medikams buvo neeilinis. Būtent paskutinį vasaros mėnesį Vaikų ligoninės ortopedai-traumatologai atliko operaciją šešiametei Adrijanai.

Mergaitei į pažeistą kaulą buvo įstatytas specialus implantas, kuris ateityje „augs“ kartu su kaulu, o pati Adrijana po reabilitacijos pagaliau galės vaikščioti be ramentų.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji pastebėjo tėvai

Adrijana jau nuo pat gimimo kenčia itin retą genetinę ligą, tačiau pirmieji ją pastebėjo ne medikai, o mergaitės tėvai. Kaip naujienų portalui tv3.lt pasakoja šešiametės tėtis Vilmantas Gicevičius, įtarimų sukėlė palinkusi dukros kojytė:

REKLAMA

„Teisybę pasakius, ne medikai pirmieji pamatė, o mes patys pastebėjome. Ji gimė Kauno klinikose, parsivežėme namo ir jai beaugant žiūrime, kad jos kojytė kažkaip atrodo palinkusi“, – prisimena mergaitės tėtis.

Vyras prisimena, kad šeima netrukus apsilankė pas gydytojus Marijampolėje, o šie išrašė siuntimą mergytę apžiūrėti Kaune.

„Taip viskas ir prasidėjo“, – atsidūsta V. Gicevičius.

Iškentė aštuonias operacijas 

Nors medikai nustatė, kad mergytė kenčia retą ligą, o būtent dėl to jos kojytė ir yra palinkusi, vis dėlto gydytojai neketino piešti niūriu prognozių ir šeimą patikino, kad viskas bus gerai.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kaip sako pats V. Gicevičius, praėjo ne vieneri metai, o mergytė iki pat operacijos vaikščiojo su ramentais. Per vos šešerius metus Adrijanai buvo atliktos net aštuonios operacijos.

„Medikai iš pradžių patikino, kad padarysime, sutvarkysime ir viskas bus gerai, bet praėjo keturi metai, o ji vaikščiojo vis dar su ramentais. Adrijana yra patyrusi aštuonias operacijas, niekas nepadėjo, teko važiuoti konsultacijai į Vilnių. Taip jau išėjo, kad vietoj konsultacijos Vilniaus medikai viską ir perėmė“, – pasakoja mergaitės tėtis.

Būdavo skaudu matyti bėgiojančius kitus 

Spalio mėnesį Adrijaną švęs septintąjį savo gimtadienį. Mergytė viliasi, kad ši, jau devintoji, operacija padės pagaliau pajausti pilnavertę vaikystę. Mat ji iš pradžių ėjo ir į darželį, tačiau šį netrukus reikėjo nutraukti dėl dažnų kojos operacijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ji iš pradžių vaikščiojo, buvom pradėję leisti ir į darželį. Po antrosios operacijos medikai leido vaikščioti, bet praėjo pora mėnesių, vėl reikėjo daryti operaciją ir viskas“, – prisimena V. Gicevičius.

Vyras sako, kad nuolatinės reabilitacijos ir mankštos jau yra patapusios neatskiriama Adrijanos gyvenimo dalimi, tačiau pernelyg daug pati mergytė dėl savo kojos nekompleksuoja.

„Nekompleksuodavo ji, tik gal labai skaudu būdavo, kai darželyje vaikai bėgioja ar kokios varžybos vyksta, o ji vargšelė stovi ir verkia, kad negali bėgioti“, – sako šešiametės tėtis.

Operacija truko penkias valandas 

Įgimtą kojos ligą turinčiai Adrijanai unikali operacija Vilniuje buvo atlikta rugpjūčio pradžioje, ši operacija – pirmoji tokia Lietuvoje.

REKLAMA

Pasiteiravus V. Gicevičiaus, ar šeima nesijaudino būdami pirmieji, išbandę tokią operaciją, vyras tik patikina, kad svarbiausia buvo galimybė padėti jo dukrai.

„Svarbiausia, kad sėkmingai. Menkas skirtumas, paskutinis ar pirmas, svarbu, kad vaikui būtų gerai“, – tėviškai kalba vyras.

Minėta operacija, kurios metu mergytei į koją buvo įstatytas kartu su ja „augsiantis“ implantas, truko apie penkias valandas. O anot tėčio, dabar į namus sugrįžusi Adrijana jaučiasi gerai. Tiesa, ateityje jos laukia reabilitacija, o jeigu implantas sugis gerai, po penkerių metų mergytės lauks ir dar viena operacija.

Kaina – per 100 000 dolerių

Kaip pasakoja operaciją atlikęs VUL Santaros klinikų Vaikų ortopedijos-traumatologijos skyriaus vedėjas, gydytojas ortopedas-traumatologas dr. Giedrius Bernotavičius, žmogaus, turinčio retą patologiją – įgimtą blauzdikaulio pseudoartrozę, blauzdos kaulas nėra vientisas, jis tarsi sudėtas iš dviejų kaulų, t.y. vaikas gimsta jau turėdamas lūžusį kaulą arba jis greitai lūžta dėl labai blogos kraujotakos patologijos vietoje.

REKLAMA

Toks vaikas yra neįgalus, vaikščioti gali tik su ramentais, o medikų pastangos suauginti kaulą, taikant įprastą fiksaciją, yra bergždžios.

Dr. Giedriaus Bernotavičiaus teigimu, mergaitei buvo padaryta nemažai operacijų, po kurių kaulas vis dėlto nesuaugdavo, todėl norėdami išspręsti šią problemą, vilniečiai chirurgai pritaikė JAV taikomą ir pasaulyje pripažintą, bet Lietuvoje dar naują metodiką.

„Viskas prasidėjo nuo to, – kaip pasakoja gydytojas, – kai du vaikai iš Lietuvos buvo operuoti užsienyje amerikiečių chirurgo, pasaulinio garso kaulų deformacijų specialisto Dror Paley. Būtent iš jo kartu su kolega išmokome naujos metodikos, taikančios specialius implantus“. Operacijos užsienyje vaikams kainavo per 100 000 dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Klinikiniais tyrimais patvirtinta, kad ši metodika yra tikrai veiksminga, kaulų tikimybė suaugti yra didžiulė, vienintelė problema – specialūs implantai. Atliekant pirmąją operaciją šią problemą išsprendė Vaikų ligoninės paramos fondas, padėjęs įsigyti operacijai reikalingą intramedulinį strypą.“

Lietuvoje tokių vaikų gali būti apie dešimtį

Kaip pasakoja dr. Giedrius Bernotavičius, iš titano pagamintas strypelis, įdėtas į kaulo vidų, augant kaului, auga kartu ir gali pailgėti iki 10 cm. Nors vaikui vėliau gali prireikti ir kitos operacijos, tačiau ji, tikėtina, bus ne anksčiau nei po 5-6 metų.

Gydytojo ortopedo-traumatologo teigimu, įgimtos blauzdikaulio pseudoartrozės ortopedinė operacija yra viena iš sudėtingesnių, trunka 3-4 valandas, nes patologijos pažeistas kaulas yra labai deformuotas, reikia labai kruopščiai išvalyti pseudoartrozės vietą, lūžusio kaulo galus nupjauti, kad gražiai susijungtų, įdėti strypelį ir dar panaudoti papildomų implantų, kad operacija būtų atlikta iki galo.

REKLAMA

Sveiksta pacientas imobilizuotos kojos negalėdamas pastatyti ant žemės savarankiškai dar 6-8 savaites, po to laukia reabilitacijos laikotarpis ir specialiai pritaikius įtvarą, jau galima pradėti vaikščioti, stebint ir kontroliuojant rentgenograma, kaip kaulas gyja.

Kaip teigia specialistai, pagal mūsų šalies populiaciją vaikų, turinčių šią retą patologiją, Lietuvoje galėtų būti apie dešimtį: šiandien atlikta operacija šešiametei mergaitei, laukia operacijos devynerių metų berniukas. Dar trims vaikams reikėtų tokios operacijos, jei būtų lengviau prieinamas specialus implantas, vadinamas intrameduliniu strypu.

Pamatyti TV3 žinių žurnalisto kalbintą šeimą galite čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų