REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
A. Veryga apdovanoja su koronavirusu kovojusius medikus medikus (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Sveikatos apsaugos ministerijai pradėjus apdovanoti pirmoje kovos su koronavirusu fronto linijoje stovėjusius medikus šie apgailestauja, kad pasibaigus karantinui „užsuktas“ ir žadėtųjų priedų kranelis. Medikų atstovų teigimu, nutraukti papildomas išmokas nėra sąžininga.

30

Sveikatos apsaugos ministerijai pradėjus apdovanoti pirmoje kovos su koronavirusu fronto linijoje stovėjusius medikus šie apgailestauja, kad pasibaigus karantinui „užsuktas“ ir žadėtųjų priedų kranelis. Medikų atstovų teigimu, nutraukti papildomas išmokas nėra sąžininga.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga trečiadienį jau apdovanojo Santaros klinikų ir jų koordinuojamų ligoninių medikus. 

Per artimiausias savaites medalius žadama išdalinti ir kitų 4 su COVID-19 pacientais dirbusių ligoninių ir karščiavimo klinikų, mobilų punktų, laboratorijų darbuotojams. 

Visgi šią iniciatyvą temdo tai, kad, medikų teigimu, ministerija neskuba laikytis susitarimų.

Kolegos moka kolegoms

Lietuvos medikų forumo pirmininkas, Santaros klinikų profesinės sąjungos vadovas Valdas Pečeliūnas tikino, kad bent pastarojoje įstaigoje priedai, nors ir mažesni, liks. Tačiau jie bus mokami kitų darbuotojų atlyginimo sąskaita. 

REKLAMA
REKLAMA

„Mūsų įstaigoje bent susitarta, kad tie priedai tiems žmonėms, kurie faktiškai dirba su Covid-19 pacientais, išliks. Bet, aišku, norėtųsi iš valstybės atitinkamo požiūrio. Taip, šiuo metu Covid-19 pacientų kur kas mažiau, bet jų yra“, – portalui sakė jis.

REKLAMA

Pašnekovas pabrėžė, kad kai priedus moka įstaiga, tai faktiškai kolegos moka kolegoms. 

„Įstaigos didžiąją biudžeto dalį sudaro algos ir iš to patys vieni kitus palaikome. Taigi kolegų solidarumas išlieka, bet norėtųsi to paties ir iš valstybės.

Į priekį žiūrint įžvelgiame problemą – vėl reikės motyvuoti žmones, o tai nėra lengva. Jie aukojasi, dirba ir papildomi pinigai visgi tai yra rimta motyvacija“, – sakė V. Pečeliūnas.

Anot jo, kol Covid-19, pacientai išlieka, būtų sąžininga išpildyti ir kitą susitarimo dalį – papildomas išmokas.

REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovui antrino ir Lietuvos medikų sąjūdžio atstovė Jurgita Sejonienė:

„Nežinau, koks yra ryšys tarp medikų darbo ir pasibaigusio karantino, nes juk ir priedai paskirti buvo ne nuo pat pradžių prasidėjus pandemijai. O tie, kas dabar dirba Infekcinių ligų skyriuje, dirba taip pat sunkiai, rizikos išlieka.“

Ministerija: tokios įstatymo nuostatos    

Paklausta, kodėl nuspręsta nebemokėti priedų medikams, ministerija plačiau nepaaiškino, bet patvirtino, kad priedai medikams, vadovaujantis Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymo nuostatomis, yra skiriami nuo karantino paskelbimo mėnesio pradžios iki karantino galiojimo mėnesio pabaigos, tai yra nuo kovo iki birželio imtinai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kadangi birželio 17 dieną Lietuvoje karantinas atšauktas, pagal šį įstatymą medikams priedai nuo liepos mėnesio nebėra skiriami. Tačiau gydymo įstaigos dėl savo darbuotojų darbo užmokesčio dydžio sprendžia individualiai, tad medikams gydymo įstaigų vadovų sprendimu gali būti skiriami priedai ir priemokos kitais pagrindais“, – teigia ministerijos atstovė.

Portalas primena, kad sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams, dirbusiems ypač pavojingomis sąlygomis, infekcijos židiniuose, paskirti nuo 60 iki 100 proc. didesni atlyginimai, atsižvelgiant į konkretaus sveikatos priežiūros įstaigos darbuotojo vykdomų funkcijų pobūdį, sudėtingumą ir atsakomybės lygį, darbo krūvį ir veiklos mastą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų