REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pieninių dantų priežiūra – svarbi, būtina ir nebūtų per griežta teigti, kad ji netgi privaloma. Paplitusi nuomonė, kad laikinų dantukų nei prižiūrėti, nei gydyti nereikia – vis tiek iškris. Tačiau taip tikrai nėra – pieniniai dantys atlieka daug svarbių funkcijų, be to, po jais yra nuolatinių dantų užuomazgos, kurios gali būti rimtai pažeistos, ypač tuo atveju, jei pieniniai dantys neprižiūrimi tinkamai. 

Pieninių dantų priežiūra – svarbi, būtina ir nebūtų per griežta teigti, kad ji netgi privaloma. Paplitusi nuomonė, kad laikinų dantukų nei prižiūrėti, nei gydyti nereikia – vis tiek iškris. Tačiau taip tikrai nėra – pieniniai dantys atlieka daug svarbių funkcijų, be to, po jais yra nuolatinių dantų užuomazgos, kurios gali būti rimtai pažeistos, ypač tuo atveju, jei pieniniai dantys neprižiūrimi tinkamai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dygimo laikas nėra griežtai apibrėžtas

Nors pirmieji pieniniai dantukai dažniausiai pasirodo apie 5-7 mažylio gyvenimo mėnesį, labai didelę reikšmę pieninių dantų sąkandžio formavimuisi turi antrieji – tretieji gyvenimo metai. Žinoma, būna, kad kai kurie mažyliai gimsta jau su dantukais, tačiau tai retas atvejis. Iki trečiųjų metų pieninis sąkandis paprastai susiformuoja galutinai (jei mažylis dar neturi 20 pieninių dantų, tuomet reikėtų dėl to kreiptis į odontologą). 

REKLAMA

Burnos priežiūra prasideda nuo pirmųjų gyvenimo dienų

Pieninių dantų priežiūra turėtų prasidėti vos tik pasirodžius baltam gražuoliui. Neklysime teigdami, kad mažylio burnytę geriausia prižiūrėti jau nuo pirmųjų jo gyvenimo dienų – labai naudinga švariu marlės gabalėliu vis perbraukti jo dantenas. Pradėjus dygti pirmiesiems dantukams, tai tampa dar svarbiau, mat ant dantenų besikaupiančiose apnašose esančios bakterijos tik ir „laukia“, kaip pažeisti itin jautrius pieninius dantukus. Dantų kariesą sukeliantys mikroorganizmai labiausiai „puola“ antraisiais – trečiaisiais gyvenimo metais. Tokie mikroorganizmai įgyjami netiesioginiu būdu (per indus, stalo įrankius, ir visa kita, ką vaikelis deda į burną) arba tiesioginiu būdu, kai mažylį bučiuoja suaugusieji. Svarbu laikytis higienos reikalavimų ir nuolat kruopščiai apžiūrėti vaikelio dantukus.

REKLAMA
REKLAMA

Pirmuosius gražuolius jau reikėtų parodyti odontologui

Išdygus pirmiesiems pieniniams dantukams vertėtų naudoti silikoninį antpirštį arba dantų šepetėlį minkštais šereliais. Kitas svarbus aspektas - pirmaisiais vaiko gyvenimo metais, vos tik išdygus pirmiesiems pieniniams dantukams (dažniausiai tai apatiniai centriniai kandžiai), reikėtų apsilankyti pas odontologą ir pasitarti su juo dėl pačių tinkamiausių dantų priežiūros priemonių – specialistas parinks vaikišką dantų pastą, dantų šepetėlį ir kitas burnos ertmės priemones, pavyzdžiui, dantų siūlą. Jis profesionaliai patars, kaip valyti ir prižiūrėti dantukus. Vėliau rekomenduojama pas odontologą lankytis bent kas pusę metų, rečiausiai – kas metus. Labai svarbi ir kūdikio mityba – tai bene reikšmingiausiai profilaktikos priemonė pirmaisiais vaiko gyvenimo metais. Tėveliai turėtų puoselėti sveikos mitybos įpročius ir mažam vaikui saldumynų duoti kuo rečiau. Tai turėtų būti tik su savaitgaliais ar šventėmis susijęs skanėstas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tėvų vaidmuo – labai didelis

Tėvai vaikams dantis turėtų valyti bent jau iki mokyklinio amžiaus, o geriau – dar ilgiau. Žinoma, svarbu mokyti ir savarankiškumo bei siekti vaiko susidomėjimo šiuo procesu pačiais įvairiausiais būdais. Patariama dantų valymą paversti smagiu žaidimu jau antraisiais – trečiaisiais vaiko gyvenimo metais. Iš pradžių mažylis tiesiog imituos tėvus, tad jiems reikės atsakingai pervalyti dantukus. Vis dėlto tai labai svarbi mokymosi proceso dalis – vaikas turi suprasti dantų valymo būtinybę. Pirmieji apsilankymai pas odontologą taip pat turi būti malonūs, skirti žaismingai supažindinti su dantų priežiūros ir gydymo procesu. Jie neturi išgąsdinti mažylio  – įrodyta, kad pirmosios patirtys vaiko atmintyje išlieka visą gyvenimą, ypač jei jos buvo nemalonios. Baimės prižiūrėti ir gydyti dantis gali pridaryti labai daug žalos. Suvokimas, kad sveiki ir balti dantukai yra puikios organizmo būklės atspindys, priešingai, suteiks daug naudos ateityje, kai bus rutiniškai rūpinamasi nuolatiniais dantimis ir taps normalia vaiko gyvenimo dalimi. Tad, sutikime, tėvų indėlis labai didelis. 

REKLAMA

Kaip valyti pieninius dantukus?

Dantukai paprastai valomi du kartus per parą – po pusryčių ir vakarienės. Turi būti naudojamas specialus vaiko amžiui pritaikytas dantų šepetėlis maža galvute ir  minkštais šereliais bei dantų pasta. Jos nereikia naudoti per daug – iš pradžių pakanka vos suvilgyti šerelius, vėliau išspausti nedidelio žirnelio dydžio rutuliuką. Tėvai turi stengtis matyti ir pasiekti visus dantų paviršius. Labai patogu vaikelį pasiguldyti ir jo galvytę atremti sau į krūtinę – tarsi burnytę apžiūrinėtų odontologas. Po dantų valymo vakare rekomenduojama vartoti tik vandenį ir retinti maitinimus naktį, jei jų vis dar liko. 

REKLAMA

O ką daryti, kai pieninių dantukų dygimas atneša daug kančių?

Tėvai susiduria ne tik su pieninių dantų priežiūros iššūkiais, tačiau ir su skausmu bei kitais nemaloniais pojūčiais, patiriamais jiems dygstant. Džiugu pasidalinti, kad egzistuoja veiksminga priemonė – tai Anaftin Baby gelis dygstant dantukams. Gelis greitai suformuoja nematomą plėvelę, kuri apsaugo dantenas nuo diskomforto ir skausmo. Natūralios sudedamosios medžiagos padeda sumažinti sudirgusių vietų skausmą ir paraudimą. Šią priemonę galima įsigyti daugelyje vaistinių. Dantų dygimas bus kur kas lengvesnis ir pačiam mažyliui, ir jo tėveliam, jei į pagalbą bus pasitelkiamos veiksmingos priemonės, o Anaftin Baby medicinos priemonė – viena iš jų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų