REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Seksas po gimdymo neretai kelia klausimų ir problemų: daugelis moterų (ir kūdikiu aktyviai besirūpinantys vyrai) skundžiasi sumažėjusiu libido, skausmingais lytiniais santykiais, nežino, kokias kontracepcijos priemones pasirinkti arba tiesiog bijo atkurti lytinį gyvenimą.

Seksas po gimdymo neretai kelia klausimų ir problemų: daugelis moterų (ir kūdikiu aktyviai besirūpinantys vyrai) skundžiasi sumažėjusiu libido, skausmingais lytiniais santykiais, nežino, kokias kontracepcijos priemones pasirinkti arba tiesiog bijo atkurti lytinį gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kada po gimdymo galima vėl mylėtis?

Dažniausiai ginekologai dėl fiziologinių priežasčių lytinius santykius rekomenduoja pradėti po gimdymo praėjus bent 6 savaitėms.

REKLAMA

Pogimdiniu laikotarpiu, kuris trunka 6-8 savaites, susinormalizuoja hormonų koncentracija, atsistato gimdymo metu traumuoti audiniai, išsivalo gimda ir baigiasi lochijos (kraujingos išskyros po gimdymo), sugyja kirpimai, plyšimai, sugyja arba gerokai apgyja cezario pjūvio žaizda.

Gimdyvėms įprastai rekomenduojama apsilankyti pas ginekologą po gimdymo praėjus maždaug 6 savaitėms. Gydytojas įvertins moters būklę ir patars, ar jau galima atkurti lytinį gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, kiekvienos moters organizmas, kiekvienas gimdymas ir kiekvienos poros santykiai yra individualūs, todėl kartais lytinius santykius galima (ir norisi) pradėti anksčiau arba vėliau. Ir tai yra visiškai normalu.

Kodėl rekomenduojama palaukti ir nesimylėti iškart po gimdymo?

Per anksti vėl pradėti lytiniai santykiai (ypač per pirmąsias 2 savaites po gimdymo) padidina antrinio pogimdyminio kraujavimo ir infekcijų riziką.

Be to, seksas praėjus nedaug laiko po gimdymo dažnai yra skausmingas ir nemalonus, tai gali turėti neigiamų pasekmių lytiniams santykiams ir poros santykiams (plačiąja prasme) ateityje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kodėl po gimdymo nesinori sekso?

Gimdymas – emocingas įvykis, po kurio gyvenimas iš esmės pasikeičia. Kūdikio priežiūra, dažnas žindymas išvargina, ypač jei kūdikis yra iš neramesnių.

Po gimdymo ir žindymo metu moters organizme vyksta daug hormoninių pokyčių, susijusių su pačiu gimdymo procesu, žindymu, ryšio su kūdikiu mezgimu ir stiprinimu.

Be to, dėl hormoninių pokyčių po gimdymo daugumą moterų būna apėmusi taip vadinama motinystės melancholija (kartais net pereinanti į rimtesnę būklę – pogimdyvinę depresiją).

REKLAMA

Visi šie hormoniniai pokyčiai slopina lytinį potraukį, tad normalu, jeigu sekso norisi gerokai mažiau arba nesinori visiškai.

Labai svarbus ir pasitikėjimo savimi aspektas. Po gimdymo moters kūnas keičiasi, o su kai kuriais pokyčiais dažnai būna sunku susitaikyti, pavyzdžiui, jeigu priaugama svorio, jei atsiranda strijų.

Kaip pasikeičia seksas po gimdymo?

Vienareikšmiškai atsakyti į šį klausimą neįmanoma, nes kiekviena situacija yra unikali. Vienų tėvais tapusių porų tarpusavio ryšys sustiprėja ir seksualinis gyvenimas pagerėja.

REKLAMA

Kitos poros visą dėmesį skiria kūdikiui ir seksui nebeteikia didelės reikšmės, o trečios tiesiog „užsisuka“ rutinoje ir neatranda jam laiko.

Fiziologiškai nėštumas ir gimdymas gali pakeisti moters lytinių organų anatomiją, susilpninti dubens dugno ir kitus raumenis, raiščius, todėl pojūčiai sekso metu gali būti kitokie tiek moteriai, tiek ir vyrui.

Jeigu sekso metu atrodo, kad makštis „išsitampiusi“ ir malonumas yra menkesnis, moteriai rekomenduojama reguliariai atlikti Kėgelio pratimus, kartais – plastinę makšties operaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pirmieji lytiniai santykiai po gimdymo

Nusiteikite, kad pirmieji lytiniai santykiai gali būti ne itin malonūs ir net skausmingi. Kai kurios moterys pasakoja, kad joms pirmas kartas po gimdymo primena „pirmąjį kartą“ gyvenime.

Skausmas lytinių santykių metu dažniausiai susijęs su nepakankama makšties drėgme – gleivių gamyba makštyje yra sumažėjusi dėl hormoninių pokyčių, ji ypač susilpnėja žindant. Norėdami išvengti skausmo, sausumo pojūčio makštyje, naudokite lubrikantus.

Diskomfortą, skausmą lytinių santykiu po gimdymo metu taip pat padeda sumažinti:

Tinkamos sekso pozos pasirinkimas;

Ilgesnė preliudija, glamonės;

Vaistai nuo skausmo;

Šlapimo pūslės ištuštinimas prieš pat lytinį aktą;

Šilta vonia arba dušas prie lytinį aktą.

Ką daryti, kad seksas po gimdymo teiktų malonumą?

Seksualinio gyvenimo po gimdymo problemų dažniausiai kyla dėl nevienodų partnerių poreikių – po gimdymo gyjantis ir pasikeitęs moters kūnas, žindymas ir nuolatinis rūpestis kūdikiu neretai sumažina moters libido. Vyrų situacija kiek kita – jų seksualinis potraukis gali niekur nedingti.

REKLAMA

Labai svarbu, kad partneriai pasikalbėtų šia tema ir išsiaiškintų vienas kito pojūčius bei lūkesčius, išsiaiškintų „atšalimo“ priežastis ir atrastų būdų išlaikyti artimą ryšį.

Pavyzdžiui, jeigu sekso nesinori dėl skausmo, sausumo pojūčio makštyje galima naudoti lubrikantus. Jeigu problemų kelia pervargimas, pasistenkite iš naujo perplanuoti dienotvarkę, kuo tolygiau pasidalinkite darbais, bent retkarčiais paprašykite artimųjų, draugų pagalbos.

Turint mažų vaikų gali būti sudėtinga atrasti valandėlę romantikai, o aistra ne visada užklumpa tada, kai tokia valandėlė atsiranda. Pasistenkite, kad intymūs santykiai neatsidurtų paskutinėje vietoje – išblėsusi aistra šeimai stiprybės nesuteikia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų