REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Bet kokie santykiai, nesvarbu, romantiški ar kitokie, gali būti komplikuoti. Nesvarbu, ar tai jūsų santykiai su uošve, vaikystės draugu ar sutuoktiniu, tarpasmeniniai ryšiai gali būti toksiški – emociškai ir, kraštutiniais atvejais, fiziškai žalingi.

Bet kokie santykiai, nesvarbu, romantiški ar kitokie, gali būti komplikuoti. Nesvarbu, ar tai jūsų santykiai su uošve, vaikystės draugu ar sutuoktiniu, tarpasmeniniai ryšiai gali būti toksiški – emociškai ir, kraštutiniais atvejais, fiziškai žalingi.

REKLAMA

Toksiškų santykių požymių žinojimas gali padėti įsitikinti, kad jūsų santykiai yra sveiki, tvarūs ir abipusiai naudingi.

Toksiški santykiai apima daugybę veiksnių“, – „Womansday“ sako daktaras Pavini Moray, sekso pedagogas ir sekso bei intymumo mokyklos įkūrėjas. „Vis dėlto pagrindinis rodiklis yra tai, kaip jautiesi didžiąją laiko dalį.“

Jei didžiąja dalimi jaučiatės palaikomi, mylimi ir apskritai laimingi, retkarčiais pyktis ar aštrūs nesutarimai dar nereiškia, kad santykiai būtinai toksiški.

REKLAMA
REKLAMA

„Toksiški santykiai blogina jūsų gyvenimo kokybę, o ne papildo“, – sako Moray. Ir nors tai gali reikšti skirtingus dalykus skirtingiems žmonėms ir atsižvelgiant į jų unikalius santykius, yra tam tikros raudonos vėliavos, į kurias kiekvienas turėtų atkreipti dėmesį.

REKLAMA

Jei susitapatinsite su bet kuriuo iš žemiau pateiktų dalykų, tai gali parodyti tam tikrą toksiškumą jūsų santykiuose. Tačiau Moray sako, kad viskas neprarasta, jei atsidursite šioje situacijoje.

Tarpusavio priežiūros ir paramos nebuvimas.

Nerealu tikėtis, kad kas sekundę jūsų santykiai teiks pasitenkinimą, palaikymą ir nuolat vyraus džiaugsmas. „Kai santykiai yra toksiški, gali atsirasti nuobodulys ar malonių pojūčių nebuvimas“, – sako Moray. „Jūs taip pat galite jausti baimę ar jaustis nepilnavertiškai, ypač jei jūsų partneris kalba žeminančiai, kritiškai ar nuolat kaltina“.

REKLAMA
REKLAMA

Viena iš priežasčių, kodėl žmonės užmezga santykius, yra patenkinti jų saugumo ir ryšio poreikį, ir tą poreikį reikia tenkinti nuosekliai. „Santykiai, neturintys teigiamų kokybiškų ryšio pranašumų, pavyzdžiui, rūpesčio ir džiaugsmo, kartu su neigiamu poveikiu, reiškia, kad santykio išlaidos nusveria naudą“, – sako Moray. „Jūsų poreikiai nėra patenkinti.“

Vis dar trūksta veiksmingo bendravimo.

Neabejotinai išmokti efektyviai bendrauti su gyvenime esančiais žmonėmis gali būti sudėtinga. Bus dienų, kai kiekviena jūsų partnerio, tėvo ar draugo pasakyta smulkmena jus įžeis.

Bet jei pastebite, kad negalite pasikalbėti su savo artimaisiais nesiginčydami, tai gali atkreipti dėmesį į gilesnę problemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jei jūs ar jūsų partneris didžiąją laiko dalį jaučiate norą kažką aprėkti ar sumušti, kažkas negerai“, – sako Moray. „Nors konfliktas yra natūrali santykių dalis, tai, kaip jūs konfliktuojate, yra labai svarbus“.

Svarbiausia mokėti kalbėti apie sudėtingus dalykus, nekaltinant vienam kito. Jei atrodo, kad to trūksta, jūsų santykiai negali klestėti.

Yra santykių disbalansas.

Sveikuose santykiuose yra palaikymo pusiausvyra. Kartais jūs turite palaikyti savo partnerį, o kartais jie turi jus palaikyti. Vis dėlto, jei ši pusiausvyra bus netinkama, Moray sako, kad gali kilti kažkas rimtesnio.

„Abu turite jausti, kad jūsų santykiai yra svarbūs ir kad jūs esate toje pačioje komandoje“, – aiškina Moray. „Jei pastebėsite, kad nuolat atsiduodate savo partnerio troškimams, pusiausvyros sutrikimas ilgainiui sukels partnerio, kuris pernelyg atiduoda, pasipiktinimą“.

REKLAMA

Pusiausvyra santykiuose taikoma ne tik dideliems, galimai gyvenimą keičiantiems sprendimams, pvz., kur gyvensite, ar turėsite vaikų. Tai taikoma ir mažesniems, kasdieniams sprendimams, pavyzdžiui, jei jūsų partneris visada pasirenka restoraną ar kurio šeimos narius aplankote per atostogas.

Trūksta abipusio sutikimo.

Nors kiti požymiai, kurie buvo aptarti anksčiau, gali būti dėl pagarbos stokos, Moray kaip piktnaudžiavimo formą klasifikuoja tai, kaip jūs sutinkate su vienas kito norais. Jei darote tai, ko tikrai nenorite daryti, arba esate priversti peržengti jūsų pačių ribas – nesvarbu, ar tai būtų finansiniai, fiziniai, seksualiniai, ar emociniai – tai yra tikras toksiškumo ženklas.

„Sveiki santykiai grindžiami sutikimo pagrindu“, – sako Moray. „Jei kada nors galvojate, kad dėl kokios nors priežasties negalite palikti santykių, pravartu pasvarstyti, ar šie santykiai jums naudingi.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų