REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasarą daugelis savo mitybos racioną gausiau praturtina šviežiais vaisiais ir daržovėmis, todėl gali atrodyti, kad pakankamai apsirūpiname mineralais bei vitaminais.

Vasarą daugelis savo mitybos racioną gausiau praturtina šviežiais vaisiais ir daržovėmis, todėl gali atrodyti, kad pakankamai apsirūpiname mineralais bei vitaminais.

REKLAMA

Vaistininkė Greta Maksimavičiūtė sako, kad net ir maitinantis sveikai, organizmui gali pritrūkti tam tikrų medžiagų, kurių gauti su maistu pakankamai įprastai nepavyksta, rašoma pranešime spaudai. 

Kokių vitaminų ir mineralų negauname su maistu, bet vasarą jie yra labai reikalingi ir turėtų būti vartojami papildomai?

Vasarą dažniau valgome vaisius, daržoves, uogas, bet tai nereiškia, kad organizmą iš karto visiškai aprūpiname reikiamais vitaminais, mineralais ar kitomis maisto medžiagomis. Žmogaus organizmas negali pasisavinti visko, kas jam duodama, dažnai reikia papildomų medžiagų, kurios paskatintų naudingų medžiagų įsisavinimą.

Vasarą nederėtų visiškai atsisakyti vitaminų vartojimo, taip pat dėl pasikeitusio gyvenimo ritmo, fizinio aktyvumo, šiltesnių orų, darbų lauke stipriau prakaituojame, todėl dideliais kiekiais pasišalina druskos su svarbiomis mineralinėmis medžiagomis. Su prakaitu prarandame daug magnio, dėl kurio trūkumo dažniau pasireiškia mėšlungis, jaučiama dehidratacija, nuovargis. Vasarą siūlyčiau vartoti magnio, kalio, B grupės vitaminų turinčius maisto papildus.

REKLAMA
REKLAMA

Kokių vitaminų ir mineralų per vasarą kartu su sezoniniu maistu gauname pakankamai ir vartodami papildomai tik rizikuojame perdozuoti?

Kaip ir kiekvieno maisto produkto ar maisto papildų, taip ir vasarą mus džiuginančių gėrybių galima suvalgyti per didelę dozę, tačiau valgant įprastais kiekiais stipriname savo organizmą ir imunitetą, o ne jam kenkiame. Šviežios gėrybės dažnai yra puikus naudingų medžiagų šaltinis.

REKLAMA

Pavyzdžiui, vasarą džiuginančios mėlynės turi labai daug vitaminų C, P, B1, B2. Avietėse yra daug mineralinių medžiagų – kalio, kalcio, cinko, magnio, fosforo, natrio, vitaminų C, A, E. Žemuogės kaupia daug vitamino C, B grupės vitaminų, folio rūgšties, taip pat turi rauginių medžiagų, flavonoidų, karotinoidų, cukrų, kalio, kalcio ir magnio, sėklytėse yra geležies.

Pomidorai yra geras likopeno šaltinis, kuris yra puikus antioksidantas, mažinantis tikimybę susirgti odos vėžiu, saugantis nuo žalingos UV spinduliuotės, gerinantis spaudimą, virškinimą, apetitą, žarnyno mikroflorą, o morkos praturtinta organizmą vitaminu A bei antioksidantais. Vitamino C gausu daugelyje vasaros gėrybių – paprikose, pomidoruose, svogūnuose. Špinatai yra vieni didžiausių daržo karalių – juose gausu vitamino C, K, karotinoidų, mineralų (kalio, magnio, skaidulų).

REKLAMA
REKLAMA

Naudojant kelis skirtingus maisto papildų preparatus, svarbu įsigilinti į sudėtį ir atkreipti dėmesį, ar sudėtyje esantys mikroelementai nesidubliuoja, neviršijama rekomenduojama paros dozė, dėl to naudinga pasikonsultuoti su farmacijos specialistu, „Eurovaistinė internete“ klientai tai padaryti gali tiesiog internetu.

Pastebime, kad klientai šią vasarą nori papildomai stiprinti imuninę sistemą ir ieško įvairių maisto papildų bei vitaminų, įsigyja vandenyje tirpių elektrolitų.

Vasarą daugiau prakaituojame, kokias medžiagas prarandame ir kaip jas galime atstatyti?

Nejudant ir būnant ramiai žmogus išprakaituoja apie pusę litro prakaito kasdien, tačiau sunkiai dirbdamas, esant aukštai aplinkos temperatūrai žmogus per dieną gali išprakaituoti daugiau nei du litrus. Karštomis dienomis svarbu gerti daug vandens, atsisakyti aštraus, riebaus maisto, saikingai vartoti alkoholį, kavą ir kitus kofeino turinčius gėrimus, į racioną rekomenduojama įtraukti daugiau daržovių ir vaisių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint papildomai padėti savo kūnui reikėtų naudoti magnio turinčius papildus, taip pat naudingi multivitaminai. Magnis veikia energijos ir medžiagų apykaitą, nervinio impulso raumeninį perdavimą, centrinės nervų sistemos veiklą, kaulų ir nervų sistemos sveikatą, rašoma pranešime spaudai.

Ar teisingai mano tie, kurie vasarą visas naudingas medžiagas tikisi gauti iš maisto?

Net ir maitinantis sveikai, deja, ne visada pavyksta gauti visų organizmui reikalingų mikroelementų. Net jeigu atrodo, kad mūsų dieta yra subalansuota, dažnai valgome maistines medžiagas praradusius produktus. Labai sunku pakankamai „privalgyti“ geležies, todėl norint gauti maksimalų kiekį geležies iš maisto, rekomenduojama kartu valgyti ir vitamino C turinčių produktų, valgyti mėsą ar ankštinius produktus, salotas.

REKLAMA

Kokius tris patarimus duotumėte tiems, kurie nori kuo labiau sustiprinti organizmą per vasarą?

Pirmiausia – pakankamai išsimiegoti. Tada – sveikai ir skaniai maitintis, įterpti į savo racioną daug šviežių vaisų, uogų, daržovių, nepamiršti vandens. Ir galiausiai – daugiau laiko praleisti gryname ore, pasimėgauti saule, pasivaikščioti ar kitaip aktyviai leisti laisvalaikį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų