naujienų portalas tv3.lt
2020.06.12 07:45

Karantino mėnesiai primena apie save ne tik pakitusiomis kūno linijomis ir sunkumo jausmu, bet ir energijos stoka. Siekiantiems gerai jaustis, dietistė Vaida Kurpienė pataria atkreipti dėmesį į mineralinių medžiagų gausias sėklas ir kasdienį racioną papildyti maisto produktais, turinčiais sėklų.

Sėklos  (nuotr. 123rf.com)

Sėklos (nuotr. 123rf.com)

Sėklos – ne tik vertingų maistingųjų medžiagų koncentratas, bet ir puikus skaidulų šaltinis, jos turi būtinų gauti su maistu mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, – sako V. Kurpienė. – Sėklose esantys antioksidantai gali padėti neutralizuoti laisvuosius radikalus ir tokiu būdu lėtinti senėjimą bei organizmui padėti gintis nuo įvairiausių ligų. JAV atlikti tyrimai rodo, kad sėklų vartojimas gali padėti mažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.“

Pasak mitybos specialistės, ne visada susimąstome apie sėklų naudą. Pavyzdžiui, arbūzų sėklos turi mažai kalorijų, bet yra labai maistingos. Tai puikus geležies, magnio, fosforo, vario ir cinko šaltinis. Šie mineralai gali padėti stiprinti imunitetą, taip pat gali daryti teigiamą įtaką širdies ir smegenų veiklai, lėtinti senėjimą ir prisidėti prie išpuoselėtos odos, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

Baltymų arbūzų sėklose net 28,3 g/ 100 g, t. y. daugiau nei mėsoje. Toks didelis baltymų kiekis suteikia sotumo jausmą. Arbūzų sėklos itin naudingos siekiantiems turėti išpuoselėtus plaukus – baltymai skatina jų augimą, magnis apsaugo nuo skylančių galiukų ir lūžinėjimo, o varis skatina melanino, reikalingo plaukams, gamybą.

Siekiant subalansuoti mitybą ir neapsisunkinti nuolatiniais skaičiavimais, kiek kokių sėklų suvartojame, galima rinktis sėklų turtingus kasdienius produktus, pvz., duoną. „Kasdienę mitybą sėklomis lengvai papildysite, jei rinksitės jomis praturtintus maisto produktus, pavyzdžiui, duoną. Vienose jų yra vos kelios, o kitose sėklos gali viršyti ir 40 procentų viso kiekio. Tokia duona kaloringesnė, bet kartu ir sotesnė. Jos valgyti rekomenduojama mažesnėmis porcijomis“, – atkreipia dėmesį V. Kurpienė. 

Duonoje esančios sėklos ir skaidulos gerina virškinimo trakto darbą, gali padėti mažinti cholesterolio kiekį, storosios žarnos vėžio, koronarinės širdies ligos, antrojo tipo cukrinio diabeto riziką. Sėklos ir skaidulinės medžiagos gali būti naudingos metant svorį.

Dietistė taip pat primena, kuriomis sėklomis pravartu praturtinti kasdienį racioną:

Saulėgrąžų sėklos

Šiose sėklose yra nemažai baltymų, mononesočiųjų riebalų, B grupės vitaminų, tame tarpe folio rūgšties,  ir vitamino E, kuris veikia kaip antioksidantas, gali pagreitinti žaizdų gijimą, sulėtinti senėjimo procesus ir stiprinti imunitetą. JAV atlikti tyrimai rodo, kad saulėgrąžų sėklų vartojimas daugiau nei penkis kartus per savaitę susijęs su sumažėjusiu C reaktyviojo baltymo, pagrindinės cheminės medžiagos, susijusios su uždegimu, kiekiu. Taip pat nustatyta, kad saulėgrąžų dieta gali padėti sumažinti cholesterolio kiekį kraujyje.

REKLAMA

Moliūgų sėklos

Moliūgų sėklos yra turtingos amino rūgšties triptofano.  Jis naudojamas lėtiniam nemigos gydymui. Organizmas jį paverčia serotoninu, „geros nuotaikos“ arba „atpalaiduojančiu“ hormonu, o šis susijęs su melatonino, „miego hormono“, gamyba. Pasaulio sveikatos organizacijos vertinimu, daugiau nei 80 procentų moterų visame pasaulyje vartoja nepakankamai cinko. Moliūgų sėklos yra gausus cinko šaltinis. Cinkas yra būtinas normaliai imuninei funkcijai. Šis mineralas itin naudingas nėštumo metu.

Linų sėmenys

Jos naudingos visiems suaugusiems ir vaikams, siekiant praturtinti racioną. Linų sėmenyse yra daug mineralų, omega3 rūgščių ir kitų vertingų maistinių medžiagų. Jos padeda ne tik sureguliuoti cholesterolį, bet ir būtinos kiekvienos ląstelės membranai, nervinei sistemai. Taip pat gali padėti mažinti uždegiminius procesus ir saugoti nuo ląstelių mutacijų. Įrodyta, kad linų sėmenyse esančios omega3 rūgštys teigiamai veikia širdies ir kraujotakos sistemą. Reguliarus sėmenų vartojimas gali padėti sumažinti per didelį kraujospūdį, bendrą cholesterolio lygį, „blogąjį“ cholesterolį, insulto bei infarkto riziką.

Taip pat reikia nepamiršti, kad duonoje, praturtintoje įvairiomis sėklomis, didėja ir skaidulų kiekis. Skaidulinės medžiagos gerina virškinimą ir suteikia sotumo jausmą. Suaugusiam žmogui per parą reikėtų suvartoti apie 20–30 g. Kai renkatės duoną, atkreipkite dėmesį, kiek joje skaidulų. Rekomenduojama rinktis tas, kuriose yra daugiau nei 5 g skaidulų, kuo jų bus daugiau, tuo sotesni jausitės.

Patogiausias būdas sužinoti daugiau - sekti naujienas mūsų „Facebook“ paskyroje!
Gintautas 2020-06-13 08:48:35
Pranešti apie netinkamą komentarą
-1
Sėklos gerai ypač su dideliu kepsniu   ATSAKYTI

Top Video

TV3 Žinios. Pajūryje nebelieka vietos: poilsiautojų Palangoje ir Šventojoje daugėja kasdien
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Pajūryje nebelieka vietos: poilsiautojų Palangoje ir Šventojoje daugėja kasdien
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Advokatas prabilo apie liudijimus, ką Pinikas darė prie žuvusios Didžiūnaitytės kūno
DABAR RODOMA
TV3 žinios. Nušauto policininko šeimą pasiekė piniginė parama: iš viso – kiek daugiau nei 33 tūkst.
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Dėl vietoj dušinių Palangoje išdygusio namo surengta akcija: žmonės atėjo pasiruošę išsimaudyti
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Kaimynai sukrėsti dėl pro langą iškritusio ir žuvusio penkiamečio: tėvai vaikais labai rūpinosi
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Su oro balionais į audrą patekę dalyviai papasakojo, ką patyrė skubiai leisdamiesi
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Punios šilas ir vėl specialistų akiratyje: šile įsisiautėjo kenkėjai
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Vos tik paskelbus sprendimą apie atidaromą sieną, lietuviai patraukė į Lenkiją
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Lietuva dėl Astravo sulaukė paramos iš Lenkijos: žada taip pat nepriimti
DABAR RODOMA
TV3 Žinios. Per Kuršių marias kelte plaukę keleiviai sulaukė netikėtos staigmenos
REKLAMA
Raudonųjų serbentų padažas
Šį kartą Irina siūlo pasigaminti tirštą, saldžiarūgščio skonio, raudonųjų serbentų padažą. „Patikėkite, jei pasigaminsite nors vieną mažą stiklainiuką šio padažo ir jį ...
Sumuštiniai su namine užtepėle (Nuotr. Viktorijos virtuvė)
„Suplanuoji vienokius pusryčius, atsidarai šaldytuvą, o ten nieko nėra, ko reikia. Šįryt improvizacija iš turimų produktų. Gavosi puikiai“, – sako tinklaraščio „Viktorijos ...
Tortilija (nuotr. stop kadras)
Kiekvieną vasaros savaitgalį TV3 televizijos eteryje rodoma nauja edukacinė-pramoginė, visai šeimai skirta laida „Kitsy“. Kiekvienoje laidoje paliečiamos vis skirtingos temos, ...
Vištienos petukai (Nuotr. Viktorijos virtuvė)
„Ši vištiena mums yra skaniausias patiekalas. Pradedi ir negali sustoti, kol nesusitinki ties paskutiniu petuku, kuriuo nepasidalini. Šįkart sugudravau ir vištieną kepiau ...
Egzotiškos ančių širdelės  (nuotr. Organizatorių)
TV3 laidos „Skaniai ir paprastai“ vedėjas profesionalus šefas Gediminas nenustoja stebinti ir siūlo pasigaminti Azijos įkvėptus patiekalus. Jie yra nuostabūs tuo, kad visada ...
REKLAMA

×

Pranešti klaidą

SIŲSTI
Į viršų