REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įtariate, kad galbūt sergate depresija? Štai keletas depresijos požymių ir simptomų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį – ir kaip prireikus gauti pagalbos.

Įtariate, kad galbūt sergate depresija? Štai keletas depresijos požymių ir simptomų, į kuriuos vertėtų atkreipti dėmesį – ir kaip prireikus gauti pagalbos.

REKLAMA

Kartkartėmis gyvenime jaustis nusiminus yra visiškai normalu, bet kai apima tokios emocijos kaip neviltis ir desperacija, ir jų niekaip nepavyksta atsikratyti, tuomet gali būti, kad sergate depresija.

Depresija – tai daugiau nei dėl gyvenimo sunkumų ir nusivylimų apimantis liūdesys, depresija pakeičia tai, kaip mąstome, jaučiame ir gyvename kasdienį gyvenimą. Ši liga gali sutrikdyti mūsų gebėjimus dirbti, mokytis, valgyti, miegoti ir mėgautis gyvenimu. Gali būti sunku ištverti kiekvieną dieną.

Kai kurie žmonės depresiją apibūdina kaip „gyvenimą juodojoje skylėje“ arba kaip jausmą, kad tuoj nutiks katastrofa, kiti jaučiasi praradę gyvybingumą, tušti ir apatiški. Ypač vyrams būdingas pyktis ir nerimastingumas. Kad ir kokie būtų jūsų jaučiami depresijos simptomai, jei ligos negydysite, tai gali turėti rimtų pasekmių sveikatai. Svarbu nepamiršti, kad bejėgiškumas ir neviltis yra depresijos simptomai, o ne realios situacijos atspindžiai, rašoma helpguide.com.

REKLAMA
REKLAMA

Kad ir koks stiprus bebūtų bejėgiškumo jausmas, galite pasijusti geriau. Suprasdami savo depresijos priežastis ir atpažindami skirtingus simptomus bei depresijos tipus galėsite žengti pirmuosius žingsnius į geresnę savijautą ir problemą įveikti.

REKLAMA

Depresijos požymiai ir simptomai

Depresija kiekvienam žmogui gali būti skirtinga, bet yra keletas bendrų jos požymių ir simptomų. Svarbu nepamiršti, kad šie simptomai taip pat gali būti normali reakcija į sunkesnius gyvenimo laikotarpius. Tačiau kuo daugiau simptomų turite, kuo jie stipresni ir kuo ilgiau trunka, tuo labiau tikėtina, kad sergate depresija.

10 dažnų depresijos simptomų:

1. Bejėgiškumo ir nevilties jausmas. Niūrus požiūris – niekas niekada nepagerės ir nieko negalite padaryti, kad situacija pasitaisytų.

2. Nebedomina kasdienė veikla. Nustoja rūpėti ankstesni pomėgiai, laisvalaikio leidimo būdai, bendravimas ar seksas. Prarandama sugebėjimas džiaugtis ir jausti malonumą.

REKLAMA
REKLAMA

3. Apetito ir svorio pokyčiai. Reikšmingas svorio praradimas ar priaugimas – daugiau nei 5% kūno svorio per mėnesį.

4. Miego pokyčiai. Tai gali būti arba nemiga, ypač atsibudus labai anksti ryte, arba pramiegojimas.

5. Pyktis ir irzlumas. Jaučiatės įaudrinti, neramūs ar net linkę į smurtą. Tolerancijos lygis pasidaro labai žemas, greitai prarandate savitvardą, nervina viskas ir visi.

6. Energijos trūkumas. Jaučiatės išsekę, vangūs ir fiziškai be jėgų. Visas kūnas gali atrodyti sunkus, labai išvargina net ir smulkiausi darbeliai, jiems atlikti prireikia daug laiko.

7. Pasibjaurėjimas savimi. Stiprus menkavertiškumo ar kaltės jausmas. Žiauriai save kritikuojate dėl įsivaizduojamų trūkumų ir klaidų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

8. Beatodairiškas elgesys. Imama vengti tikrovės – nesaikingai vartojami svaigalai, kompulsyvus lošimas, neatsargus vairavimas ar pavojingas sportas.

9. Susikaupimo problemos. Darosi sunku susikaupti, priimti sprendimus, būdingas išsiblaškymas.

10. Nepaaiškinami skausmai. Padidėja nusiskundimų dėl fizinės sveikatos – skauda galvą, nugarą, raumenis ir pilvą.

Ar tai depresija, ar bipolinis sutrikimas?

Bipolinis sutrikimas, dar vadinamas maniakine depresija, pasižymi drastiška nuotaikų, energijos lygios, mąstymo ir elgesio kaita. Kadangi žemojoje fazėje bipolinis sutrikimas dažnai primena depresiją, jis dažnai lieka nepastebėtas ir nediagnozuotas. Tai gali būti rimta problema, kadangi su bipoliniu sutrikimu geriant antidepresantus situacija gali net ir pablogėti. Jei kada esate patyrę laikotarpių, kai jautėte perteklinę euforiją, mažesnį miego poreikį, žaibiškai lakstančias mintis, impulsyvų elgesį, pagalvokite, gal vertėtų išsitirti dėl bipolinio sutrikimo.

REKLAMA

Depresija ir savižudybės pavojus

Depresija kelia milžinišką savižudybės riziką. Dėl depresijai būdingos gilios nevilties ir desperacijos gali atrodyti, kad savižudybė – tai vienintelis būdas pabėgti nuo skausmo. Jei jūsų artimųjų tarpe yra sergantis depresijas žmogus, rimtai žiūrėkite į bet kokias kalbas apie savižudybę ir stebėkite, ar nematote šių ženklų:

Kalbėjimas apie savęs žalojimą ar savižudybę; Stiprių nevilties ir buvimo įstrigus jausmų reiškimas; Neįprastas susirūpinimas mirtimi; Beatodairiškas elgesys, lyg žmogus norėtų mirti (pavyzdžiui, greitai važiuojama degant raudonam šviesoforo signalui).

Skambinimas žmonėms atsisveikinti ar jų lankymas; Reikalų tvarkymas (atiduodami vertingi daiktai, išsprendžiami nebaigti reikalai); Tokios frazės, kaip „visiems bus geriau be manęs“ ir „noriu išeiti“; Staigus pokytis iš stipraus liūdesio į ramų ir laimingą elgesį

Jei manote, kad jūsų draugas ar šeimos narys svarsto apie savižudybę, išreikškite savo susirūpinimą ir nedelsdami ieškokite pagalbos. Atviri pokalbiai apie suicidines mintis bei jausmus gali išgelbėti gyvybę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų