REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Aušra Garunkšnytė buvo viena iš sportininkių, nenutraukusių treniruočių ir per karantiną. LPOK archyvo nuotr.
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Pasaulį užklupusi koronaviruso pandemija sujaukė planus milijonams žmonių, tarp jų – ir paralimpinio sporto atstovams. Atidėtos paralimpinės žaidynės, dėl karantino sutriko sportininkų treniruočių ritmas. Nepaisant visų negandų, gyvenimas eina į priekį: Lietuvos paralimpinis komitetas (LPOK) dirba, sportininkai treniruojasi. 

7
Skaityk lengvai

Pasaulį užklupusi koronaviruso pandemija sujaukė planus milijonams žmonių, tarp jų – ir paralimpinio sporto atstovams. Atidėtos paralimpinės žaidynės, dėl karantino sutriko sportininkų treniruočių ritmas. Nepaisant visų negandų, gyvenimas eina į priekį: Lietuvos paralimpinis komitetas (LPOK) dirba, sportininkai treniruojasi. 

REKLAMA
Skaityk lengvai
REKLAMA
REKLAMA

Atokvėpis – naudingas 

„Kovo mėnesį paskelbta, kad paralimpinės žaidynės atidėtos, labai greitai priimtas sprendimas jas nukelti į 2021 metus, – sako LPOK generalinis sekretorius Paulius Kalvelis. – Data aiški: žaidynės vyks rugpjūčio 24 – rugsėjo 5 dienomis. Šis sprendimas suteikė daugiau aiškumo tiek sportininkams, tiek ir LPOK. Golbolo rinktinei ir maratono bėgikei Aušrai Garunkšnytei niekas nesikeičia – kelialapius į žaidynes jie iškovojo dar praėjusiais metais. Netrukus turėtų paaiškėti, kada vyks šių metų Europos ir pasaulio čempionatai, nes juose vyks ir atranka į paralimpines žaidynes.“ 

REKLAMA

Anot P. Kalvelio, kad ir kokia nemaloni būtų dabartinė situacija, ji tik dar kartą patvirtina seną gyvenimišką išmintį: nėra to bloga, kas neišeitų į gera. A. Garunkšnytė maratoną bėgioti pradėjo gana neseniai – papildomi metai jai galėtų išeiti tik į naudą. Golbolo rinktinė praėjusiais metais pakeitė trenerį – reikia susižaisti, išmokti kalbėti „viena kalba“. 

Įpusėjus karantinui apie sportinės karjeros pabaigą paskelbė Mantas Panovas. „Mantas buvo vienas iš Lietuvos rinktinės lyderių, vienas iš mūsų komandos pergalės pernai vykusiame atrankiniame turnyre į paralimpines žaidynes kalvių. Turime gerbti žmogaus pasirinkimą ir jam padėkoti, tačiau rinktinei tai didelis nuostolis“, – sako P. Kalvelis. 

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie kitus galimus paralimpiečius, P. Kalvelio teigimu, kol kas nėra aiškių kriterijų, kaip bus vykdoma atranka, todėl tiksliai prognozuoti sunku. Realių šansų turi plaukikas Edgaras Matakas, dziudo imtynininkas Osvaldas Bareikis, trys ar keturi lengvaatlečiai, tarp jų – Donatas Dundzys, Egidijus Valčiukas, Andrius Skuja. Praėjusiais metais netikėtai sužibo Oksanos Dobrovolskajos žvaigždė. Visiems jiems paralimpinių žaidynių atidėjimas tik į naudą. 

Ar turintiesiems psichikos negalią turėtų būti taikomos išimtys gauti paramą savam verslui?
Prašome pasirinkti atsakymą!
Taip, turėtų būti taikomos išimtys.
Ne, išimtys neturėtų būti taikomos.
Nežinau, man tai neaktualu.
BALSUOTI
REZULTATAI
Ar turintiesiems psichikos negalią turėtų būti taikomos išimtys gauti paramą savam verslui?
Taip, turėtų būti taikomos išimtys.
62.1%
Ne, išimtys neturėtų būti taikomos.
25.9%
Nežinau, man tai neaktualu.
12%
Balsavo: 433

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iššūkiai skatina veikti 

Karantino pradžioje šalies žiniasklaida paskelbė apie Lietuvos paralimpiečių iniciatyvą padėti su neįgaliaisiais dirbantiems socialiniams darbuotojams. „LPOK, matydamas, kad trūksta apsaugos priemonių žmonėms, tiesiogiai dirbantiems su neįgaliaisiais, ėmėsi iniciatyvos jiems padėti. Per dvi savaites surinkome apie 2000 eurų, įsigijome apsaugos priemonių ir padovanojome Lietuvos neįgaliųjų draugijai. Jos darbuotojai tiesiogiai padeda neįgaliesiems – teikia paslaugas namuose, veža žmones į dializės procedūras“, – pasakoja P. Kalvelis. 

REKLAMA

Šalyje paskelbtas karantinas įkvėpė įvairių iniciatyvų: viena jų – „Parateam Lietuva“ kanale „YouTube“ pradėtos publikuoti LPOK rengiamos tinklalaidės – kalbinami sportininkai, komiteto vadovai. Iki gegužės vidurio paskelbtos 5 tinklalaidės. 

Prieš keletą dienų LPOK pranešė dar vieną naujieną – pradedamas kurti naujas pokalbių ciklas apie golbolą „Quiet please“ (iš angl. „Prašome tylos“). Šie žodžiai skamba kiekvienose varžybose reikalaujant salėje esančių žiūrovų ir pačių žaidėjų tylos. Po jų seka teisėjo švilpukas ir būna atliekamas metimas. Visame pasaulyje transliuojamą laidą, kurioje kalbinami šios sporto šakos žaidėjai, teisėjai, vadybininkai, galima klausytis „Spotify“ platformoje, žiūrėti šviečiamosios organizacijos „Goalball academy“ „Youtube“ ir kituose kanaluose. Viena iš pokalbių ciklo „Quiet please“ kūrėjų yra žurnalistė ir golbolo teisėja Vilma Venckutonytė. 

REKLAMA

Kalbėdamas apie paties LPOK veiklą karantino metu, P. Kalvelis sako, kad tiesioginio fizinio darbo nebuvo daug, komitetas dirbo nuotoliniu būdu: dalyvavo įvairiuose pasitarimuose, kaip užtikrinti aukšto meistriškumo sportininkų darbą, kaip organizuoti šalies čempionatus, nuolat informuodavo sportininkus, ką jie gali daryti, kad nepažeistų karantino sąlygų. Daugelis sportininkų treniravosi individualiai nuošaliuose stadionuose, parkuose. 

„Nuo gegužės 30 dienos vėl gali vykti Lietuvos čempionatai. Kitas klausimas, ar iš karto reikia juos rengti, – svarsto LPOK generalinis sekretorius. – Sportininkai du mėnesius buvo be normalių treniruočių, fizinio krūvio.“ 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Artimiausi planai labai priklauso nuo bendros situacijos tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje, tačiau LPOK viliasi, kad vasaros pabaigoje jau galės rengti stovyklas aukšto meistriškumo sportininkams. Kad lengviau būtų išjudėti, LPOK yra pasirengęs padėti ir neįgaliųjų sporto klubams. 

Grįžta prie įprasto ritmo 

A. Garunkšnytė buvo viena iš sportininkių, nenutraukusių treniruočių ir per karantiną. „Iš pradžių bėgiodavau su kauke, buvo ir nepatogu, ir neįprasta, jusdavau, kad pradeda trūkti deguonies. Sušvelninus karantino reikalavimus, kaukę nusiėmiau“, – pasakoja Aušra. 

REKLAMA

A. Garunkšnytės treneris Linas Balsys sako, kad šią savaitę sportininkė jau visiškai grįžo prie įprasto treniruočių grafiko. Tiek Aušra, tiek jos treneris iki Tokijo paralimpinių žaidynių tikisi dalyvauti dar bent dviejuose maratono bėgimuose. „Kol kas neaišku, nei kada, nei kokie maratonai vyks, bet turime vilties, kad rudeniop vis tiek kur nors bus, – sako L. Balsys. – Tam „kur nors“ ir ruošiamės.“ 

Prie įprasto treniruočių grafiko gegužės viduryje grįžo ir Lietuvos golbolo rinktinė. „Pirmosiomis savaitėmis paskelbus karantiną treniravomės savarankiškai, – pasakoja vienas rinktinės lyderių Justas Pažarauskas. – Pats įsigijau svarmenų, gimnastikos kilimėlį, mankštindavausi namuose. Dabar vėl dirbame salėje.“ 

REKLAMA

Vienos artimiausių mūsų golbolininkų laukiančių varžybų – liepos mėnesį numatytas tarptautinis turnyras Vytauto Didžiojo „Lions“ klubo taurei laimėti. Deja, kol kas nei patys sportininkai, nei turnyro organizatoriai negali pasakyti, ar jis įvyks, o jeigu įvyks, kokios komandos pareikš norą dalyvauti. Prie įprasto treniruočių ritmo grįžta ir kiti geriausi Lietuvos neįgalieji sportininkai. Beveik visi jie, būdami labai skirtingi, mąsto panašiai: nežinios aplinkui daug, bet noro judėti į priekį – dar daugiau.

Straipsnio autorius: Daumantas Valenta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų