REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
40
Lietuva atsisveikina su nužudytu pareigūnu (Nuotr. Egidijus Anglickis)

Birželio 1-ąją į paskutinę kelionę išlydėtas tragiškai tarnybos metu nužudytas pareigūnas Saulius Žymantas. Atsisveikinti su kolega į Mažeikių rajone esančią Viekšnių bažnyčią susirinko gausybė policijos pareigūnų. Kolegos netekę pareigūnai yra įsitikinę, kad jo vietoje galėjo būti bet kuris kitas, o šis įvykis – itin tragiškas likimo vingis.

40

Birželio 1-ąją į paskutinę kelionę išlydėtas tragiškai tarnybos metu nužudytas pareigūnas Saulius Žymantas. Atsisveikinti su kolega į Mažeikių rajone esančią Viekšnių bažnyčią susirinko gausybė policijos pareigūnų. Kolegos netekę pareigūnai yra įsitikinę, kad jo vietoje galėjo būti bet kuris kitas, o šis įvykis – itin tragiškas likimo vingis.

REKLAMA

Laikantis šalyje galiojančio karantino sąlygų, pareigūno Sauliaus Žymanto laidotuvėse dalyvavo policijos vadovai, bendražygiai, pareigūnai iš visų šalies apskričių.

Į paskutinę kelionę išlydėjo gausybė žmonių 

Jau nuo ankstyvo birželio 1-osios ryto prie Viekšnių Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios buvo ruošiamasi praeitą penktadienį nužudyto pareigūno Sauliaus Žymanto laidotuvių ceremonijai.

Atsisveikinti su tragiškai žuvusiu kolega susirinko ir visi Lietuvos kinologai su savo šunimis. Pagerbdami S. Žymantą, jie visi išsirikiavo prie bažnyčios, o pačiame priekyje savo ištikimo šeimininko laukė žuvusio pareigūno geriausias draugas – šuo Grantas.

REKLAMA
REKLAMA

TV3 žurnalisto kalbinti nužudyto pareigūno kolegos negailėjo vyrui gerų žodžių ir tikino, kad jis buvo išskirtinis žmogus. Pasak jų, tokia situacija galėjo atsitikti kiekvienam pareigūnui, o šis įvykis – itin tragiškas likimo vingis.

REKLAMA

Bendruomenei – didelis sukrėtimas 

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Viekšnių seniūnu Kornėlijumi Kryžiumi, jis sakė, kad Sauliaus Žymanto netektis sukrėtė visą bendruomenę.

„Bendruomenei tai yra sukrėtimas. Kai natūraliai žmogus miršta, yra viena, o kai pareigūnas žūsta eidamas tarnybines pareigas yra visai kita. Aišku, visi reaguoja įvairiai, tačiau daugiausiai pergyvena, nes žmogus žuvo eidamas savo pareigas. O kaip gali laikytis šeima, netekusi ir sūnaus, vyro, tėčio – sudėtinga yra. Žinoma, stresas, išgyvena“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Palaidotas Viekšniuose

S. Žymantas palaidotas Viekšniuose, jo karstą į amžinojo poilsio vietą nešė kartu dirbę uniformuoti kolegos. Pagerbti tarnybos metu nužudytą pareigūną susirinko minia žmonių, sukrėstų šios tragedijos. Šalia kapo buvo ir šuo Grantas, ištikimai palydėjęs šeimininką į paskutinę kelionę. S. Žymanto našlė prie karsto ašarojo, jai už nepriekaištingą vyro tarnybą buvo įteikta Lietuvos vėliava. 

Prieš visam laikui atsisveikinant su velioniu, kunigas prie kapo skyrė nuoširdžius ir už širdies griebiančius žodžius:

„Nešei meilę, nešei santarvę, nešei susitaikymą, bet tave pasitiko pikto žmogaus rankose šalta kulka. Tu vis norėjai dėl tos tėvynės Lietuvos, dėl savo šeimos, kad kiekvienas būtume saugus, kad gyventume taikiai. Tu priėmei tą kulką į save. Iš tikrųjų skaudu kiekvienam šiandien tave matyti paliekant šį pasaulį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tu šitame gyvenime nešei gerumą, meilę, nešei džiaugsmą, ir šiandien tas gausus būrys, kuris esame tavo paskutinėje gyvenimo kelionėje, atėjom padėkoti. Atėjom padėkoti, kad tu buvai, kad suteikdavai džiaugsmo“. 

Grojo pučiamųjų orkestras

Laidotuvėse grojo reprezentacinis Vidaus reikalų ministerijos pučiamųjų orkestras, policijos kinologai su tarnybiniais šunimis suformavo iškilmingą eiseną, kurioje buvo ir tarnybos metu nušauto Sauliaus Žymanto keturkojis draugas Grantas, taip pat Vadovybės apsaugos departamento, Valstybės sienos apsaugos tarnybos, Muitinės departamento, Kalėjimų departamento kinologai su tarnybiniais šunimis. 

REKLAMA

Pagerbiant kolegą, pirmadienį visoje šalyje policijos pareigūnai 12 val. vienai minutei išlipo iš tarnybinių automobilių, įjungė švyturėlius ir atidavė pagarbą, taip palydint ir pagerbiant žuvusį kolegą.

Pirmadienį nuo 7 iki 22 val. visuose policijos komisariatuose buvo 1/3 nuleistos policijos vėliavos arba užrišama gedulo juosta.

Žudiko žmona sako, kad jis sirgo depresija

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad tragedijos vietoje Birbiliškės kaime sudegusiame name aptikus palaikus buvo paimti mėginiai ir skubiai sraigtasparniu atgabenti į Vilnių. Policijos kriminalistinių tyrimų centro ekspertai per kelias valandas ištyrę mėginius nustatė, kad gaisravietėje rasti palaikai yra Stasio Braso, įtariamo penktadienį ryte nušovus policijos pareigūną ir sužeidus jo kolegę. Prie sudegusių savo namų atvažiavusi Braso žmona pasakoja, kas atsitiko.

REKLAMA

„Žmogus sirgo, ligonis buvo. Bet gydytis nesutiko. Nes jis nesuprato. Sirgo ne alkoholizmu, bet ir tas dadėjo. Ir depresija šiaip žmogui. Šiais laikais daug kas serga depresija. Bet kada žmogus nesusipranta, kada laiks gydytis eit“, – pastebi pareigūną nužudžiusio vyro žmona. 

Tik apie vidurnaktį, kai buvo gautas ekspertų patvirtinimas, buvo nutraukta policijos pareigūno žudiko paieška – didžiulės pajėgos Mažeikių rajone stabdė ir tikrino automobilius bei jais važiuojančius asmenis. Pareigūnai nebuvo iki galo tikri, kad žudikas neišbėgo iš degančio namo ir nepasislėpė miške.

„Operacija tęsėsi tol, kol nustatėme asmenybę, kad tikrai kūnas, kuris rastas po sugriuvusio pastato dalimis, priklauso  būtent įtariamajam. Ir buvo atliekamas tyrimas būtent kriminalistinių tyrimų centre mūsų. Ir buvo nustatyta jo asmenybė apie 12 valandą nakties“, – sako Telšių apskrities policijos viršininkas Remigijus Rudminas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kolegei pataikė į koją

Prie sudegusio kūno buvo aptiktas daugiau kaip prieš šimtą metų pradėtų gaminti karinis „Mosino“ karabinas. Spėjama, kad būtent iš jo 52-ejų metų Stasys Brasas apšaudė policijos pareigūnus. Į juos ugnį įtariamas žudikas paleido net neišėjęs į lauką, vos tik pareigūnai prisiartino prie smurtu artimoje aplinkoje įtariamojo namo. 40-metį Mažeikių rajono policijos kinologą Saulių Žymantą kulka pakirto į krūtinę, pareigūnas mirė iš karto. Jo kolegei policininkei žudikas pataikė į koją, į kirkšnį – stebuklas, kad pareigūnė liko gyva, tokie sužalojimai smarkiai nukraujavus dažnai baigiasi mirtimi.

„Taip, sužeidimai buvo labai pavojingi, trūko vos kelių milimetrų iki šlaunies arterijos. Pacientei operacija pavyko gerai, pašalintos kulkos, žaizdos išvalytos, pacientės būklė“, – Mažeikių ligoninės direktorius Sigitas Kaktys.

REKLAMA

Paleidęs šūvius į atvažiavusius patrulius Stasys Brasas užsidaręs namuose sukėlė gaisrą. Degančiame name pasigirdo lyg ir šūviai, lyg ir sprogimai. Namas sudegė visiškai, liko tik akmens sienos. Buvo manoma, kad pasinaudojęs sumaištimi žudikas pabėgo. Todėl apylinkes apsupo ir šukavo gausios policijos pajėgos. Kaimynai prasitarė žinoję apie Braso laikomą šautuvą – esą jis dažnai šaudydavo į paukščius.

Grasino ir žentui

O Braso našlė tikina, nors duomenų apie leidimus ginklams pareigūnai neturėjo, policija turėjo žinoti apie nelegaliai laikomą karabiną, nes su juo dažnai vaikydavo ją pačią. Stasio Braso žmona pasiskundė ne šiaip dėl smurto, o pareiškė, kad vyras ją ketina nušauti.

REKLAMA

„Sužinojau, kad nuvažiavęs žentui pradėjo grasint, buvo atvažiavęs su ginklu. Ir tada paskambinau, parašiau pareiškimą. Ir policija žinodama, kad su ginklu ieškojo manęs“, – kalba S. Braso žmona. Ji taip pat priduria, kad jei būtų atvažiavusi prieš pareigūnus, vyro taikiniu būtų tapusi ji pati. 

Policija sako, kad bus aiškinamasi, ar į pranešimą policijai buvo tinkamai reaguota.

„Jie turėjo būti su apsaugos liemenėmis. Bent kalbantis su pareigūne, kuri yra gydoma, tai ji tikrai buvo užsidėjusi liemenę. Pagal informaciją iš policijos komisariato kolektyvo, kokią turim, buvo  perspėti pareigūnai iš kelių kartų, kad jie turi  dėvėti būtinai neperšaunamą liemenę“, – teigia Telšių apskrities policijos viršininkas Remigijus Rudminas.

Kol kas neaišku, kodėl  žmoną nušauti ketinančio vyro ieškoti važiavo tik patruliai be specialiųjų pajėgų pastiprinimo. Žmona per tragiškus įvykius nenukentėjo, nes ji dar prieš kelias dienas pasislėpė nuo vyro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų