REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Socialinėse medijose Lietuvos nuomonės formuotojos pradėjo dalintis produktu, kuris, pasak gamintojų, padės sukontroliuoti alkį ir persivalgymą, o dėl to figūra tik gražės. Tuo metu VMVT specialistai dėl šio produkto jau yra pradėję ir atvejo tyrimą, mat tarnybai įtarimą sukėlė produkto ženklinimo informacija ir naudojami teiginiai, kurie neatitinka teisės aktų reikalavimų.

Socialinėse medijose Lietuvos nuomonės formuotojos pradėjo dalintis produktu, kuris, pasak gamintojų, padės sukontroliuoti alkį ir persivalgymą, o dėl to figūra tik gražės. Tuo metu VMVT specialistai dėl šio produkto jau yra pradėję ir atvejo tyrimą, mat tarnybai įtarimą sukėlė produkto ženklinimo informacija ir naudojami teiginiai, kurie neatitinka teisės aktų reikalavimų.

REKLAMA

Kaip skelbia produkto „AppetitLess“ aprašymas, pagrindinis produkte esantis natūralus ingredientas – gliukomananas, taip pat ir kitos jame esančios tirpiosios skaidulos, kurias sumaišius su skysčiu, šios išbrinksta. Tuomet skystis tampa gelinės konsistencijos, užima dalį skrandžio ir taip sukelia sotumo ar pilnumo jausmą. Pardavėjai šį produktą pristato kaip išeitį, norint numesti svorio be organizmo alinimo dietomis, o jį reklamuoja ne viena žymi nuomonės formuotoja.

Tačiau prieš keletą dienų į naujienų portalą tv3.lt kreipėsi skaitytoja, kuri abejoja, kad toks preparatas padės lieknėjant, o taip pat tvirtina, kad jis gali sukelti ir šalutinių poveikių.

REKLAMA
REKLAMA

Tuo metu Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pažymi, kad populiarėjančio produkto „AppetitLess“ ženklinimo informacija ir naudojami teiginiai neatitinka teisės aktų reikalavimų, todėl VMVT specialistai yra pradėję atvejo tyrimą.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt nutarė pasidomėti, kokia yra tikroji produkto „AppetitLess“ nauda ir ar iš tiesų jis gali padėti lieknėjant? Apie tai sutiko pakomentuoti Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų dietologas Edvardas Grišinas.

VMVT: informacija ir teiginiai neatitinka teisės aktų reikalavimų

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba naujienų portalui tv3.lt nurodė, kad dėl produkto „AppetitLess“ šiuo metu yra pradėtas atvejo tyrimas. Pasak VMVT atstovų, teisės aktai nustato, kad informacija apie maistą turi būti tiksli, aiški, lengvai suprantama ir neklaidinti vartotojų.

REKLAMA
REKLAMA

„Priskiriant maisto produktui poveikį arba savybių, kurių jis iš tikrųjų neturi arba darant užuominą apie ypatingas maisto produkto savybes, nors jos iš tikrųjų yra būdingos visiems tokiems panašiems maisto produktams, ypač specialiai atkreipiant dėmesį į tam tikrų sudedamųjų dalių ir (arba) maistinių medžiagų buvimą ar nebuvimą.

Atsižvelgiant į tai, pastebėtina, kad reklamuojamo produkto „AppetitLess“ ženklinimo informacija ir naudojami teiginiai neatitinka teisės aktų reikalavimų. Todėl Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pradėjo atvejo tyrimą“, – sakė vyriausioji specialistė-valstybinė maisto produktų inspektorė Giedrė Lukoševičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dietologas: skaidulos nereikalingos lieknėjimui

Dietologas E. Grišinas sako, jog vien vartodami šį papildą, norimos išvaizdos tikriausiai nepasieksite, o pabrėžiamas lieknėjimo aspektas nėra visiškai teisingas. Skaidulos turi daugybę naudingų savybių, tačiau svarbaus vaidmens bandant atsikratyti nereikalingo svorio jos neatlieka.

„Peržiūrėjęs socialinėje medijoje išpopuliarėjusių miltelių lieknėjimui sudėtį, pamačiau, kad didžiąją dalį jų sudaro skaidulinės medžiagos. Labai platus spektras tirpiųjų skaidulų, kurios vienaip ar kitaip gali paveikti mūsų virškinamojo trakto veiklą. Iš vienos pusės tai tikrai gali prisidėti prie svorio metimo.

REKLAMA

Bet kitas dalykas – kam skirtos skaidulos ir ką jos duoda žmogaus mitybai? Jeigu pasakytumėte, kad skaidulos reikalingos lieknėjimui, sakyčiau, kad ne. Skaidulos nereikalingos lieknėjimui, tai nėra jų pagrindinis tikslas. Jos turi žymiai didesnį kiekį teigiamų poveikių žmogaus organizmui. Pavyzdžiui, jos yra puikus probiotikas prebiotikas, kuriuo minta mūsų žarnyno mikroflora“, – sako E. Grišinas.

Skaidulų vartojimas taip pat pagerina glikemijos kontrolę diabetu sergantiems žmonėms. Ši medžiaga gali pagelbėti ir žmonėms, turintiems problemų dėl padidėjusio cholesterolio kiekio, nes jos suriša cholesterolį ir skatina jo šalinimą iš organizmo, todėl žmonės, kurie serga dislipidemija, gali gauti daugiau naudos savo maisto racione turėdami daugiau skaidulų.

REKLAMA

„Taip pat yra vidurių užkietėjimas. Jeigu žmogus susiduria su šia problema, tuomet skaidulų vartojimas siejasi su pagerėjusia virškinimo trakto veikla ir motorika. Ar skaidulas mes turime vartoti kaip papildus? Iš tikrųjų pagrindiniai skaidulų šaltiniai yra kruopos, vaisiai ir daržovės. Jeigu mes norime palaikyti sveikatinančią mitybą, apskritai joks skaidulų papildas mums neturėtų būti reikalingas, nes jų galime gauti valgydami pakankamą kiekį vaisių, daržovių ir kruopų“, – nurodo jis.

Dietologas sako, kad visų pirma reikia suprasti, kad svorio metimas prasideda ne nuo papildų vartojimo, o nuo gyvenimo būdo pokyčių.

„Suprantama, kad visi norime lengvesnio kelio ir turėti vieną piliulę, kuri padėtų nieko daugiau nekeičiant. Tačiau taip nepasieksime savo rezultato. Daug mokslinių tyrimų parodė, kad gliukomanano vartojimas, pagrindinės medžiagos, esančios šiame papilde, esant kalorijų deficitui, gali pagerinti visą svorio kritimo dinamiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Noriu pabrėžti – esant kalorijų deficitui. Tikrai nebus taip, kad jūs galite valgyti bet ką. Pirmiausiai turėsite sukurti kalorijų deficitą, palaikyti fizinį aktyvumą ir tik tada galvoti apie papildus. Taip turi atrodyti lieknėjimo procesas. Negalima jo pradėti iš kito galo. Didžiausia bėda, kad reklamuojant papildus yra pabrėžiamas svorio metimas, tačiau jie nėra tam sukurti. Skaidulos turi kitų privalumų, kuriuos reikėtų akcentuoti“, – sako specialistas.

Gali sukelti viduriavimą, virškinimo takų obstrukciją 

Dietologas nurodo, kad iš tikrųjų gliukomananas gali pagerinti virškinimo motoriką, tačiau jeigu žmogus užsikabins  ir vietoj vieno šaukštelio kiekvieną kartą pradės dėti du – didelė rizika, kad tai ne tik pagerins motoriką, bet pagerėjusi motorika gali pereiti prie viduriavimo.

REKLAMA

„Taip pat buvo pastebėta, kad vartojant gliukomanono turinčius papildus labai svarbus vandens gėrimas. Žmogus, kuris vartoja šiuos miltelius turi juos užgerti bent 200– 300 mililitrų vandens, nes gliukomananas turi savybę susiurbti į save vandenį ir greitai išbrinkti.

Jeigu jis užstrigs gerklėje kažkur, jis gali išbrinkti ir sukelti virškinimo takų obstrukciją. Jeigu vartojate tą papildą, labai rekomenduoju suvartoti didesnį kiekį vandens“, – nurodo specialistas.

E. Grišinas sako, kad papildai yra trumpalaikis dalykas ir jeigu stengdamiesi atsikratyti svorio nepakeisime savo elgesio ir įpročių, galiausiai pasiekti rezultatai tiesiog išnyks.

REKLAMA

„Svarbiausia žinoti, kad šios medžiagos, skaidulos, nėra skirtos svorio metimui. Kaip dietologas aš esu nusiteikęs prieš tokį papildo pristatymą. Sudėtis yra gera, bet tai nepadės stebuklingai numesti svorio“, – nurodo jis.

Gaminį platinanti įmonė: „Mokslinės studijos šalutinio poveikio nenurodo“

Naujienų portalas tv3.lt pateikė klausimus apie galimus „AppetitLess“ šalutinius poveikius ir įmonei „KokoSmile“, kuri šiuo metu Lietuvoje ir platina šį gaminį. Šios įmonės atstovai nurodo, kad gliukomananas yra išgaunamas iš leopardinių amorfofalų (lot. Amorphophallus konjac) šaknų. Šio, Japonijoje augančio augalo, maistinės skaidulos išbrinksta skrandyje ir taip sukelia sotumo jausmą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šis ingredientas, gliukomananas, turi itin daug mokslinių studijų, kurios Jūsų minimo „šalutinio poveikio“ nenurodo, taip pat nesusilaukėme nei vieno tokio atsiliepimo. <...> Gliukomananas slinkdamas žarnynu šalina susikaupusius toksinus nuo žarnyno sienelių, padeda gerinti motoriką, todėl yra gerai žinoma priemonė žarnyno veiklos gerinimui bei higienai.

Dėl gliukomanano savybės plėstis ant pakuotės yra nurodoma nedelsiant suvartoti produktą, per 15 min. išgerti papildomą stiklinę vandens. Taip pat nurodoma nevartoti turint rijimo sutrikimus arba padidėjusį jautrumą bent vienai iš sudedamųjų dalių“, – atsakyme nurodo „KokoSmile“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų