REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulietės Ilonos (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) dukrytė šį pasaulį išvydo būdama kitokia. Nuo pat gimimo jau trejų metų sulaukusi mergytė kenčia įgimtą kojų galūnių deformaciją. Nors Ilona kaip įmanydama stengiasi padėti dukrai, vis dėlto, jos teigimu, valstybei tokie vaikai nerūpi.

Šiaulietės Ilonos (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) dukrytė šį pasaulį išvydo būdama kitokia. Nuo pat gimimo jau trejų metų sulaukusi mergytė kenčia įgimtą kojų galūnių deformaciją. Nors Ilona kaip įmanydama stengiasi padėti dukrai, vis dėlto, jos teigimu, valstybei tokie vaikai nerūpi.

REKLAMA

Ilonos dukrelė gimė prieš daugiau nei trejus metus, tačiau gimdymo metu moteris sužinojo skaudžią žinią – mergytė gimė neišsivysčiusiomis kojytėmis. Vienos kojytės ji neturi visai, o kitoje trūksta kulnakaulio, dviejų pirštų.

„Ji gimė tokia. Apie šią problemą aš sužinojau jau gimdymo metu, kodėl tai gydytojai nuo manęs slėpė – nežinau. Po gimdymo aš klausiau gydytojos, ji tiesiai šviesiai man pasakė „Echoskopijos metu to nepamatėme, atsiprašome“, – savo dukters gimimą prisimena moteris.

Sumažino neįgalumo grupę

Iki šiol Ilonos dukrelė turėjo pirmąją neįgalumo grupę, o kartu su ja jos mama gaudavo ir neįgaliojo automobilio parkavimo kortelę. Ši Ilonai tikrai padėdavo, kadangi nešti dukrelę ant rankų tikrai nebuvo lengva.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau šiemet Ilona sulaukė žinios – jos dukros neįgalumo grupė pakeista į antrąją, o tai reiškia, kad moteris neteko ir neįgaliojo automobilio parkavimo vietos:

REKLAMA

„Jie remiasi tuo, kad vaikas turi protezą, kurį gavo prieš metus. Bet mes iki šiol konkrečiai su juo nedirbome, reabilitavomės visus metus. Kineziterapeutė yra surašiusi visus dokumentus, kuriuose viskas matosi“, – pasakoja mergytės mama.

Kojos protezą trimetė mergaitė gavo maždaug prieš metus, tačiau vaikščioti ji su juo tegali vos penkiolika minučių. Vėliau mergaitei tiesiog pradeda skaudėti kojas:

„Vaikas auga, ji pastoviai man ant rankų. Jeigu reikia eiti kažkur toliau, penkiolika minučių pastovi ant protezo ir jau verkia, nepatogu jai. Vienos kojytės nėra visai, o kita kojytė dešinė, nors ir atrodytų, pilnavertė, tokia nėra. Nėra blauzdikaulio, kulnakaulio, tik trys pirštukai yra.“

REKLAMA
REKLAMA

Nuotraukų nepriima 

Moteris tv3.lt pasakoja, kad jos dukrelei stovėti ant protezo labai sunku, mat ji ne tik mokosi vaikščioti, neturint vienos kojos, bet tuo pačiu metu stengiasi išmokti stovėti ir ant kitos sveikesnės kojytės.

Kodėl Neįgalumo ir nedarbingumo nustatymo tarnyba pakeitė jos dukros neįgalumo grupę iš pirmosios į antrąją, moteriai nėra aišku iki šiol. Jos manymu, specialistai tiesiog pražiūrėjo ir taip akivaizdžius faktus.

„Mūsų istorijoje yra daug niuansų ir aš manau, kad jie tiesiog nepažiūrėjo. Siunčiau jiems nuotraukas, jie sako – nežiūrime į nuotraukas, remiamės medicinos išrašais.

Aš noriu stovėti už savo vaiką kaip kiekviena mama, man toks jausmas yra, kad čia nebuvo kažkas iki galo sužiūrėta, kažkas praleista“, – įsitikinusi mergytės mama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trokšta vėl turėti neįgaliojo vietą

Pakeitus neįgalumo grupę, sumažėjo ir už neįgalumą gaunami pinigai, tačiau Ilona sako, kad šis dalykas ją neramina mažiausiai. Dabar moteriai svarbiausia vėl turėti neįgaliojo automobilio parkavimo vietą. Mat kartais vaiką ant rankų tenka nešti net ir iš kito aikštelės galo.

„Kas dėl gaunamos sumos, tai atvirai sakant, tikrai ne piniguose esmė. Svarbiausia, kad gaučiau kortelę automobiliui statyti.

Anksčiau galėjau pasidaryti oficialiai stovėjimo vietą šalia buto, kad nereikėtų lakstyti. O dabar prie daugiabučio automobilių pilna, tenka pasistatyti kartais viename gale, o ant rankų su vaiku eiti iki namų. Tas man yra sunkiausia“, – sako Ilona.

REKLAMA

Turėjo sunkų neįgalumo lygį

Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos atstovė Nomeda Pikelytė tv3.lt patvirtino, kad mergaitė negalią turi nuo gimimo. Taip pat, jos teigimu, priešpaskutinio neįgalumo vertinimo metu 2018 metais mergytei dvejiems metams buvo nustatytas sunkus neįgalumo lygis, specialusis transporto išlaidų kompensavimo poreikis ir išduota neįgalių asmenų automobilių statymo kortelė:

„Dėl tų pačių diagnozių (įgimtas pėdos (-ų) nebuvimo, kai yra kita pėdos dalis; išilginio redukcinio šlaunikaulio defekto (yra tik šlaunies užuomazga), išilginio redukcinio šeivikaulio defekto ir skilusios pėdos ir mišraus raidos sutrikimo), pasibaigus nustatytam dvejų metų terminui, 2020 m. pradžioje atliktas pakartotinis neįgalumo lygio vertinimas ir nustatytas vidutinis neįgalumo lygis ir specialusis antrojo lygio nuolatinės priežiūros (pagalbos) poreikis.“

REKLAMA

Vėliau lygį sumažino dėl protezo

Pasak atstovės, pagrindinė priežastis, dėl kurios pasikeitė neįgalumo lygis, yra ta, kad 2020 metais mergaitei jau buvo pritaikytas kojos protezas.

„Todėl vertinant neįgalumo lygį buvo pritaikytas atitinkamai kitas (nei priešpaskutinio neįgalumo lygio vertinimo metu) Neįgalumo lygio nustatymo kriterijų papunktis, kuris taikomas, kai asmeniui diagnozuojamas vidutinis judamojo aparato funkcijos sutrikimas: protezuota šlaunies arba blauzdos bigė.

2018 m. taikyto 7.1.3 papunkčio 2020 m. taikyti jau nebuvo galima, nes, kaip minėta, mergaitei pritaikytas protezas. Deja, bet vaikui nustačius vidutinį neįgalumo lygį neįgalių asmenų automobilių statymo kortelė neišduodama“, – sako N. Pikelytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlo palaukti

NDNT atstovė pabrėžia, kad ši tarnyba, vertindama vaikų negalią, privalo vadovautis Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro ir Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministro 2005 m. kovo 23 d. įsakymu Nr. V-188/A1-84/ISAK-487 „Dėl neįgalumo lygio nustatymo kriterijų ir tvarkos parašo patvirtinimo“:

„Mergaitės mama, nesutikusi su paskutiniuoju teritorinio skyriaus sprendimu dėl vidutinio neįgalumo lygio nustatymo, pateikė NDNT direktoriui prašymą sprendimą peržiūrėti. Sprendimų kontrolės skyrius jo pagrindu minėtą teritorinio skyriaus sprendimą peržiūrėjo ir paliko galioti nepakeistą, kadangi minėtas teisės aktas nenumato galimybės, kai pritaikytas protezas, taikyti kitokio kriterijaus punkto.

Mergaitei sukakus 4 metus, atliekant jos pakartotinį neįgalumo lygio vertinimą, bus pildomas asmens veiklos ir gebėjimų dalyvauti klausimynas, kuriuo įvertinamas vaiko savarankiškumas (vaikams iki 4 m. šis klausimynas nepildomas). Šio klausimyno rezultatai  gali padaryti įtaką jos neįgalumo lygiui.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų