REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmieji nėštumo požymiai gali pasirodyti praėjus apytiksliai 2-4 savaitėms po vaisingomis dienomis įvykusio nesaugaus lytinio akto, tai yra apie 4-6 nėštumo savaitę.

Pirmieji nėštumo požymiai gali pasirodyti praėjus apytiksliai 2-4 savaitėms po vaisingomis dienomis įvykusio nesaugaus lytinio akto, tai yra apie 4-6 nėštumo savaitę.

REKLAMA

Atkreipkite dėmesį, kad nėštumo savaitės pradedamos skaičiuoti nuo pirmos paskutinių mėnesinių dienos, o ne nuo nesaugaus sekso ar pastojimo momento.

Būdingiausi nėštumo požymiai

Vėluojančios mėnesinės. Mėnesinės gali vėluoti ir dėl kitų priežasčių – pavyzdžiui, dėl streso, ligos ar vaistų vartojimo. Tačiau jei mėnesinių ciklas yra reguliarus, o jūs mylėjotės vaisingomis dienomis be apsauginių priemonių, o mėnesinės vėluoja daugiau nei 3-4 dienas, tikimybė, kad laukiatės yra didelė, ypač jei be vėluojančių mėnesinių yra ir kitų nėštumo simptomų.

Kraujavimas ar tepimas. Kai kurios moterys pastebi nedidelį kraujavimą, rusvą ar rudai raudoną tepimą kelias dienas prieš pasirodant mėnesinėms (t.y. apie 4 nėštumo savaitę). Tai yra implantacinis kraujavimas.

REKLAMA
REKLAMA

Pabrinkusios ir skausmingos krūtys. Krūtų jautrumas gali būti ir PMS požymis, tačiau jei pabrinkimas yra didesnis nei įprastai, labai tikėtina, kad tai nėštumo požymis, o ne PMS simptomas.

REKLAMA

Jautrūs speneliai. Nėštumo metu speneliai tampa itin jautrūs – tai gali nutikti jau apie 4–6 nėštumo savaitę. Be to, jų aureolės nėštumo metu padidėja ir patamsėja.

Patamsėjusi vagina. Dėl didesnio kraujoplūdžio į lytinius organus, nėštumo metu vaginos gleivinė patamsėja, jos spalva iš rausvos keičiasi į raudonai–violetinę. Šių nėštumo požymių reiktų tikėtis apie 6–8 nėštumo savaitę.

Gausios išskyros. Dėl hormonų poveikio ir suintensyvėjusios kraujotakos, nėštumo metu makšties išskyros tampa gausesnės. Šios balkšvos bekvapės išskyros vadinamos leukorėja. Gausesnių išskyrų galima tikėtis jau ketvirtą nėštumo savaitę.

REKLAMA
REKLAMA

Pykinimas ar vėmimas. Dažniausiai rytinis pykinimas prasideda apie 6–7 nėštumo savaitę, bet kai kurias moteris jis vargina vos pastojus.

Dažnas šlapinimasis. Dažnesnis šlapinimasis (ypač naktinis) paprastai pradeda reikštis apie 6 nėštumo savaitę ir vargina iki pat nėštumo pabaigos. Taip nutinka dėl padidėjusio skysčių kiekio organizme ir augančios gimdos spaudimo.

Nuovargis, silpnumas. Padidėjus progesterono lygiui kraujyje ir vaikeliui reikalaujant vis daugiau energijos, net po įprastos dienos galite jaustis tarsi po maratono distancijos, nusnūsti gali norėtis net ir po dešimties valandų nakties miego.

Irzlumas ir nuotaikų kaita. Žinoma, iš šono tai matyti geriau, bet jei susigraudinote be rimtos priežasties ar erzina net katės murkimas, tikėtina, kad hormonai dirba savo darbą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paaštrėjusi uoslė. Dauguma nėščiųjų pastebi, kad jų uoslė tampa labai jautri. Tai gali būti šalutinis didėjančio estrogeno lygio organizme poveikis.

Skonio pasikeitimas. Pakitę maisto pomėgiai yra net labiau įprastas dalykas, nei momentinės specifinio maisto užgaidos nėštumo metu. Mėgstamiausi patiekalai nėštumo metu gali tapti atgrasūs - nieko baisaus, po gimdymo viskas turėtų grįžti į vėžes.

Pilvo pūtimas. Dėl hormonų poveikio sulėtėja virškinimo procesai, todėl žarnyne ima kauptis dujos.

Gausesnės makšties išskyros. Dėl estrogenų poveikio, išskyros paprastai tampa gausesnės. Jei jos neturi nemalonaus kvapo ir yra balkšvos, nerimauti pagrindo nėra.

REKLAMA

Bazinė kūno temperatūra išlieka aukšta. Jei matavote bazinę kūno temperatūrą ir po ovuliacijos ji išlieka pakilusi – ko gero, jūs laukiatės.

Teigiamas nėštumo testas. Jei jaučiate bent keletą iš šių nėštumo požymių, tikimybė, kad laukiatės yra didelė. Visus taškus ant "i" gali sudėti nėštumo testas. Kad jo atsakymas būtų patikimas, nėštumo testas turi būti atliktas tinkamu metu ir laikantis tam tikrų taisyklių. 

Ar gali būti nėštumas be nėštumo požymių?

Nejaučiate jokių simptomų? Tai anaiptol nereiškia, kad nesilaukiate: dalis moterų nepatiria visiškai jokių nėštumo simptomų. Tačiau vienas jų yra neišvengiamas: vėluojančios (dingusios) mėnesinės.

REKLAMA

Turbūt yra tekę girdėti istorijų, kad moteris sirgo mėnesinėmis ir nėštumo metu? Tačiau tai nėra mėnesinių kraujavimas: pastojus moteris gali kraujuoti dėl kitų priežasčių: implantacinio kraujavimo, dėl padidėjusio kraujoplūdžio į gimdą ir panašiai. Paprastai šis nemenstruacinis kraujavimas būna gerokai silpnesnis nei mėnesinės, išskyros dažnai būna rusvos, o ne skaisčiai raudonos spalvos.

Kiti požymiai gali pasireikšti, gali ir ne – kiekvienas nėštumas yra individualus. Be to, kai kurie nėštumo požymiai yra tapatūs PMS (priešmenstruacinio sindromo) simptomams (pavyzdžiui, jautrios krūtys, irzlumas). Jei kyla abejonių, geriausia būtų atlikti nėštumo testą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų