REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo seno žinoma, kad tualetas, o ką jau kalbėti, jei jis viešasis, nėra pati švariausia vieta. Bet ar išties purviniausia vieta čia – klozeto dangtis ir tokioje vietoje galima pasigauti chlamidiozių bei kitų lytiškai plintančių infekcijų?

Nuo seno žinoma, kad tualetas, o ką jau kalbėti, jei jis viešasis, nėra pati švariausia vieta. Bet ar išties purviniausia vieta čia – klozeto dangtis ir tokioje vietoje galima pasigauti chlamidiozių bei kitų lytiškai plintančių infekcijų?

REKLAMA

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė sutiko, kad viešasis tualetas tikrai yra tokia vieta, kur nereikėtų be reikalo liesti paviršius.

Vis dėlto kartu ji paneigė kai kuriuos paplitusius mitus dėl galimybės čia užsikrėsti tam tikromis ligomis.

Veiksmingas vienas patarimas 

„Tualeto patalpa, ypač atkreipiant dėmesį, kad čia galėtų būti išskiriami tam tikrų užkrečiamųjų ligų sukėlėjai, jei čia lankosi sergantis žmogus, tai, be jokios abejonės, reikėtų kiek įmanoma mažinti lietimąsi prie paviršių.

Juk mes nežinome, kur tas žmogus gali prisiliesti dar nenusiplovęs rankų. Kiekvieno žmogaus yra skirtingi higienos įpročiai, dėl to tą tikrai reikėtų įvertinti“, – sakė epidemiologė.

REKLAMA
REKLAMA

Ji pabrėžė, kad bet kuriuo atveju daug svarbiau – vos išėjus iš tualeto reikėtų nusiplauti rankas. 

„Tą labai svarbu daryti tinkamai, kad būtų pašalinti visi sukėlėjai. Tačiau vanduo ir muilas šiaip yra labai efektyvi priemonė, kuri pašalina 90 proc. ir daugiau mikroorganizmų. 

REKLAMA

Tai yra labai svarbu, o kartais žmonės kai kuriuos dalykus apipina daugybe mitų, kalbant apie tą patį dangtį, bet visgi viskas yra labai paprasta – plautis rankas“, – sakė NVSC specialistė.

Jos teigimu, ir vienas mitų, kad lauko tualetuose galėtų būti didesnė užsikrėtimo rizika nei viešuosiuose, yra pagrįstas tik tuo, kad ne visada galbūt yra galimybė nusiplauti rankas.

„Bet dabar jau daug kur ir lauke įrengtuose tualetuose yra kriauklės, sudarytos galimybės, kad žmonės galėtų nusiplauti ar dezinfekuoti rankas. Ir tokiu būdu užtikrinama užkrečiamųjų ligų prevencija“, – sakė epidemiologė.

REKLAMA
REKLAMA

Plinta lytinių ligų sukėlėjai?

G. Megelinskienė priminė, kad tualete galima susidurti su įvairių ligų – tiek parazitinių, tiek žarnyno infekcijų – sukėlėjais.

„Nora, rota infekcija gali plisti palietus aplinkos paviršius – durų rankeną ar kitas vietas, kur prieš tai dar nenusiplovęs rankų lietėsi sergantis žmogus“, – sakė ji.

Žmogus yra ir askaridozės infekcijos šaltinis yra žmogus, su jo išmatomis patenka kiaušinėliai į aplinką.

„Šia liga žmogus užsikrečia, kai kirmėlių kiaušinėliai patenka per burną į virškinimo traktą. Dažniausiai askaridoze galima užsikrėsti nuo žemėtų, nešvarių rankų, valgant neplautus vaisius ir daržoves“, – sakė G. Megelinskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kartu specialistė skubėjo paneigti ne vieną mitą dėl galimybės užsikrėsti lytiniu keliu plintančiomis infekcijomis.

„Naudojantis viešuoju tualetu užsikrėsti šiomis infekcijomis yra neįmanoma. Tokiu buitiniu keliu, ypač laikantis higienos reikalavimų, lytiniu keliu plintančiomis infekcijomis užsikrėsti negalima, tai reiškia, kad tai neįvyksta ir per tualetus. 

Taip yra todėl, kad šitų sukėlėjų augimui ir dauginimuisi reikia labai specifinių sąlygų ir už organizmo ribų jie gali išgyventi labai ribotą laiką“, – aiškino G. Megelinskienė.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų