REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vis dažniau žmonės ryžtasi įvairiems iššūkiams: tam tikrą laiką nesinaudoti socialiniais tinklais, nevalgyti kokio nors maisto produkto ar sportuoti. Sertifikuota DAO praktikų instruktorė, mokymų moterims „Gydomoji Tao Meilė“ įkūrėja Edita Esenku liepos mėnesį moterims meta iššūkį – 30 dienų be liemenėlės. Pati Edita jos nedėvi jau maždaug septynerius metus ir vis daugiau kalba apie tai, kad liemenėlės gali būti žalingos moters sveikatai.

Vis dažniau žmonės ryžtasi įvairiems iššūkiams: tam tikrą laiką nesinaudoti socialiniais tinklais, nevalgyti kokio nors maisto produkto ar sportuoti. Sertifikuota DAO praktikų instruktorė, mokymų moterims „Gydomoji Tao Meilė“ įkūrėja Edita Esenku liepos mėnesį moterims meta iššūkį – 30 dienų be liemenėlės. Pati Edita jos nedėvi jau maždaug septynerius metus ir vis daugiau kalba apie tai, kad liemenėlės gali būti žalingos moters sveikatai.

REKLAMA

„Maždaug prieš septynerius metus pradėjau gilintis į DAO mokymus, jogos sistemą ir mano mokytojas Mantekas Čija užsiminė apie tai, kad liemenėlė užspaudžia limfotaką, tada nejuda gyvybinė energija. Aš pradėjau vis daugiau tuo domėtis, skaityti mokslinius straipsnius ir atradau, kad liemenėlė gali įtakoti ir vėžinius susirgimus“, – kelio pradžią link liemenėlės atsisakymo prisimena Edita.

Nustebino moterų reakcija

Ji jau kurį laiką veda seminarus moterims apie meditaciją, ciguną, seksualinę energiją. Per seminarus Edita visada rekomenduoja moterims nedėvėti liemenėlių, kad jos iš praktikos galėtų pasiimti kuo daugiau naudos, nebūtų užspaudusios ir nuslopinusios savo gyvybinės energijos. Tačiau kai kurių moterų reakcija į šį pasiūlymą ją privertė susimąstyti.

REKLAMA
REKLAMA

„Pastebėdavau reakcijas, ypač moterų, kurios turi didesnes krūtis, kaip aš čia nedėvėsiu liemenėlės? Seminaro metu gal ir galiu, bet išeiti kur nors į gatvę ar į darbą – kaip čia taip galima? Moterys sakydavo, kad aš negaliu be liemenėlės, nes tai įprasta mūsų visuomenėje ir natūraliai atrodo, kad kitaip neįmanoma.

REKLAMA

Ir tada atėjo į galvą mintis, kad yra nemažai moterų, kurios liemenėlių nedėvi ir puikiai su tuo susitvarko. Kitoms tiesiog reikia pavyzdžio, postūmio, paaiškinimo, kaip ir ką daryti. Tada ir sugalvojau padaryti šį iššūkį“, – užgimusia idėja dalijasi Edita.

Pernai metais projekte „Iššūkis: 30d. be liemenėlės“ dalyvavo 1600 moterų. Socialiniame tinkle Editą sukūrė specialią grupę, kurioje dalyvės galėjo dalintis savo patirtimi, diskutuoti rūpimais klausimais:

„Grupelėje moterys pasidalindavo, kaip joms sekasi būti be liemenėlių, ir įkeldavo savo nuotraukų. Tada tos, kurios save labai kritikavo ir galvojo, kaip jos čia atrodys, pradėjo matyti moteris su natūraliomis nesuformuotomis krūtimis, kaip jos apsirengia, ką pasivelka po apačia, kad viskas atrodo gražiai“.

REKLAMA
REKLAMA

Liemenėlių atsisakė ir po iššūkio

Edita pasakoja, kad, nors iš pradžių kai kurios moterys buvo nusiteikusios kiek skeptiškai ir neprisileido minties, kad galima gyventi be liemenėlės, šiandien joms tai yra visiškai įprastas dalykas.

„Labai įdomu po metų klausytis, kaip moterys, kurios turi D dydžio ar didesnę krūtinę, pernai sakė, kad aš negaliu, aš net miegu su liemenėle, man kitaip nepatogu, atrodo, kad jos nutįs, dabar jau sako: žinai, Edita, aš metus taip ir nedėviu liemenėlės. Tai neįtikėtina“, – šypsosi moteris.

Edita pastebi ir tai, kad kai kurios moterys, atsisakiusios liemenėlės, iš pradžių jautėsi nekaip, tačiau su laiku visa tai išsisprendė į gerąją pusę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tos, kurios atsisakė liemenėlių, po kelių savaičių man pasakojo, kad netgi jautė skausmą krūtyse, bet paskui kūnas adaptavosi. Moterys jau iš savo patirčių pasakojo, kad po kelių savaičių krūtys tapo nebeskausmingos, o dar po ilgesnio vaikščiojimo be liemenėlės jos pasidarė stangresnės, nebe tokios sunkios. Ir tikrai po metų nėra to pojūčio, kad jos būtų dar labiau nusileidusios.

Žmonės dažnai įsivaizduoja, kad krūtys nutįs, nusileis žemyn, bet kiek ieškojau informacijos mokslinėse bazėse, niekur neradau įrodymų, kad liemenėlės bent kiek sustabdo krūtų leidimąsi žemyn. O kad jos gali būti žalingos, įtakoti vėžinius susirgimus, cistų susidarymą krūtyse – taip, tokių tyrimų yra“, – nurodo iššūkio sumanytoja.

REKLAMA

Iškilo meilės sau klausimas

Edita pasakoja, kad daugeliui moterų liemenėlė yra tarsi neatsiejama garderobo dalis, jos neįsivaizduoja, kaip jos galima atsisakyti. Tačiau viskas priklauso nuo pasirinktų drabužių ir kelių triukų, kurie tokiais atvejais gali padėti.

„Aš po iššūkio atlikau apklausą ir moterys atvirai sakė, kad sunkiausia buvo prisitaikyti garderobą.  Bet absoliuti dauguma patvirtino, kad, radus tinkamus drabužius, jos jautėsi komfortabiliai, o daugelis net nepastebėdavo, kad jos yra be liemenėlių.

Jeigu mūsų visi drabužiai yra pritaikyti vaikščioti tik su liemenėlėmis, tai, jei moteris apsivelka savo įprastus baltus marškinius ir po apačia nepasivelka jokios palaidinės, yra be liemenėlės, be abejo, tai matysis.

REKLAMA

Tad moterys tiesiog adaptavo savo drabužius, įtraukė skareles, kai kurios dėvėjo marškinėlius su kišenėlėmis ties krūtimis. Margi raštai, gėlės, kažkoks piešinys ant priekio – visi tie dalykai patys kuo puikiausiai užmaskuodavo ir jos tikrai šauniai dėl to jautėsi“, – dalijasi Edita.

Be šio dalyko idėjos sumanytojai įstrigo ir tai, kad dauguma moterų yra nepatenkintos savo krūtine, negeba jos priimti:

„Meilės sau klausimas – dar vienas dalykas, kuris labai išryškėjo. Moterys kalbėjo, kad jų krūtys yra negražios be liemenėlės, kad jos nepriima savo atspindžio veidrodyje. Ne tik tas aspektas, kad nepadoru visuomenėje pasirodyti be liemenėlės, bet ir tas dalykas, kaip aš atrodau veidrodyje, tai negražu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Su laiku, kai jos matė ir kitų moterų nuotraukas, pradėjo galvoti, kad visai normalu turėti būtent tokios formos krūtis. Ta šabloninė push-up liemenėlė suformuoja krūtų formą, bet moterų krūtys būna įvairios, ne visų jos yra apvalios. Mes paprasčiausiai to nematom, nes jos visos užsimaskavusios. Ir tada joms pradeda atrodyti, kad jų krūtys yra kažkokios nenormalios“.

Edita skatina moteris priimti ir mylėti save tokias, kokios jos yra. Jau nuo rytojaus, liepos 1 dienos, ji vėl kviečia moteris mėnesį nedėvėti liemenėlės. Šiuo metu prie iššūkio jau yra prisijungusios 2700 moterų ir šis skaičius vis dar auga.

„Šio projekto tikslas buvo ir yra edukacinis, kad moterys sužinotų, jos yra ir ta kita liemenėlių pusė, kad jos tiesiog pabandytų, pajaustų savo kūnu. Viena yra apie tai išgirsti, kita – pradėti taikyti. Aš suprantu, kad po vieną tai daryti gali būti nedrąsu, nepatogu, dėl to mes buriamės į bendruomenę. Čia moterims smagiau, jos palaiko viena kitą, dalijasi įvairiais dalykais, patarimais“, – sako Edita.

Norinčios prisidėti prie iššūkio, daugiau informacijos gali rasti šioje grupėje: https://www.facebook.com/groups/issukis.be.liemeneles/

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų