REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvą užplūdus karščio bangoms, tikriausiai niekas taip gerai neatgaivina, kaip porcija ledų. Nors viena nedidelė ledų porcija jums nepakenks, tačiau jeigu kasdien suvalgote daugiau nei po vieną – tai gali atsiliepti ir jūsų savijautai, ir kūno linijoms.

Lietuvą užplūdus karščio bangoms, tikriausiai niekas taip gerai neatgaivina, kaip porcija ledų. Nors viena nedidelė ledų porcija jums nepakenks, tačiau jeigu kasdien suvalgote daugiau nei po vieną – tai gali atsiliepti ir jūsų savijautai, ir kūno linijoms.

REKLAMA

Pasak mitybos specialistės, dietistės, dviejų knygų autorės Vaidos Kurpienės, nors dažnai teigiama, kad valgyti ledus sveika, nes juose yra būtinųjų aminorūgščių, kalcio, kalio, fosforo bei vitaminų A, B, D, E ir P, tačiau kartais pamirštama paminėti, jog šiuolaikiniuose valgomuosiuose leduose yra didelis kiekis cukraus ar jo pakaitalų, augalinių riebalų, maisto priedų, kurie gali reguliariai vartojant kenkti mūsų sveikatai.

Dėl šios priežasties yra keletas dalykų, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį kiekvieną kartą renkantis ledus.

„Patartina rinktis kuo mažiau sudedamųjų dalių turinčius ledus. Ilgas maisto priedų sąrašas rodo prastesnę kokybę. Jei jau nusprendėte pasirinkti sveikesnius ledus, prie šaldiklio parduotuvėje pastovėkite šiek tiek ilgiau ir palyginkite etiketes tarpusavyje. Geriau pasirinkite mažesnį kiekį ledų, bet su trumpesniu „E“ priedų sąrašu ir natūraliais priedais“, – nurodo dietistė

REKLAMA
REKLAMA

V. Kurpienė priduria, kad sudėtyje pirmiau nurodomos tos sudėtinės dalys, kurių leduose yra daugiausiai, todėl geriau rinktis tokius ledus, jeigu kalbama apie plombyrą, kurių sudėtyje pirmiau minimas pienas ar grietinėlė, o ne vanduo.

REKLAMA

Ką žinoti renkantis vaisinius ledus?

Nors vaisiniai ledai gali atrodyti kur kas sveikesnis pasirinkimas, tačiau pirktiniai vaisiniai ledai gali turėti savyje kur kas daugiau cukraus.

„Pasitaiko, kad jų sudėtyje yra tik 2 proc. sulčių ar net visai jų nėra, o visa kita – vanduo, gliukozės sirupas, dažikliai, kvapikliai ir kiti maisto priedai. Todėl svarbu, kad vienos pagrindinių vaisinių ledų sudedamųjų dalių būtų natūralios sultys, o dar geriau – vaisių tyrė“, – sako ji.

Geriausia rinktis vaisinius ledus, kurių sudėtyje yra ne mažiau 20 proc., sorbete turi būti ne mažiau nei 25 proc, vaisių ir negali būti pieno, o renkantis šerbetą – ieškokite ledų, kurių sudėtyje yra ne mažiau 10 proc. vaisių tyrės.

REKLAMA
REKLAMA

Ledai su skoniais

Jeigu jūs labiausiai mėgstate būtent šokoladinius, braškinius, karamelinius ledus ar tokius, kurie turi glaistą, būtinai atkreipkite dėmesį į jų sudėtį. Nors dažnai etiketėse skelbiama, kad tai šokoladiniai  ledai, tačiau dažniausiai jų sudėtyje vietoj šokolado rasite tik kakavos miltelius.

Taip pat ir su kitais skoniniais ledais – dažnai juose yra tik dažų, kurie suteiktų reikiamą spalvą ir kvapų, kurie primintų braškes ar karamelę.

„Ledai su glaistu. Tobula, jei glaistas būtų natūralus šokoladas ar kakavos sviestas. Labai retai jis būna iš tikro šokolado, todėl labai atidžiai skaitykite etiketę. Jau pagal kainą aiškiai matysite skirtumą – jie bus brangesni. Dažniausiai glaisto sudėtyje – cukrus, augaliniai riebalai, turintys kenksmingų transriebalinių rūgščių ir įvairūs maisto priedai. Todėl pati asmeniškai dažniausiai renkuosi ledus be glaisto, nors radusi su tikro šokolado glaistu plombyrą mielai suvalgyčiau“, – sako V. Kurpienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Neigiamas poveikis sveikatai

Pasak dietistės, jeigu nerimaujate ar ledai iš pieno, ar iš jo miltelių nepakenks figūrai, galite rinktis bet kurį variantą, nes kalorijų prasme tarp jų nėra reikšmingo skirtumo. Tačiau natūralaus pieno ledai bus geresnio skonio ir turės geresnę maistinę vertę.

„Kad būtų lengviau suprasti, galime palyginti šviežiai spaustas ir „natūralias“ sultis, parduodamas pakeliuose, pagamintas iš vaisių koncentrato. Pastarosiose vandens bei kietųjų medžiagų kiekis toks pats kaip ir natūraliose, bet maistinė vertė, poveikis sveikatai bei skonis – skiriasi.

Teigiama, jog pieno miltelių gamybos proceso metu dalis vertingų pieno baltymų suyra, taigi teigti, kad pieno milteliai – tai tas pats, kas pienas, ar grietinėlės milteliai lygiaverčiai grietinėlei, negalima.

REKLAMA

Kartais leduose pieno riebalai keičiami pigesniais, menkaverčiais augaliniais riebalais. Pridedant pastarųjų, pakinta valgomųjų ledų struktūra bei skonis. Pieno riebalus keičiant menkaverčiais augaliniais hidrogenizuotais aliejais poveikis sveikatai tikrai yra neigiamas. Juose yra pakitusių riebalų (transriebalų), veikiančių kaip kancerogenai, jie gali skatinti uždegimus, didinti „blogojo“ (MTL) cholesterolio ir mažinti „gerojo“ cholesterolio lygį“, – nurodo dietistė.

Turint alergiją – rinkitės ypač atsargiai

Taip atkreipkite dėmesį ir į pačios ledų porcijos kaloringumą. Jeigu porcijoje ledų yra 80–100 kalorijų, jis gali tapti lengvu desertu, tačiau jeigu kalorijų yra daugiau – porcija gali pakeisti ir vieną dienos valgymą. Taip pat atkreipkite dėmesį į cukrų kiekį, kuo jo mažiau, tuo geriau ir sveikatai, ir figūrai.

REKLAMA

„Renkantis ledus svarbu atsižvelgti ir į tai, kokiomis ligomis sergate. Jei padidėjęs jūsų cholesterolio lygis, sergate širdies ir kraujagyslių ligomis, rinkitės ledus, turinčius mažesnį sočiųjų riebalų kiekį ir mažiau cukrų. Bet jei labai mėgstate plombyrą ir vis tiek norisi, tuomet pasirinkite mažesnę porciją ar pasidalinkite per pusę su draugu.

Jei kankina alergijos, įvairios odos ligos – būtina vengti leduose esančių dažiklių ir kitų maisto priedų, kurie veikia organizmą kaip pseudo alergenai, t. y. patys nealergizuoja, bet gali paaštrinti visas esamas alergijas.

Alergiški riešutams ar netoleruojantys glitimo turėtų atidžiai skaityti net ir pačių paprasčiausių valgomųjų ledų, pavyzdžiui, grietininių ledų be priedų, etiketes. Net ir tokiuose leduose gali būti riešutų ar kviečių pėdsakų“, – sako dietistė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų