REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Erekcijos sutrikimai minimi jau senovės raštuose, tad su šia problema susiduria ne tik šiuolaikiniai vyrai. Vis dėlto gydytojai pastebi, kad mažesnio ar didesnio laipsnio erekcijos disfunkcija paliečia vis daugiau vyriškosios lyties atstovų ir skaičiai gana grėsmingai auga.

Erekcijos sutrikimai minimi jau senovės raštuose, tad su šia problema susiduria ne tik šiuolaikiniai vyrai. Vis dėlto gydytojai pastebi, kad mažesnio ar didesnio laipsnio erekcijos disfunkcija paliečia vis daugiau vyriškosios lyties atstovų ir skaičiai gana grėsmingai auga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gali būti, kad daug lemia tai, jog vyrai patiria labai didelį spaudimą – ne paslaptis, kad iš šiuolaikinio vyro, partnerio, sūnaus, tėčio, darbuotojo, meilužio reikalaujama tikrai labai daug. Jis turi turėti ne tik gerą darbą, laimingą šeimą, finansinį pagrindą, bet turi būti ir pajėgus lovoje... Parašyta daugybė knygų apie tai, kaip pasiekti tokių tikslų, tačiau ar tai realu? Nuolatinis skubėjimas ir patiriamas stresas ne tik nustumia lytinį gyvenimą į antrą planą, bet ir prisideda prie lėtinių ligų pasireiškimo. Tai gali paveikti ir lytinį pajėgumą, ir emocinę, psichologinę bei socialinę vyro būseną. 

REKLAMA

Erekcijos sutrikimai būna įvairaus sunkumo 

Erekcijos sutrikimas suprantamas kaip nesugebėjimas pasiekti ir (arba) išlaikyti reikiamo varpos standumo tam, kad būtų atliktas pilnavertis lytinis aktas. Nuo to, kaip dažnai varpa nesukietėja arba kiek trūksta iki jos pilno sukietėjimo, erekcijos sutrikimai skirstomi į kelis sunkumo laipsnius: 

· jie įvardijami kaip lengvi, kai varpa nesukietėja tik kartais; 

· sutrikimai priskiriami prie vidutinio sunkumo, kai varpa per kiekvieną lytinį aktą sukietėja ne visiškai; 

REKLAMA
REKLAMA

· o kai varpa iš viso nesukietėja ir taip nutinka visuomet, tuomet tai jau laikoma sunkiais erekcijos sutrikimais. 

Erekcijos sutrikimų keliamos grėsmės 

Erekcijos disfunkcija kelia ne tik lytinio gyvenimo sunkumus: ji prisideda prie vyro nepilnavertiškumo jausmo, patiriamų baimių ir jaučiamo nervingumo. Kuo erekcijos sutrikimai ryškesni arba kuo vyras jautresnis tokiai problemai, tuo labiau jį kamuoja įkyrios ir ramybės neduodančios mintys. Galiausiai jis pradeda vengti intymaus artumo ir gali griūti ne tik poros santykiai, bet ir prasidėti tam tikros ligos, pavyzdžiui, depresija. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Erekcijos sutrikimų dažnis didėja su amžiumi 

Erekcijos sutrikimai paprastai atsiranda apie keturiasdešimtuosius – penkiasdešimtuosius metus. Statistika rodo, kad jie gali kamuoti apie pusę penkiasdešimtąjį gimtadienį atšventusių lytiškai aktyvių vyrų. Erekcijos sutrikimų dažnis su amžiumi didėja, nes bėgant metams atsiranda vis daugiau gretutinių ligų ir kitų sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, aterosklerozė, cukrinis diabetas, nutukimas. Natūralu, kad šiek tiek mažėja ir lytinis potraukis – tai nulemia kintančios vyriškų hormonų koncentracijos kraujyje. Be to, vyrai pastebi, kad su amžiumi sėklos gaminasi mažiau, o patys lytiniai santykiai retėja. Neretai dėl erekcijos sutrikimų susirūpinama tuomet, kai vyras, pakeitęs partnerę, nori vėl gyventi aktyvų lytinį gyvenimą, tačiau to padaryti taip lengvai jau nebeišeina. Sveikintina, kai jis nedelsdamas ieško pagalbos – kokybišką lytinį gyvenimą daugeliu atvejų dar tikrai galima susigrąžinti. 

REKLAMA

Kaip nustatomi erekcijos sutrikimai? 

Vyras gali įtarti, kad jį kamuoja erekcijos disfunkcija, tačiau galutinę diagnozę patvirtina tik gydytojas urologas, apklausęs pacientą ir atlikęs tam tikrus reikalingus tyrimus: 

· Gydytojas gali atlikti kai kuriuos kraujo tyrimus, siekdamas gauti daugiau žinių apie testosterono, gliukozės ir kitų hormonų koncentraciją kraujyje. 

· Gali būti atliekami ir kraujotakos tyrimai, siekiant įsitikinti, ar nėra kraujo pritekėjimo į varpą problemų. 

· Atliekant kitus tyrimus įmanoma sužinoti, ar erekcijos sutrikimai yra kraujagyslinės kilmės ar ne. 

REKLAMA

· Taip pat siekiama sužinoti, kiek reikšmės turi psichologinės faktorius. 

Svarbiausia kuo nuoširdžiau bendrauti su gydytoju ir priežastis, tikėtina, atrasti bus daug lengviau. Numačius galimas priežastis, bus įmanoma pritaikyti tinkamiausią gydymą ar gydymo priemonių kompleksą – galbūt pakaks tik psichoterapijos ar seksologų konsultacijų, o galbūt prireiks ir per burną vartojamų vaistinių preparatų. Jau galima rinktis pažangesnius ir naujesnius vaistinius preparatus – pakalbėkite su gydytoju ar vaistininku apie tai. Anksčiau vartoti ir kai kurie dabar tebevartojami vaistai sukelia daugiau nepageidaujamų poveikių, tačiau naujos kartos vaistai nemalonių nepageidaujamų poveikių turi kur kas mažiau. Šie simptomai apima galvos skausmą, veido paraudimą, jaučiamą širdies plakimą, karščio bangas, nosies užsikimšimą ir kitus nemalonius pojūčius, tad dauguma vyrų, tikėtina, norėtų jų išvengti. 

Kartais nelieka nieko kito, tik taikyti chirurginį gydymą, tačiau ir jo bijoti nereikėtų, nes dabartinė medicina siūlo modernių varpos implantų/ protezų, padedančių ir vėl džiaugtis kokybiškais intymiais ryšiais. Kartais siūlomos varpos pompos ar tiesioginės injekcijos – pasirinkimų tikrai yra, tereikia atrasti patį tinkamiausią ir priimtiniausią ne tik pačiam vyrui, bet ir jo partnerei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų