REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karštos vasaros dienos yra tikras iššūkis kiekvieno iš mūsų organizmui ir kaitra yra gerokai pavojingesnė žmonėms, kurie turi antsvorio ar serga nutukimu.

Karštos vasaros dienos yra tikras iššūkis kiekvieno iš mūsų organizmui ir kaitra yra gerokai pavojingesnė žmonėms, kurie turi antsvorio ar serga nutukimu.

REKLAMA

TV3 televizijos laidoje „Būk sveikas“ Dalia Vaitkevičiūtė, „Calorycare“ bariatrinio centro gydytoja dietologė įvardijo, kokie pavojai tyko nutukimu sergančių žmonių. Ypač didelė tikimybė pajusti sveikatos būklės pablogėjimą jiems kyla vasarą.

„Kai kyla temperatūra, mes turime turėti žymiai daugiau resursų palaikyti normaliai kūno temperatūrai, palaikyti termoreguliacijai. O štai riebalinis audinys, kuris yra viršsvorio turinčiuose žmonėse, irgi yra atsakingas už termoreguliacija.

 Šio žmogaus organizme pagreitėja visi procesai: širdies ritmas, kyla arterinis kraujo spaudimas, mes labai gausiai prakaituojame ir prarandame skysčius. Su skysčiais prarandame ir elektrolitus, mineralines medžiagas ir vystosi įvairios situacijos, kai pakinta šlapimo spalva, žmogus mažiau šlapinasi, nes daug išprakaituoja.

REKLAMA
REKLAMA

Gali būti širdies ritmo pakitimai, jis gali jausti drebulį, gali įvykti aritmijos dėl ko padidėja infarkto ir insulto rizikos“, – nurodo gydytoja dietologė.

REKLAMA

Pavojingos ligos

Anot specialistės antsvoris ir nutukimas yra tikriausia šių laikų pandemija. Šiais metais skaičiuojama, kad 1,9 milijardo pasaulio gyventojų turi problemų dėl per didelio svorio ir tai turėtų kelti susirūpinimą ne tik karštuoju metų laiku.

„Nutukimas kaip liga nėra viena liga – ji sukelia kitas, gretutines ligas ir daugiausiai nutukimas yra siejamas su širdies kraujagyslių ligomis ir 2 tipo diabetu kitos situacijos, kurios yra susijusios su nutukimu, jų yra skaičiuojama apie 600.

Vienos pagrindinių grupių, be širdies ir kraujagyslių ligų, 2 tipo cukrinis diabeto, yra nevaisingumas, inkstų ligos, tulžies pūslės akmenligė. Taip pat labai svarbi situacija yra organų apaugimas riebalais. Dažniausiai tai pažeidžia kepenis ir mes tai vadiname lėtiniu kepenų suriebėjimu, kuris vėliau gali peraugti į kepenų cirozę. Tai iš tikrųjų pavojingos būklės žmogui ir su jomis reikia tvarkytis“, – įspėja D. Vaitkevičiūtė.

REKLAMA
REKLAMA

Argumentų, kodėl per didelis kūno svoris turi būti koreguojamas, yra dar daugiau. Tiesa, medikė nerekomenduoja užsiimti savigyda ir kurti lieknėjimo strategijų patiems.

„Tikriausiai pati didžiausia bėda, kad žmonės labai prabėgomis susirenka informaciją ir pradeda laikytis kažkokio mitybos būdo, savikontrolės ir imasi tų populiariųjų dietų. Tokiu būdu greitai numeta svorį, o kas nutinka, kai mes greitai numetam svorį? Dažniausiai krenta ne tik riebalai, bet ir raumenų masė, o vietoj raumenų masės, grįžus prie senųjų įpročių atauga ne raumeninis audinys, o riebalinis, kurį numesti vis sunkiau ir sunkiau“, – sako ji.

Papildomas stimulas

Kiekvienas atvejis yra individualus, todėl reikalingos gydytojo rekomendacijos ir priežiūra.

„Visų pirma svorio korekcija pradedama nuo dietos ir fizinio aktyvumo parinkimo, tada gyvenimo būdo modifikacijos ir tada išsiskiria į kelis būdus: vienas iš jų yra medikamentinis gydymas, kurį pritaikome ir yra efektyvus, o kiti jau eina į intervencijas – tai gali būti arba skrandžio balionas, arba nutukimo chirurgija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau visada labai svarbu, kad nutukimo procese dirbtų multidisciplininė komanda, o ne vienas specialistas: dietologas, chirurgas, psichologas, kineziterapeutas. Tai gali būti ir kiti gydytojai susiję su nutukimo komplikacijomis, tai yra ginekologas, endokrinologas ir visi kiti specialistai, kurių prireikia pasižiūrėjus į individualią situaciją“, – nurodo gydytoja.

Darbas su specialistais padeda pasiekti geresnių rezultatų, nes tikslas nėra momentinis sulieknėjimas. Svarbiausia užduotis – teisingų naujų įpročių išugdymas.

„Vienas iš faktorių yra atskaitomybė, kad žmogus turi atsiskaityti už savo rezultatą. Tai susiję su psichologiniais faktoriais, nes keisdami įpročius mes keičiame psichologinę erdvę. Na ir ta atskaitomybė, kurią žmogus turi mums parodyti, jam suteikia stimulą stengtis, stimulą kažką daryti kitaip ir kai jis žino, kad kažką reikia daryti kitaip, jis pradeda stengtis“, – šypteli ji.

Visą laidą pamatykite čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų