REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Gerai gyvenimo kokybei labai svarbūs sveiki dantys. Ne tik dėl jų pagrindinės funkcijos (maisto smulkinimo), bet ir dėl pasitikėjimą teikiančios išvaizdos. Dantų sveikatą ir stiprumą padeda išsaugoti reguliarūs apsilankymai pas gydytoją odontologą ir burnos higienos specialistą.

Gerai gyvenimo kokybei labai svarbūs sveiki dantys. Ne tik dėl jų pagrindinės funkcijos (maisto smulkinimo), bet ir dėl pasitikėjimą teikiančios išvaizdos. Dantų sveikatą ir stiprumą padeda išsaugoti reguliarūs apsilankymai pas gydytoją odontologą ir burnos higienos specialistą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto daugybė pacientų odontologijos klinikos slenkstį peržengia tik tuomet, kai danties ar net kelių dantų skausmas tampa nebepakeliamas. Dėl ko dažniausiai ištinka šis nemalonus pojūtis? Kas gali greitai numalšinti tą neįtikėtinai įkyrų skausmą, trukdantį ir dirbti, ir miegoti?

REKLAMA

Nuo silpno ir trumpalaikio iki pulsuojančio, „plėšiančio“ ir sunkiai pakeliamo skausmo

Dantų skausmo intensyvumas gali būti įvairus. Net ir nesunkus ar neilgą laiką trunkantis skausmas gali būti rimtas signalas, kad ilgiau laukti nereikėtų, nes problema gali tik pasunkėti. Aštrus, „plėšiantis“, intensyvus danties skausmas yra ne tik sunkiai pakeliamas, bet praneša ir apie tai, kad pagalba – tiesiog būtina. Geriausia nelaukti, kol skausmas taps nebepakeliamas ir sunkiems padariniams pasistengti užbėgti už akių. Kaip ir minėta prieš tai, reguliarios apžiūros ir burnos higienos procedūros padeda išsaugoti geriausią burnos ertmės sveikatą ir išvaizdą. Kas be ko, labai svarbi ir kasdieninė burnos higiena bei gerai pritaikytos ir kokybiškos burnos ertmės priežiūros priemonės – dantų šepetėlis, dantų pasta, tarpdančių siūlas, burnos skalavimo skystis ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Dantis gali skaudėti ir dėl tiesioginių, ir dėl netiesioginių priežasčių Dantų skausmo priežasčių tikra galybė, tačiau didžiąją dalį sudaro pačios populiariausios – tai dantų kariesas, dantų įtrūkimai/ įskilimai/ traumos, dantenų uždegimas, danties pulpos uždegimas, netaisyklingai dygstantys dantys (paprastai tai protiniai dantys) ir kitos priežastys. Apie dažniausiai pasitaikančias dantų skausmo priežastis pakalbėkime šiek tiek plačiau. 

Dantų kariesas (ėduonis)

Dantų kariesas arba ėduonis atsiranda dėl dantų apnašose besidauginančių ir besikaupiančių bakterijų ir jų žalingo poveikio dantims. Šios bakterijos išskiria rūgštis, kurios ardo apsauginį sluoksnį (emalį) ir jį pažeidžia – ilgainiui susidaro dantų ertmės, kurios sukelia dantų jautrumą ir skausmą, iš pradžių atsirandantį tik veikiant terminiams, cheminiams ir mechaniniams dirgikliams. Vėliau šis skausmas gali būti juntamas ir ramybės būsenoje, ypač jei bakterijos pradeda daugintis ir gilesniuose dantų sluoksniuose. Kariesas itin greitai apima vaikų dantis, tad jų burnos ertmės sveikatai būtinas ypatingas atidumas (pieniniai dantukai – ne išimtis). 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Danties pažeidimai

Danties paviršiaus nusidėvėjimai, įskilimai, įtrūkimai atsiranda ir dėl laiko tėkmės, ir dėl patiriamų traumų, ir dėl griežimo dantimis, ir dėl kitų priežasčių, pavyzdžiui, netinkamo gydymo. Kai dantis pažeistas, jis tampa daug jautresnis įvairiems dirgikliams, be to, į gilesnius jo audinius taip pat gali patekti žalingi mikroorganizmai. Negydant įskilusių ar nuskilusių dantų, pažeidimai tik didėja ir galima sulaukti labai stipraus danties skausmo bei rimtesnių komplikacijų, kurių gydymas jau – kur kas sudėtingesnis.

REKLAMA

Danties pulpos uždegimas (pulpitas)

Pulpitas (danties pulpos uždegimas) - dažna karieso ar įskilimų pažeistų dantų komplikacija. Pulpa dažnam žinoma kaip danties „nervas“ – kai jis pažeidžiamas, „malonu“ tikrai nebūna. Apie galimą infekcijos sukeltą pulpos uždegimą informuoja skausminga danties ertmė; labai stiprus, pulsuojantis, plėšiantis ir sunkiai pakeliamas skausmas bei danties jautrumas. Pacientui gali atrodyti, kad jo dantis „iškeltas“, paslankus, be to, gali kamuoti ir bendras negalavimas, pakilti kūno temperatūra, ypač jei susidarė pūlinių, kuriuos pašalinti gali jau tik gydytojas odontologas. 

REKLAMA

Dantenų uždegimas (gingivitas)

Pacientui dantis gali pradėti skaudėti ir dėl ilgalaikio dantenų pažeidimo. Dantenų uždegimas kyla dėl bakterijų poveikio ir yra gana skausmingas. Vertėtų susirūpinti, jei dantenos ilgą laiką kraujuoja, o dantys jautresni įvairiems dirgikliams. Ilgą laiką negydant dantų uždegimo, gali būti pažeidžiama nemažai dantų. Pažengusi liga sukelia dantų paslankumo ir dantų praradimo riziką, tad dantenų uždegimą būtina gydyti iš karto, vos tik pastebima pirmųjų jo ženklų.

Daugeliu atvejų prireikia kvalifikuotos pagalbos

Dantis gali skaudėti ir dėl kitų priežasčių – lėtinio sinusito, vidurinės ausies uždegimo, neurologinių sutrikimų, žandikaulio pakitimų, širdies ir kraujagyslių ligų, medžiagų apykaitos sutrikimų, kai kurių maistinių medžiagų trūkumo ir panašiai. Pacientas gali nežinoti, kad naktį griežia dantimis, o dieną dėl to kamuoja bukas skausmas ar dantų jautrumas. Jautresni žmonės daug laiko būna stipriai sukandę dantis, o vėliau kenčia nuo nemalonių skausmų. Danties skausmas taip gali būti painiojamas su labai stipriu galvos skausmu (migrena). Gydymas remiasi dantų skausmo priežasčių nustatymu bei koregavimu. Tai padaryti gali tik gydytojas odontologas arba kitos srities specialistas. Labai svarbu, kad apie būklę kuo daugiau papasakotų ir pats pacientas. Tik nuo paties asmens priklauso, kada jis kreipsis pagalbos. Ilgas delsimas gali pridaryti daug žalos. Pavyzdžiui, ignoruojant gingivitą ir (arba) periodontitą galima netekti visiškai sveikų dantų, tad ar tikrai verta ilgai laukti? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Greita ir veiksminga pagalba suskaudus dantį

Tinkamai gydant ar pergydant danties audinius, t.y. suradus pagrindinę priežastį, skausmas netrukus dingsta ir pacientas pasijunta geriau. Skausmo malšinimui dažniausiai skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo. Vienas populiariausių ir veiksmingiausių – deksketoprofenas (Dolmen), kuris pasižymi itin palankiu poveikiu ir gali būti pirmoji pagalba, kai naktį netikėtai suskausta dantį. Būtent dėl to Dolmen verta turėti kiekvienų namų vaistinėlėje. Dėl vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų