REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Makšties niežėjimas – tai nemalonus simptomas, intymiose vietose galintis kelti nemažą diskomfortą. Daugeliu atvejų lytinių organų dirglumas per didelio susirūpinimo kelti neturėtų, tačiau jei simptomai nepraeina, reikėtų pasitarti su gydytoju.

Makšties niežėjimas – tai nemalonus simptomas, intymiose vietose galintis kelti nemažą diskomfortą. Daugeliu atvejų lytinių organų dirglumas per didelio susirūpinimo kelti neturėtų, tačiau jei simptomai nepraeina, reikėtų pasitarti su gydytoju.

REKLAMA

Šis nemalonus pojūtis taip pat gali pasireikšti dėl tam tikrų odos ar lytinių keliu plintančių ligų, o retais atvejais – ir dėl vulvos vėžio. Taigi, ką reiškia makšties niežėjimas ir kada eiti pas gydytoją?

Cheminiai dirgikliai:

Intymių zonų kontaktas su chemikalais gali sukelti niežėjimą dėl alerginės reakcijos. Dažni to kaltininkai yra: muilas, vonios putos, intymių zonų purškikliai, dušo želė, vietiniai kontraceptikai, kremai, tepalai, plovikliai, skalbinių minkštikliai ir tualetinis popierius su dirbtiniais kvapais, rašoma dailystar.co.uk.

Odos ligos:

Egzema ir psoriazė gali sukelti paraudimą ir niežėjimą aplink lytinius organus, jei šios ligos išplinta į makštį.

REKLAMA
REKLAMA

Mielinė infekcija:

Mielės – tai natūraliai susiformuojantis grybelis, kurio makštyje yra visuomet. Paprastai jis problemų nekelia, tačiau jei jis ilgą laiką nepastebimas, gali prasidėti infekcija. Mieline infekcija bent kartą gyvenime suserga trys iš keturių moterų. Ši infekcija gali pasireikšti po antibiotikų kurso vartojimo, kadangi kai kurie vaistai gali sunaikinti ne tik blogąsias bakterijas, bet ir gerąsias. Per didelis mielių kiekis makštyje gali sąlygoti nemalonius simptomus – niežėjimą, graužimą ir išskyras su gumulėliais.

REKLAMA

Bakterinė vaginozė:

Bakterinė vaginozė yra dar viena dažna makšties niežėjimo priežastis. Kaip ir mielinę infekciją, bakterinę vaginozę sukelia natūralių makšties gerųjų ir blogųjų bakterijų pusiausvyros išsibalansavimas. Ši liga ne visuomet sukelia simptomų, tačiau jei jų yra, tai paprastai būna niežėjimas ir neįprastos, nemalonaus kvapo išskyros.

Lytiniu keliu plintančios ligos:

Nesaugaus sekso metu galima užsikrėsti daugeliu lytiniu keliu plintančių ligų, kurios gali sukelti makšties niežėjimą. Šios ligos yra: chlamidija, lytinių organų karpos, gonorėja, lytinių organų herpis, trichomoniazė.

REKLAMA
REKLAMA

Menopauzė:

Makšties niežėjimas dažniau pasireiškia moterims menopauzės metu ar po jos. Kadangi menopauzės metu sumažėja estrogenų lygis, tai gali sukelti makšties atrofiją.

Stresas:

Fizinis ir emocinis stresas gali sukelti makšties niežėjimą ir dirglumą.

Vulvos vėžys:

Retais atvejais makšties niežėjimas gali būti vulvos vėžio, kuris vystosi būtent vulvoje, simptomas. Vulvos vėžys ne visada pasižymi simptomais. Tačiau jei jų yra, tai dažnai būna niežėjimas, neįprastas kraujavimas ar skausmas vulvoje ir aplink ją.

Kada reikėtų kreiptis į gydytoją?

Jei tik jaučiate, kad kažkas ne taip, reikėtų kreiptis į medikus, o dėl makšties niežėjimo reikėtų pasikonsultuoti jei jis nepraeina ilgiau nei savaitę.

Makšties niežėjimas gali pasireikšti su keletu kitų simptomų, pavyzdžiui:

Pūslės ir žaizdelės ant vulvos; Lytinių organų skausmas ar jautrumas; Lytinių organų paraudimas ar tinimas; Šlapinimosi sutrikimai; Neįprastos išskyros iš makšties; Diskomfortas lytinio akto metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų