REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
9
Edita atsikratė 100 kilogramų ir dabar savo pavyzdžiu įkvepia kitas (nuotr. asm. archyvo)

Žiežmariuose gyvenančios Editos svorio metimo kelionė primena amerikietiškus kalnelius. Nuo mažumės buvusi apkūnaus kūno sudėjimo, vienu metu ji svėrė net 180 kilogramų, svorio tai atsikratydavo, tai vėl priaugdavo. Šiandien moteris yra numetusi šimtą kilogramų ir kardinaliai pakeitusi savo gyvenimo būdą, tačiau iki galo savo išvaizda dar nėra patenkinta.

9

Žiežmariuose gyvenančios Editos svorio metimo kelionė primena amerikietiškus kalnelius. Nuo mažumės buvusi apkūnaus kūno sudėjimo, vienu metu ji svėrė net 180 kilogramų, svorio tai atsikratydavo, tai vėl priaugdavo. Šiandien moteris yra numetusi šimtą kilogramų ir kardinaliai pakeitusi savo gyvenimo būdą, tačiau iki galo savo išvaizda dar nėra patenkinta.

REKLAMA

„Tuo metu aš jaučiausi sau graži, kažkaip nepagalvodavau, kad esu labai stora. Nuo mažumės tokia buvau ir nekreipdavau dėmesio, visada būdavau su nuotaika, pozityvi, daug ką veikdavau. Aišku, kai reikėdavo pirktis drabužius, jų parduotuvėse nerasdavau, tekdavo siūtis.

O dabar aš turbūt kompleksuoju dar labiau negu seniau. Visi man sako: kokia tu liekna, bet aš žinau, kad ne, taip nėra. Aš dar sau nepersiverčiu ir save vis dar laikau storule“, – atvirai kalba Edita.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl svorio buvo sunku vaikščioti

Moteris neslepia, kad viršsvoris visą gyvenimą buvo nuolatinis jos palydovas. Ji yra išbandžiusi daugybę įvairių dietų, badavusi, tačiau pirmasis rimtas svorio metimas įvyko prieš daugiau nei aštuonerius metus, kai svarstyklių rodyklės rodė 180 kilogramų. Tada Edita su vyru norėjo susilaukti vaikelio, bet to padaryti vis nepavykdavo, todėl ji susiėmė ir atsikratė 65 kilogramų.

REKLAMA

„Aš viską susidėliojau, susitvarkiau ir labai žiūrėjau, ką valgau ir kada valgau. Rinkdavausi troškintą maistą, daržoves, atsisakiau kiaulienos, miltinių produktų, ieškojau sveikesnių alternatyvų. Taip ir pradėjo viskas kristi. Prireikė ir valios, daug sporto – vaikščiojau, bėgiojau, važinėjau dviračiu, eidavau į žygius“, – prisimena moteris.

Sureguliuota mityba ir sportas padėjo pasiekti akivaizdžių rezultatų, tačiau laukiantis vaikų, numesti kilogramai vėl sugrįždavo. Edita pasakoja, kad svoris taip ir šokinėdavo – tai pavykdavo jo atsikratyti, tai jis vėl sugrįždavo.

REKLAMA
REKLAMA

Moteris sako, kad sukaupti visą valią ir galutinai atsikratyti viršsvorio, pavyko tada, kai pamatė iš sporto klubo išėjusią savo seniai matytą draugę, kuri buvo liekna ir sportiška. Edita pasijuto apsileidusi, stora ir nusprendė, kad laikas rimtiems ir ilgalaikiams pokyčiams. Jų norėjosi ne tik dėl išvaizdos, bet ir dėl savijautos.

„Būdavo labai sunku, bet aš susiėmiau. Mano sveikata buvo prasta, aš labai sunkiai vaikščiojau, turėjau aukštą spaudimą. Paeidavau kelis žingsnius ir man prasidėdavo nugaros, kojų skausmai. Tikrai buvo košmaras. Neįsivaizduoju, kaip save taip nuvariau“, – neslepia Edita.

Pasikeitė gyvenimo įpročiai

Moteris pradėjo laikytis jau išbandyto mitybos plano – sureguliavo valgymus, atsisakė netinkamų maisto produktų, daug sportavo ir nereikalingi kilogramai pradėjo tirpti. Ji sako, kad kelionė buvo ilga ir sunki, tačiau ją vainikavo norimi rezultatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nėra jokių paslapčių ar stebuklingų receptų. Svarbiausia – žiūrėti, ką valgom, kada valgom, ir pajudėti. Reikia dirbti su savimi ir neapsileisti, bet tai tikrai nelengva. Aš vis sau kalu į galvą, kad turiu žiūrėti, ką dedu į burną.

O sportą labai pamėgau ir kūnas pats to reikalauja. Visada einu ten, kur man įdomu, ir nekankinu savęs, jei nepatinka. Labai mėgstu bėgioti, važinėti su dviračiu, pradėjau lankyti šokius, lauko treniruotes – stengiuosi viską kuo aktyviau daryti“, – pasikeitusiais gyvenimo įpročiais dalijasi Edita.

Ji sako, kad šiandien sau leidžia ir pasilepinti, pasimėgauti, pavyzdžiui, skanumynais, nors ilgą laiką to vengė ir stengėsi jiems atsispirti.

REKLAMA

„Tuo metu, kai aš mečiau svorį, labai retai sau ką leisdavau, dabar leidžiu sau visada. Palaikau tą skaitliuką, apie aštuoniasdešimt kilogramų, kad jo neviršyčiau, bet leidžiu sau daugiau.

Anksčiau jei draugai rengdavo kokią šventę, tai manęs klausdavo, ką tau gaminti, ką tu valgysi, nes aš valgydavau be prieskonių, naudojau tik druską ir pipirą. Žinojau, kad prieskoniai, padažai man sukelia apetitą. Jei būdavo gimtadieniai įmonėje, aš atsisakydavau, nevalgydavau griežtai“, – pasakoja Edita.

Ji neslepia, kad dar norėtų numesti svorio ir sverti 70 kilogramų, tačiau šiuo metu to padaryti nepavyksta.

„Turbūt dėl to, kad lepinu save. Šiaip laikausi savo mitybos plano, bet jei būna kokia šventė, pasilepinu. Aš galėčiau atsisakyti ir man geriau būtų, bet suvalgau ką nors ir viskas, organizmas iš karto kaupia, tiesiog yra tokia medžiagų apykaita.

REKLAMA

Dabar sau leidžiu daugiau nei anksčiau, todėl man svoris ir nekrenta, tik laikosi toks pat. Būna, kad užsidedi plius 2–3 kilogramus ir taip žaidi su jais“, – sako moteris.

Vaikystės draugė pamačiusi negalėjo patikėti

Žiežmarietė džiaugiasi, kad, atsikračius tiek kilogramų, gerokai pasikeitė ir jos savijauta.

„Dabar aš jaučiuosi labai gerai, tobulai tiesiog, visai kaip kitas žmogus. Mano kraujo tyrimai yra idealūs, gydytoja sakė, kad tokius cholesterolio, cukraus kiekio kraujyje rodiklius yra mačiusi tik knygoje“, – juokiasi Edita.

Ji atvirai kalba apie tai, kad, nors savijauta ir yra puiki, vienas dalykas, numetus tiek svorio, ją vis dėlto erzina.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atsirado odos perteklius, tai atrodė neestetiškai, negražiai, viskas kabojo. Tas dalykas turbūt labiausiai ir erzina – kai buvau stambi, viskas buvo išsipildę, o kai numečiau svorio – vėl blogai, nes atsirado odos perteklius.

Aš jį susitvarkiau, dariausi pilvo ir žastų operacijas, spalio mėnesį laukia dar ir šlaunų operacija“, – pasakoja moteris.

Nepaisant to, kad pati Edita iki galo dar nėra patenkinta savo išvaizda, ji sulaukia daugybės komplimentų tiek iš vyrų, tiek iš moterų. Ją giria ne tik dėl to, kaip ji atrodo, bet ir dėl valios, užsispyrimo ir milžiniškų pastangų.

„Tikrai sulaukiu daug komplimentų, o daugelis tų, kurie mane pažinojo anksčiau, dabar neatpažįsta, nes pokyčiai tikrai yra dideli.

REKLAMA

Mano vaikystės draugė, su kuria kartu augome, mokomės po dešimties metų grįžo iš Latvijos, atvažiavo į mano gimtadienį. Ji matė mano pokyčius feisbuke, bet realiai nesimatėm 10 metų. Ir kai susitikom, kai ji mane pamatė, net apsiverkė, nepatikėjo, kad čia aš. Sako: aš negaliu patikėti, kad čia tas pats žmogus stovi“, – dalijasi Edita.

Taip pat ji savo pavyzdžiu siekia įkvėpti ir padrąsinti kitas moteris, noriai dalijasi patirtimi.

„Aš turiu dvi mergaites – viena numetė apie 50 kilogramų, kita – apie 30 ir toliau stengiasi. Mes bendraujam, susiskambinam, stengiuosi jas motyvuoti. Kartais savo pokyčių nuotrauką kaip motyvaciją įkeliu į feisbuką, tai daug kas rašo, klausia, kaip sekėsi, ką dariau. Aš netgi savo numerį duodu, kad galėtų paskambinti, pasikalbėti“, – sako Edita.

REKLAMA

Specialistė pataria siekti ilgalaikio rezultato

Dietistė Vaida Kurpienė sako, kad, laikantis dietų, svarbiausia yra orientuotis į ilgalaikį rezultatą. Dėl to siekiant tikslo labiausiai pasitarnauja gyvenimo būdo įpročių pakeitimas.

„Svarbiausia yra žiūrėti, ką galėčiau daryti ilgą laiko tarpą. Labai susižavima visokiais kraštutiniais dalykais, kurių žmogus ilgai daryti negalės. Numesti svorio yra paprasta, bet numesti svorio ilgam laikui yra visai kitas dalykas, nes reikia pakeisti savo įpročius.

Žmonėms labai dažnai kyla klausimas – aš numesiu svorio, o kas tada? Jei žmogus svorį meta taip, kaip vertėtų tai daryti, tada atsakymas yra, kad darysiu tą patį, ką dariau ir mesdamas svorį. Bet jei aš save riboju taip, kad kai numesiu svorio, to negalėsiu laikytis, tada svoris ataugs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jeigu mes renkamės būdus, kurie keičia mūsų gyvenimo įpročius, nėra laikinas dalykas, tai tikrai galima daug kilogramų numesti, jei tik to reikia“, – sako specialistė.

Ji pastebi, kad norintys sulieknėti dažnai tarsi laukia tobulų sąlygų, svorio metimą vis atidėliodami. Tačiau tiesa tokia, kad pokyčių galima imtis bet kada, stebuklingo laiko laukti nereikia, nes jo paprasčiausiai nėra:

„Dažnai žmonės atidėlioja, nes galvoja, kad neturi idealių sąlygų, bet jų niekada ir nebus. Idealios gali būti kelios dienos, bet šiaip gyvenimas būna visoks. Reikia žiūrėti ne į tai, kaip pasikeis aplinka, darbas, užaugs vaikai ar dar kažkas, bet į tai, ką aš galiu padaryti dabar, esant tokioms sąlygoms. Tada labai sumažėja streso, rezultatas būna greitesnis ir labiau džiuginantis.“

REKLAMA

Dėl konsultavimosi su specialistu reikia spręsti individualiai

V. Kurpienė sako, kad, metant svorį, svarbu išlaikyti sveiką protą ir pernelyg nepersistengti. Tai padaryti gali padėti ir savo figūros tipo žinojimas.

„Moterims daug kas priklauso nuo kūno konstitucijos tipo. Jeigu yra pieštuko arba obuolio formos figūra, tai joms būti kuo lieknesnėms yra geriau dėl vidaus organų. Bet vėlgi, viskas turi būti sveiko proto ribose, neturi žmogus atrodyti išsekęs.

Jei tai yra kriaušės figūra arba tokia, kur tolygiai dedasi riebalai, tai nereikia išsiliekninti labai stipriai. Moterims labai didelis lieknumas nėra gerai, nes tai susiję su moteriškų hormonų balansu. Jei per daug sulieknėja, tai moteriškų hormonų balansas gali sutrikti“, – sako specialistė.

REKLAMA

Ji pastebi, kad svorio metimo ribą kartais nori nustatyti aplinkiniai, manantys, kad žino, kas yra teisingiausia. Tačiau aklai tuo vadovautis, nereikėtų:

„Jei aplinkiniai turinčiam antsvorio žmogui sako – tu sustok, nelieknėk, tai tokiais atvejais geriau tartis su specialistu, kur yra ta riba. Aplinkiniai gali stabdyti dėl įvairių priežasčių – savo neigiamų įsitikinimų arba jie patys turi antsvorio ir blogai jaučiasi, kai kitas lieknėja. Geriau tokius dalykus aptarti su gydytoju ar specialistu, pavyzdžiui, įsivertinti riebalų kiekį ir tada nusistatyti ribą.“

V. Kurpienė sako, kad vieno vienintelio atsakymo, ar laikantis dietos reikia konsultuotis su specialistu, nėra. Tai priklauso individualiai nuo kiekvieno žmogaus, jo išsikeltų tikslų. Tačiau pokalbis su savo srities žinovu dažnai gali suteikti paprasčiausios ramybės, taip reikalingos žmonėms, kurie linkę save per daug spausti.

REKLAMA
REKLAMA

„Yra tokių atvejų, kai patys žmonės tvarkingai viską susidėlioja ir numeta svorio. Tačiau būna ir taip, kai nepasimesti tarp informacijos ir sau nepakenkti, yra sudėtinga, todėl gali reikėti pasikonsultuoti su specialistu.

Norint pačiam numesti svorio, reikia ganėtinai daug žinoti, nes svorio kritimas kilogramais nėra vienintelis kriterijus. Jei žmogus mes per greitai – tai gali turėti neigiamų pasekmių. O jeigu metama pamažu, yra subalansuota mityba, produktai neperdirbti, žmogus gerai jaučiasi ne tik dėl krintančių kilogramų, bet ir apskritai savijauta gerėja, tai tartis ne visada būtina. Čia labai individualu“, – sako V. Kurpienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų