REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
30
Vilniaus policijos pareigūnai pagerbė nužudytą policininką  (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Pagerbiant tarnybos metu nužudytą policijos pareigūną Saulių Žymantą, pirmadienį visoje šalyje policijos pareigūnai vidurdienį vienai minutei išlipo iš tarnybinių automobilių, įjungė švyturėlius ir atidavė pagarbą, taip palydint ir pagerbiant žuvusį kolegą. Tuo metu vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė sako, kad visos išvados paaiškės po atlikto tyrimo, o patys policijos pareigūnai pagerbimo ceremonijoje sunkiai sulaiko ašaras dėl žuvusio kolegos.

30

Pagerbiant tarnybos metu nužudytą policijos pareigūną Saulių Žymantą, pirmadienį visoje šalyje policijos pareigūnai vidurdienį vienai minutei išlipo iš tarnybinių automobilių, įjungė švyturėlius ir atidavė pagarbą, taip palydint ir pagerbiant žuvusį kolegą. Tuo metu vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė sako, kad visos išvados paaiškės po atlikto tyrimo, o patys policijos pareigūnai pagerbimo ceremonijoje sunkiai sulaiko ašaras dėl žuvusio kolegos.

REKLAMA

Kol Mažeikių rajone vyksta atsisveikinimas su praėjusį penktadienį nužudytu pareigūnu Sauliumi Žymantu, visoje šalyje taip pat vyksta jo pagerbimas. Vidurdienį Vilniaus Katedros aikštėje susirinko sostinės policijos pareigūnai ir čia pagerbė tarnybos metu žuvusį kolegą.

Suėjus lygiai dvyliktai valandai, Katedros aikštėje pasigirdo gausūs policijos švyturėliai, o šalia tarnybinių automobilių pagarbą atidavė policijos pareigūnai. Akimirka buvo iš tiesų jautri, policijos pareigūnai sunkiai tramdė ašaras.

REKLAMA
REKLAMA

Reikia stiprinti instruktažą 

Po pagerbimo ceremonijos kalbinta Lietuvos vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė dar kartą patikino, kad ši pareigūno žūtis – didžiulė netektis visai Lietuvai.

REKLAMA

„Manau, kad ji sutelks mus, sudės visus taškus tam, kad pabrėžtume dar kartą saugumą ir tam, kad visi suprastume jį vienodai. Kiekvienas jį turi suprasti vienodai – ir tas, kuris vykdo pareigas ir tas, kuris jas organizuoja, aprūpina priemonėmis ir maksimaliai stengiasi, kad į kiekvieną pamainą ir patruliavimą būtų išeinama saugiai“, – sako R. Tamašunienė.

Vidaus reikalų ministrės teigimu, ji rytoj iš ryto susitinka su Lietuvos policijos generaliniu komisaru, su kuriuo aptars esamą padėtį, spręs, ką galima padaryti, kad tokių situacijų būtų išvengta.  

REKLAMA
REKLAMA

„Pirmiausia reikia stiprinti instruktažą, jis dabar vyksta, bet prieš išeinant į kiekvieną iškvietimą, vadovybė turi priminti, kad yra privalu dėvėti liemenę, turėti reikalingas priemones, ginklus. Šį etapą ir momentą reiktų pastiprinti, pasidomėti, ar tai nevykdoma atsainiai, nes tai yra kasdienybė.

Visi mes puikiai žinome ir matome, kad instruktavimas yra labai svarbus. Jeigu vadovas jį atsakingai praves, pareigūnui nekils alternatyvų, kad galima vykti į įvykį ir nedėvėti liemenės“, – patikina vidaus reikalų ministrė.

Detales atskleis tyrimas

Ant kieno pečių krenta atsakomybė, kad penktadienį į iškvietimą policijos pareigūnas vyko, nedėvint liemenės, paaiškės po tyrimo. Pasak R. Tamašunienės, apie tai kalbėti dar yra per anksti:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bus atliktas tyrimas, bandysime išsiaiškinti, ar tai instruktavimo klaida, ar pareigūno buvo toks apsisprendimas. Tai taip pat parodo, kad yra spragų ir mes stengsimės jų ieškoti, kad ateityje taip nebūtų“.

R. Tamašunienė dar kartą patikina, kad į kiekvieną iškvietimą policijos pareigūnai privalo vykti su apsauginėmis priemonėmis ir dėvėti apsaugines liemenes:

„Žinoma rezonansinį įvykį, kuris pasibaigė pareigūno žūtimi Telšiuose ir būtent po to buvo susirūpinta, ar visi pareigūnai turi liemenes. Tada buvo didieji pirkimai ir tas aprūpinimas vyksta nuolat ir dabar. Dabar mane patikino, kad Telšių apskrityje visi pareigūnai turi liemenes, tačiau įvyko taip, kad ji dėvėta nebuvo. Tyrimas atskleis, kas yra tie trūkumai ir kieno tai atsakomybė, imsimės priemonių“, –komentuoja ministrė.

REKLAMA

Ar pareigūnas liemenės nedėvėjo savo noru, parodys tyrimas, o tuo metu Lietuvoje apsauginėmis liemenėmis, anot ministrės, yra aprūpinti 95 proc. pareigūnų.

„Ši statistika susijusi su atliekamomis pareigomis ir būtinybe turėti liemenę. Komisariatai ir komisarai, vadovai apskrityse privalo užtikrinti, kad į iškvietimus, o ypač reaguojant į smurtą artimoje aplinkoje, grasinimus, pareigūnai be apsauginių priemonių vykti vienareikšmiškai negali“, – priduria R. Tamašunienė.

Policijos pareigūnai – sukrėsti

Vienas iš gausybės pareigūnų, kurie pirmadienį Katedros aikštėje susirinko pagerbti žuvusio kolegos, Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Dainius Daukantas susirinkusiems žurnalistams patikino, kad šis įvykis sukrėtė visus policijos pareigūnus.

REKLAMA

„Visa Lietuva sukrėsta šio įvykio, tačiau pareigūnai ypač. Pareigūnai tie patys žmonės“, – vos tramdydamas ašaras sunkiai žodžius rinko policijos pareigūnas.

D. Daukantas prisimena, kad apie kolegos žūtį jis sužinojo eilinę darbo dieną iš žiniasklaidos. Ši žinią vyrą ypač sukrėtė, nors kolegos asmeniškai pažinoti jam ir neteko. Pasiteiravus, ar Vilniuje tarnybos metu yra žuvę pareigūnų, vyras tokio atvejo neprisiminė:

„Kad žuvo Vilniuje darbo metu, kiek darbuojuosi, neteko girdėti. Paskutiniai atvejai buvo ne Vilniuje. Nelabai svarbu kur ir kokiame mieste. Kai taikos metu žūsta žmonės...“, – sako jis.

Ar tokio įvykio buvo galima išvengti, pasak D. Daukanto, parodys tyrimas.

„Pačiam vertinti nebuvus, nemačius pačios situacijos ne tai, kad sudėtinga, bet yra neįmanoma. Komentarai, kurie yra viešoje erdvėje apie tai, kad kažkas yra netinkamai padaryta, manau, kad per anksti apie tai kalbėti. Reikėtų pakliūti patiems į tokią situaciją ir tada vertinti“, – patikina policijos pareigūnas ir priduria:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jeigu buvo klaidos padarytos, tikiuosi, kad visiems bus didelė pamoka, tačiau nereikia skubėti ir vertinti to kaip klaidos“.

„Kažkas tą darbą turi dirbti“

Tarnybos metu žuvus policijos pareigūnui, apie savo darbą susimąstė tikriausiai bene visi policijos pareigūnai. D. Daukantas sako, kad šis įvykis privertė apgalvoti ir savo pačio mintis:

„Be abejo visi susimąstė, visi galvojo. O ką daryti? Išeiti iš darbo? Kažkas tą darbą turi daryti. Žmonės priėmė sprendimą, davė priesaiką ir atlieka savo pareigą“.

Po nelaimingo įvykio viešoje erdvėje pasirodė kalbos, kad tokių apsauginių liemenių policininkai neretai nedėvi dėl nepatogumo. Pasiteiravus, ar policijos pareigūnai po patirto įvykio jaučiasi saugūs, D. Daukantas sako, kad reikia suprasti, kad ši tarnyba yra pavojinga.

„Kaip jaučiasi kiekvienas pareigūnas, reiktų klausti kiekvieno asmeniškai, bet aš manau taip, jaučiasi saugiai. Visos priemonės pareigūnams yra išduotos. Negaliu pasakyti tai patogu, ar nepatogu. Tai yra tarnyba, pavojinga tarnyba ir pirmiausia yra saugumas, o ne patogumas“, – patikina policijos pareigūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų