REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Miegas – labai svarbus dalykas, kurį per dažnai pamirštame. Visi mėgstame gerai išsimiegoti, bet pernelyg dažnai tam nelieka laiko.

Miegas – labai svarbus dalykas, kurį per dažnai pamirštame. Visi mėgstame gerai išsimiegoti, bet pernelyg dažnai tam nelieka laiko.

REKLAMA

Miego ekspertė papasakojo, ką apie jus pasako jūsų miego režimas, ir paaiškino, kokios yra tikrosios apsnūdimo ir negilaus miego priežastys.

Olivia Arezzolo iš Sidnėjaus, Instagrame turinti 36,6 tūkst. sekėjų, teigia, kad miego trūkumas gali rimtai paveikti sveikatą, elgesį ir sugebėjimus.

„Femail“ ji pasakojo apie penkis miego įpročius, apie tai, ką jie reiškia, ir apie tai, kaip pagerinti miego kokybę.

1. Nepavyksta laiku užmigti

Kartkartėmis visiems pasitaiko viena kita bemiegė naktis, bet jei taip nutinka dažnai, Olivia pataria permąstyti savo miego rutiną.

Ji sako: „Tai gali reikšti, kad neturite sveikų miego įpročių, pavyzdžiui, valandą prieš einant miegoti nepradedate atsipalaidavimo veiklos.“

REKLAMA
REKLAMA

Ekspertė teigia, kad tai taip pat gali reikšti, jo imatės miegą sutrikdančios veiklos – pavyzdžiui, prieš eidami miegoti žiūrite televiziją, per vėlai nueinate popiečio miego arba popiet vartojate kavą ar šokoladą.

REKLAMA

Ji paaiškino: „Tamsoje žmogaus organizmas gamina melatoniną – jis padeda užmigti. Šviesoje žmogaus organizmas gamina kortizolį – jis padeda neužmigti. Pastaroji medžiaga reikalinga dienos, o ne nakties metu.“

Ji rekomenduoja vakare riboti naudojimąsi telefonu, bet jei tai nepadeda, gali būti, kad dėl visko kaltas hormonų pusiausvyros sutrikimas – tai gali būti sąlygota įvairių ligų, pavyzdžiui, skydliaukės hiperaktyvumo, depresijos ar nerimo sutrikimų.“

2. Atsibundate vidury nakties

Gali būti, kad vakare užmiegate kaipmat, bet atsibusti vidury nakties taip pat nėra geras ženklas, sako Olivija, ir pabrėžia, kad dažniausiai dėl to kaltas stresas.

REKLAMA
REKLAMA

Jei jaučiate nerimą ir sunku atsipalaiduoti, tai gali nutikti ir miego metu, nes stresas organizme padidina kortizolio kiekį.

„Kortizolio lygis organizme natūraliai pakyla dėl cirkadinio ritmo, o tai reiškia, kad jei jaučiate stresą ir jūsų kortizolio lygis yra aukštesnis už normą, arba jei išgyvenate menopauzę, naktį pabusite.“ – sako Olivija.

Ekspertė teigia, kad taip dar gali nutikti nuo nesaikingo alkoholio vartojimo, nepaisant to, kad alkoholis turi raminamąjį poveikį, bet dažnai pasireiškia „atšokimo“ reakcija, dėl kurios naktį pabundama nuo intensyvaus minčių srauto.

3. Tveriate su vos keliomis valandomis miego

Kai kuriems žmonėms atrodo, kad jiems užtenka vos kelių valandų miego, bet Olivija aiškina, kad tai – mitas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Miego trūkumas paveikia smegenų kaktinę skiltį, atsakingą už sprendimų priėmimą, mąstymą ir protinės veiklos produktyvumą.“ – sako ji. Pasirodo, net jei jaučiatės nenugalimi, gali būti, kad dėl miego trūkumo iš tiesų esate lėtesni, nei galėtumėte būti.

Ji priduria: „Kadangi sutrinka mąstymas, kartais galima ir nesuprasti, kad esate neproduktyvūs.“ Tai reiškia, kad galbūt darbe nepadarote pakankamai, bet to net nesuvokiate.

Ką daryti? Prioritetą teikite miegui ir stenkitės per naktį išmiegoti septynias – devynias valandas.

4. Nuolat jaučiatės mieguisti, net jei miegate pakankamai

Mieguistumas pasitaiko daugeliui žmonių – dažniausios jo priežastys yra miego ir skysčių trūkumas.

REKLAMA

Miego ekspertė sako, kad „mieguistumas gali būti priskiriamas daugeliui įvairių faktorių“, bet apie skysčių trūkumą dažnai net nesusimąstoma.

Ji paaiškino: „Tyrimai rodo, kad vos dviejų procentų skysčių trūkumas sutrikdo protinę veiklą, o jos reikia taip pat ir tuo metu, kai smegenys persijungia į lėtosios miego fazės režimą ir išsivalo nuo beta amiloidų, kurie sukelia atminties sutrikimus ir neaiškias mintis.

 Kadangi smegenys neturi limfinės sistemos, joms reikia gilaus miego, kad išsivalytų nuo neurotoksinų –tyrimai rodo, kad 70 procentų šios veiklos vyksta gilaus miego metu.“

Taigi, dienos metu gerkite daugiau vandens.

5. Ryte pabundate pailsėję

Jei kiekvieną rytą pabundate gerai pailsėję, tai – puikus ženklas, sako Olivija.

Ji sako: „Tai reiškia, kad turite pakankamą miego rutiną – blokuojate mėlynąją spinduliuotė, vakarais gurkšnojate ramunėlių arbatą ir prieš eidami miegoti nesėdite prie televizoriaus.“

Ji taip pat teigia, kad labai svarbu suprasti, kokią milžinišką reikšmę miegas turi mūsų sveikatai ir laimės pojūčiui – jei norite rūpintis savimi, prioritetą teikite miegui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų