REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėjant egzaminų akimirkai dauguma abiturientų jaučia milžinišką stresą, o įtampa, atrodo, darosi nepakeliama. O juk egzaminą norisi ne tik išlaikyti, tačiau pademonstruoti visus savo sugebėjimus ir gauti aukščiausius rezultatus. Kaip iš egzamino gauti maksimumą geriausią patarimą gali duoti ne mokytojai, tėvai ar draugai, tačiau tie, kuriems šį tikslą pasiekti pavyko. 

Artėjant egzaminų akimirkai dauguma abiturientų jaučia milžinišką stresą, o įtampa, atrodo, darosi nepakeliama. O juk egzaminą norisi ne tik išlaikyti, tačiau pademonstruoti visus savo sugebėjimus ir gauti aukščiausius rezultatus. Kaip iš egzamino gauti maksimumą geriausią patarimą gali duoti ne mokytojai, tėvai ar draugai, tačiau tie, kuriems šį tikslą pasiekti pavyko. 

REKLAMA

Todėl iš valstybinių brandos egzaminų šimtukus gavę ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto studentai dalijasi patarimais, kaip puikiai pasirodyti egzamino metu ir gauti aukščiausią balą. 

Ankstesnių metų užduotyse – užuominos, ko tikėtis šiemet

Net du šimtukus iš valstybinių brandos egzaminų gavusi Martyna Rastauskaitė sako, kad ruošiantis egzaminams svarbiausia sistemingai mokytis ir pasiruošimo darbų paskutinei nakčiai neatidėti. Kaip sako šimtukininkė, „pradėti ruoštis gali būti per vėlu, bet niekada per anksti“.

Ji taip pat pataria skirti laiko ankstesnių metų valstybinių brandos egzaminų užduočių sprendimui, nes tokiu būdu galima suprasti, kokio tipo užduotys gali laukti šiemet. 

REKLAMA
REKLAMA

„Šių metų abiturientų mokymosi procesas buvo paveiktas pandemijos atneštų pokyčių, kurie įtampą jaučiantiems moksleiviams sukėlė papildomo streso. Siekdami aukščiausių balų jie turi stengtis dar labiau, dėti dar daugiau pastangų ir įrodyti, kad svarbiausia atkaklumas ir įdėtos pastangos.

REKLAMA

Dvyliktokai turėtų nepasiduoti išorės veiksniams, susidaryti mokymosi sistemą ir nepalikti pasiruošimo darbų paskutinei nakčiai. Taip pat svarbu nebijoti klysti. Negalima nuleisti rankų. Visuomet reikia bandyti iš naujo, o kilus klausimams nebijoti pasiguosti mokytojams, draugams ir paprašyti jų patarimo“, – sako Martyna.

Pasiruošimas neturi apsiriboti vadovėlio informacija

Ankstesnių metų valstybinių brandos egzaminų užduočių sprendimo svarbą pabrėžia ir du valstybinius brandos egzaminus šimtukams parašęs Algimantas Masaitis. Jis dalijasi jam pasiruošimo egzaminams metu padėjusia praktika ir moksleivius skatina dalyvauti mokytojų organizuojamose priešegzamininėse konsultacijose. 

REKLAMA
REKLAMA

„Visuomet yra tikimybė, kad vienam ar kitam dalykui laiko buvo skirta per mažai. Tad priešegzamininėse konsultacijose galima vienus ar kitus dalykus išsiaiškinti ar savo žinias sustiprinti, rašoma pranešime spaudai. 

Visuomet reikia siekti daugiau – nuolatinis papildomas individualus domėjimasis, praktinė patirtis ir noras sužinoti ne tik, kas parašyta vadovėlyje lems platesnį supratimą ir kūrybingesnį žinių pritaikymą. Ir, galiausiai, labai paprasti, bet ypač svarbūs aspektai: egzaminams besiruošiantis abiturientas turėtų gerai išsimiegoti, improvizuoti ir kliautis savo intuicija“, – pataria Algimantas. 

Galimybę gauti šimtuką didina nuolatinė praktika

Šimtuką iš anglų kalbos egzamino gavęs Martynas Venclavičius savo patarimą skiria būtent tiems, kurie nori puikiai pasirodyti užsienio kalbos egzamino metu. Duodamas patarimus abiturientams jis pažymi užsienio kalbos vartojimo, nuolatinio kontakto su ja ir praktikavimosi svarbą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Mano patarimas gali skambėti labai paprastai, tačiau jis itin praktiškas ir veiksmingas. Nuolat žiūrimi angliški filmai, skaitomos knygos, žaidžiami žaidimai ar net klausoma muzika veikia mūsų atmintį ir stiprina užsienio kalbos žinias. Žinoma, keli originalo kalba pažiūrėti filmai nesuteiks stulbinančių momentinių žinių, tačiau nuolatinė praktika keliaujant ar net kalbant su draugais yra sveikintinas ir protingas sprendimas.

Tad, siekiantys puikiai išlaikyti anglų kalbos egzaminą turi kurti sąlygas, kuriose dominuotų ši kalba ir nepamiršti nuolat praktikuotis. Tokie atlikti veiksmai leis džiaugtis ne tik aukščiausiais balais savo atestatuose, bet ir puikiai išmokta kalba“, – sako Martynas. 

REKLAMA

Už uždavinių sprendimą reikalingesnis poilsis 

Iš matematikos egzamino šimtuką gavusi Augustina Lialkaitė akcentuoja uždavinių supratimo bei suvokimo svarbą. Pasak merginos, „iškalus“ uždavinį ar sprendimo metodą dažnai sunku jį pritaikyti nestandartinėse situacijose. Tik supratimas, kodėl, ką ir kaip daryti išmoktą medžiagą leis interpretuoti ir ją pritaikyti visiems atvejams. Kaip ir visi šimtukininkai ji akcentuoja ankstesnių metų egzaminų sprendimo svarbą, mat kai kurie uždaviniai ar modeliai tikrai kartosis, o mechaniniai veiksmai padės įsiminti išmoktą medžiagą. 

„Kuo daugiau užduočių bus išspręsta prieš egzaminą, tuo paprasčiau bus jo metu. Beje, sprendžiant uždavinius prieš egzaminą abiturientams rekomenduočiau naudotis formulių lapu. Jo turinio mintinai mokytis nereikėtų, tačiau vietoje to patariu būti su juo gerai susipažinus, atkreipti dėmesį į trūkstamas formules bei jas įsiminti. Mat jų gali prireikti egzaminų metu “, – sako Augustina. 

REKLAMA

Mergina pabrėžia, kad pasiruošimas ir uždavinių sprendimas svarbu, tačiau tinkamas poilsis dar reikalingesnis. Todėl ji pataria vengti pervargimo, mokantis daryti pertraukas, pailsėti. Dieną ar bent vakarą prieš egzaminą šimtukininkė siūlo tinkamai atsipalaiduoti, išsimiegoti ir leisti informacijai „susigulėti“. Ir, galiausiai, Augustina sako, kad egzaminui reikia nusiteikti.  Prieš pradedant jį rašyti būtina susikaupti darbui.

„Nusiraminimui ir nusiteikimui spręsti uždavinius puikiai padeda formulių, kurių nėra formulių lape, užsirašymas juodraštyje. Šitaip pavyks išvengti papildomo streso jų  prireikus egzamino metu. Toks veiksmas padės nusiraminti ir susikaupti. O visiems šių metų abiturientams linkiu sėkmės“, – sako šimtukininkė Augustina. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų