REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
19
Daiva sodybą Širvintose pakeitė neatpažįstamai (nuotr. asm. archyvo)

Kone kiekvienas po darbų ar kitokių veiklų nori sugrįžti į jaukius ir išpuoselėtus namus. Šį troškimą įgyvendinti padeda Daiva Zuehlke, kuri namus atnaujina taip, kad kai kuriems būna net gaila į juos įžengti. Moteris turi išskirtinį braižą ir iki menkiausių smulkmenų apgalvoja kiekvieną detalę, todėl po jos prisilietimo namai tampa unikalia ir išskirtine vieta.

19

Kone kiekvienas po darbų ar kitokių veiklų nori sugrįžti į jaukius ir išpuoselėtus namus. Šį troškimą įgyvendinti padeda Daiva Zuehlke, kuri namus atnaujina taip, kad kai kuriems būna net gaila į juos įžengti. Moteris turi išskirtinį braižą ir iki menkiausių smulkmenų apgalvoja kiekvieną detalę, todėl po jos prisilietimo namai tampa unikalia ir išskirtine vieta.

REKLAMA

Daiva jau 28-erius metus gyvena Vokietijoje, o vasaromis kiek ilgiau nei mėnesiui sugrįžta pailsėti į Lietuvą. Būtent tėvynėje, Širvintose, stovi paskutinysis jos kūrybinis projektas – miestelėno stiliumi pertvarkomas namas. Tiesa, kol kas įrengtas tik jo vidus, o išorė vis dar laukia savo eilės, tačiau Daiva jau dabar yra labai patenkinta savo darbu, kuriam komplimentų negaili ir tūkstančiai žmonių.

Ieško nešlifuotų deimantų

Moteris pasakoja, kad ją visą laiką domino menas – ji vaikystėje tapė, lankė meno mokyklą, tačiau būtent interjeras ją visada traukė labiausiai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai nuo mažens buvo didelis mano hobis. Jokių interjero studijų nesu baigusi, bet Vokietijoje lankiau kursus, labai daug domėjausi pati – ir laidas žiūrėjau, ir knygas skaičiau – visas mano laisvalaikis buvo surištas su interjeru.

REKLAMA

Mano vyras diplomatas, jam dėl darbo tenka labai daug keliauti, todėl su juo keliaudavau ir aš. Buvau žmona, mama, tai anksčiau tam nelabai daug laiko turėjau. Bet dabar vaikai jau yra paaugę, tai aš tiesiog linkstu į tą savo hobį, labai džiaugiuosi ir gyvenu juo“, – sako D. Zuehlke.

Ji pasakoja, kad Vokietijoje yra įrengusi ne vieną namą ir jį vėliau pardavusi, nes prie savo projektų moteris neprisiriša.

„Aš randu objektą, kuris man yra kaip nešlifuotas deimantas ir pradedu jį tvarkyti. Kai darbai jau eina į pabaigą, aš pradedu žvalgytis naujo objekto, esu tokia nerami siela. Kaip mano vyras sako – žinai, kiti žmonės pasidaro ir nori ramiai gyventi, o tu, dar iki galo nepabaigusi, jau nori kažko kito“, – juokiasi moteris.

REKLAMA
REKLAMA

Ji neslepia, kad išskirtiniu stiliumi iš vidaus ir iš išorės atnaujinti namai sulaukia didžiulio žmonių susidomėjimo, jie kartais net veržiasi prie jų fotografuotis:

„Yra buvę net taip, kad man vaikai sakė – mama, mums nejauku, nes žmonės vis skambina durų skambučiu ir nori fotografuotis. Tai, ką aš darau, stengiuosi daryti išskirtinai. Esu susikūrusi savo stilių, kuriame yra pamaišyta visko, bet aš darau tai, kas man patinka, ir kiek matau, susilaukiu nemažai susidomėjimo.“

Tvarkymo darbai trunka jau metus

Daiva pasakoja, kad vieną nešlifuotą deimantą ji rado ir Širvintose.

„Namas yra prie vandens, ant Širvintos upės kranto, tai norėjosi tokio atostogų, vasarojimo stiliaus. Šitas namas buvo apmūrytas ir tarsi pats kalbėjo už save, ką aš su juo toliau turėčiau daryti. Jį ir pirkau su tikslu, kad įgyvendinsiu ir realizuosiu susikaupusias idėjas į to laikmečio miestelėno stiliaus namą“, – dalijasi moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji sako, kad tokį stilių pasirinko neatsitiktinai – būtent jis Daivai padėjo name sukurti ypatingą jaukumą.

„Miestelėno stilius man labai primena, jei taip galima apibrėžti, „shabby chic“ stilių, kuris sukomponuoja skirtingas epochas. Juk miestelėnas taip ir gyvendavo senovėje – iš senelio gavo skrynią, iš tėvų spintą, o pats nusipirkdavo lovą ir visi tie komponentai sukurdavo jaukumą.

Man labai svarbu, kad atmosfera nebūtų per daug sausa, kaip aš sakau, be charakterio. Visada norisi išsaugoti ypatingą namo dvasią. Tai ir stengiausi daryti viską maišydama ir kurdama šviesius, vasaroti kviečiančius namus“, – pasakoja Daiva.

Ji atskleidžia, kad šio namo tvarkymo darbai vyksta jau metus, todėl jai kas kelis mėnesius teko skraidyti į Lietuvą ir žiūrėti, ar viskas vyksta taip, kaip ji ir buvo suplanavusi. Moteris pasidžiaugia, kad turi nuostabią meistrų komandą, kurie realizuoja jos sumanymus ir norus:

REKLAMA

„Aš turiu nuostabius meistrus, su kuriais kartu pasiekiame tai, kad svajonės tampa realybe. Visada nusipirkusi namą ir į jį pasižiūrėjusi, aš jau matau viziją – kokios turėtų būti spalvos ar papildomos detalės. Man visada norisi, kuo mažiau jį ardyti.

Tie visi seni namai turi savo istoriją, praeitį ir juos išardyti, iškloti laminatais, uždangstyti ir paslėpti, ką jie turi, yra labai lengva. Bet jie alsuoja ypatinga dvasia ir aš norėjau kuo daugiau to išlaikyti.“

Ne visus norus pavyksta įgyvendinti

Daiva pasakoja, kad nors didžiąją dalį laiko buvo gana toli nuo Širvintose vykstančių darbų, ji visada žinojo, kas yra daroma.

„Man atsiųsdavo nuotraukas, nes aš turėjau tolimesnį planą ir žinojau viską – pradedant elektros pravedimu, baigiant apšildymu. Nežinojau tik koks bus jausmas, kai įeisiu į namą, bet kai tai įvyko, tikrai buvau labai patenkinta.

REKLAMA

Aš bijojau, kad nebūtų tokio kaip daugiabučio projekto ir šiuolaikiškumo, nors viskas buvo remontuojama, bet to tikrai nesijaučia. Kai visi sėdim prie stalo, atrodo, kad sugrįžtam į praeitį ir nusikeliam keturiasdešimčia metų atgal į kokią trobą“, – džiaugiasi Daiva.

Ji neslepia, kad teko susidurti ir su tam tikrais iššūkiais. Štai, pavyzdžiui, vieno daikto paieškos truko pusmetį, tačiau galiausiai reikėjo ieškoti kompromiso, nes konkretaus noro įgyvendinti nepavyko.

„Labai norėjau gėlėtų tapetų, kurie būtų būtent su žydromis rožytėmis ir žydrais lapeliais – tokie tikri senoviniai tapetai, kuriuos pas senelius dar buvo galima matyti. Ir aš, ir mano visa šeima jų labai ieškojo – sesuo Airijoje, mama Lietuvoje, dukterėčia Maltoje, bet niekur jų negavome.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tada teko ieškoti kompromiso ir rinktis tokius, kuriuos pavyko rasti – su mėlynomis gėlytėmis ir žaliais lapeliais, apgalvoti kitokias detales, kurios derėtų prie šių tapetų. Vieną vakarą gulėjau ir supratau, kad galiu imti dryžuotą žalią patalynę, paradines pagalves su mėlynai dryžuotu linu ir viskas gražiai atrodys. Taip ir buvo, šiandien labai mylim tą kambarį, nes į jį įėjus tikrai yra labai gera ir jauku“, – sako pašnekovė.

Ne vienas, užmetęs akį į atnaujintus kambarius, jais susižavi, o kartu ir pradeda galvoti – kiek gi tai galėtų kainuoti? Pati Daiva patikina, kad suma tikrai nėra kosminė ir primena bet kurio remontuojamo namo išlaidas.

REKLAMA

„Aš pasakysiu taip – žinoma, tai kainuoja nemažai, bet jokiu būdu nepasakyčiau, kad daugiau nei tie standartiniai atremontuojami namai. Net jei žmonės ir neturi gyslelės ir tiesiog nori atnaujinti, pasidaryti truputį moderniau, jie vis tiek investuoja.

Vokietijoje aš esu keletą objektų pardavusi, tai pastebėjau, kad parduodu už žymiai didesnę kainą negu suremontuoti standartiškai, nors žmonės lėšų įdeda tiek pat. Atnaujinti šildymo ar elektros sistemą, apšildyti namą ar pakeisti stogą – tai visiems kainuoja tiek pat“, – patikina moteris.

Planuoja tęsti darbus Lietuvoje

Ji sako, kad yra girdėjusi mintį, jog išskirtiniu stiliumi sutvarkytuose namuose būtų gaila gyventi. Juose kiekviena detalė padeda sukurti bendrą tobulą vaizdą, todėl kartais nekyla noras ką nors sugadinti. Tačiau pati Daiva užtikrintai sako, kad namo gailėti nereikėtų.

REKLAMA

„Iš savo mamytės esu girdėjusi mintį, kad čia ir baisu prie ko nors prisiliesti – taip gražu viskas. Bet aš visada sakau, kad viską galima perdaryti ir sutvarkyti, jei kas nors atsitiks, tai yra normalu. Žinoma, kad kitiems gali būti gaila, bet man taip nėra, aš tik noriu įgyvendinti savo viziją“, – tikina Daiva.

Moteris sako, kad jai labai svarbu ir tai, kad name būtų patogu gyventi, ne tik juo grožėtis:

„Tai yra vienas iš svarbiausių dalykų, kad net jeigu namas įrengtas šitaip, jis turi būti funkcionalus ir jame turi būti galima gyventi. Žinoma, šitame name, pavyzdžiui, yra labai daug šviesių spalvų ir gali būti taip, kad kas kokius penkerius metus reikės remontuoti, nes daug kur bus patamsėję.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galbūt baltomis sienomis dažytą miegamąjį reikės ir po dviejų metų perdažyti, bet tai ir viskas, daugiau jokios ypatingos priežiūros nėra.“

Nors Daivos atostogos Lietuvoje jau baigiasi ir ji kurį laiką atnaujintu namu pasidžiaugti negalės, moteris sako, kad dėl to neliūdi ir jau planuoja naujus darbus. Dabar ji vėl kelia sparnus į Vokietiją, tačiau prasitaria, kad dirbti savo gimtinėje jai labai patiko, todėl ji planuoja tai tęsti ir ateityje.

„Dabar aš planuoju daugiau dirbti Lietuvoje. Čia yra labai daug senovinių namų, kurie ir traukia mano širdį. Apleistos sodybos ir namai man yra nenušlifuoti deimantai ir norisi jiems įpūsti gyvybės“, – šypsodamasi sako Daiva.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų