REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teoriškai kiekviena pora gali susilaukti dvynių. Kokia tikimybė, kad jums gims du kūdikiai  (ar daugiau)?

Teoriškai kiekviena pora gali susilaukti dvynių. Kokia tikimybė, kad jums gims du kūdikiai  (ar daugiau)?

REKLAMA

Statistiškai tikimybė susilaukti dvynukų yra apie 3%. Daugiavaisio nėštumo tikimybė, kuomet vaisių yra trys ir daugiau - apie 0,1%. Identiškų (monozigotinių) dvynukų tikimybė yra apie 0,5%.

Kas padidina tikimybę susilaukti dvynių?

Genetika. Dizigotiniai (neidentiški) dvyniai yra susiję su paveldimumu, t.y. jeigu moters giminėje yra buvę dvynukų, jos šansai pagimdyti dvynukus yra didesni, nei moters, kurios giminėje dvynių nebuvo arba jie labai reti. Manoma, kad dizigotinių dvynių atveju vyro giminės istorija įtakos neturi.

Nevaisingumo gydymas. 20-25% moterų, kurios vartojo vaisingumą skatinančius vaistus, taip pat tos, kurioms buvo atlikta dirbtinio apvaisinimo procedūra ar taikyti kiti nevaisingumo gydymo būdai, laukėsi daugiau nei vieno kūdikio.

REKLAMA
REKLAMA

Moters amžius. Kuo moteris vyresnė, tuo didesnė daugiavaisio nėštumo tikimybė. Tai siejama su moteriai senstant didėjančia folikulus stimuliuojančio hormono (FSH) koncentracija.

REKLAMA

Rasė. Dizigotiniai dvyniai dažniau gimsta juodaodžiams, rečiau – europiečiams ir azijiečiams.

Antsvoris. Antsvoris ir nutukimas, kuomet KMI yra didesnis, nei 30, siejamas su pastojimo sunkumais ir didesne nėštumo komplikacijų rizika. Kita vertus, didesnis riebalų sluoksnis lemia didesnę hormono estrogeno koncentraciją, o tai padidina daugiavaisio nėštumo tikimybę.

Prieš tai buvęs daugiavaisis nėštumas. Jeigu moteris jau yra pagimdžiusi dvynius, yra du kartus didesnė tikimybė, kad jai ir vėl gims dvyniai.

Nėštumų skaičius. Statistika rodo, kad kuo daugiau vaikų moteris išnešiojo, tuo didesnė tikimybė, kad kitas nėštumas bus daugiavaisis.

REKLAMA
REKLAMA

Pilnavertė mityba. Gera, pilnavertė mityba didina daugiavaisio nėštumo tikimybę. Jei maisto moteris gauna nepakankamai, tikimybė mažėja.

Ar galima padidinti tikimybę susilaukti dvynių?

Nėra žinoma, kad gyvenimo būdo, mitybos pokyčiai, maisto papildų vartojimas ar pan. padidintų daugiavaisio nėštumo tikimybę. Iš veiksnių, kuriems žmogus gali turėti įtakos, daugiavaisio nėštumo tikimybę padidina nevaisingumo gydymas (ypač gydymas gonadotropinų preparatais), tačiau jie nėra skiriami tik dėl to, kad pora pageidauja dvynių.

Daugiavaisio nėštumo požymiai

Vienas pirmųjų daugiavaisio nėštumo požymių gali būti itin ankstyvas ir ryškus teigiamas nėštumo testas. Vėliau vienas pagrindinių daugiavaisio nėštumo požymių yra ganėtinai staigus svorio augimas pirmosiomis nėštumo savaitėmis (dvynukų besilaukianti moteris gali priaugti 6-10 kg daugiau, nei vienvaisio nėštumo atveju).

Kiti nėštumo požymiai, jeigu moteris laukiasi dvynių (ar daugiau vaisių) taip pat yra intensyvesni: greičiau išryškėja pilvukas, daug labiau vargina rytinis pykinimas, labiau skauda krūtis ir t.t. Jeigu įtariate, kad galite lauktis dvynių, geriausia būtų atlikti ultragarso tyrimą – tai patikimiausias būdas patvirtinti daugiavaisį nėštumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų