REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
117
Asociatyvi nuotrauka  (nuotr. Shutterstock.com)

Nors dabar didžiausias dėmesys sveikatos priežiūros sistemoje tenka COVID-19 infekcijos kontrolei, gydytojams pulmonologams nerimą kelia situacija dėl kitos itin paplitusios užkrečiamosios ligos. Baiminamasi, kad dėl karantino apribotos medicininės pagalbos ir pačių žmonių vengimo kreiptis į gydytojus gali išaugti tuberkuliozės atvejų.

117

Nors dabar didžiausias dėmesys sveikatos priežiūros sistemoje tenka COVID-19 infekcijos kontrolei, gydytojams pulmonologams nerimą kelia situacija dėl kitos itin paplitusios užkrečiamosios ligos. Baiminamasi, kad dėl karantino apribotos medicininės pagalbos ir pačių žmonių vengimo kreiptis į gydytojus gali išaugti tuberkuliozės atvejų.

REKLAMA

Šia tema nuotolinio pokalbio metu prabilęs VUL Santaros klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro vadovas prof. Edvardas Danila atkreipė dėmesį į nuogąstavimus, kad artimiausiu metu gali būti fiksuojamas susirgimų tuberkulioze pakilimas. 

„Man ir kolegoms šiuo metu labiausiai nerimą kelia tie asmenys, kuriems dėl dabar viso sukoncentruoto medicinos sistemos dėmesio koronavirusui, kartais nebūtų tuberkuliozę ir kitų į ją panašių ligų pakilimo.

Tuberkuliozė niekur nedingo ir sumažėjus patikrinimų, krūtinės ląstos rentgenogramų, apsilankymų pas gydytoją, didėja rizika, kad gali būti laiku nediagnozuota tuberkuliozė“, – įspėjo gydytojas pulmonologas.

REKLAMA
REKLAMA

Jis pabrėžė, kad tai irgi yra infekcinė liga ir kiekvienas atvira tuberkulioze sergantis asmuo užkrečia nuo 15 iki 35 žmonių. 

Ilgas ir varginantis ir ligos gydymo kelias – vaistams jautrios tuberkuliozės gydymas reikalauja pusės metų, o jei sergama vaistams atsparia infekcija, gydymas gali trukti net kelerius metus.

REKLAMA

Tuberkuliozė įvardijama kaip 8 dažniausia mirties priežastis pasaulyje.

„Taip, jei asmuo serga atvira tuberkulioze ir žmogus gali apkrėsti kitus, tai jie gydomi stacionare. Vaistams jautrios ir vaistams atsparios tuberkuliozės skyriai yra santykinai izoliuoti, tai šie asmenys kažkur atsitiktinių socialinių kontaktų neturi. Tačiau, kaip minėjau, didesnį nerimą kelia tie, kuriems liga dabar gali būti laiku nediagnozuota“, – kalbėjo E. Danila.

Priminė pavojingus ženklus

Profesorius kartu priminė, kad tam tikrus indikatorius, kurie rodo, kad su kvėpavimo sistema kažkas nėra gerai. 

REKLAMA
REKLAMA

„Visų pirma tai yra užsitęsęs, be aiškios priežasties kosulys, trunkantis 2 mėnesius. Kita indikatorius – be aiškios priežasties atsiradęs prakaitavimas, svorio mažėjimas ir karščiavimas, kuris paprastai būna nedidelis. Tai jei šie mikrosimptomai yra atsiradę, pirmas dalykas, ką reiktų padaryti – krūtinės rentgenogramą iš priekio ir šono“, – patarė gydytojas.

COVID-19 simptomai būdingi kitoms ligoms

Kalbėdamas apie kitas plaučių ligas ir jų galimas sąsajas su COVID-19 gydytojas pabrėžė, kad šiai infekcijai būdingus simptomus lengvai galima supainioti su kitomis plaučių ligomis.

„Dažniausiai visos virusinės kvėpavimo takų infekcijos pasireiškia vienodai – kosuliu, karščiavimu, kartais – oro stoka. Kodėl taip yra? 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Plaučiai susideda iš vamzdelių, t. y. bronchų, kuriais oras toliau eina į žemiau esančias alveoles. Esant uždegimui jie gali susiaurėti, o pačios alveolės gali būti užpildytos uždegimo ir nepaisant sukėlėjo – ar tai vienoks, ar kitoks virusas, ar bakterija, – simptomai yra panašūs. Tiesą sakant, praktiškai neatskiriamas jie neatskiriami vienas nuo kito“, – aiškino gydytojas.

Slogos virusas ne mažiau pavojingas

Paklaustas, ar viena dažniausių pulmonologinių ligų – plaučių uždegimas – yra labiau pavojingas COVID-19 infekcijos fone, E. Danila priminė, kad ir mums įprastesni virusai gali turėti rimtų pasekmių sveikatai. 

„Plaučių uždegimo priežasčių gali būti labai daug ir žinoma bent kelios dešimtys bakterijų ir kelios dešimtys respiracinių virusų.

REKLAMA

Kai kuriais atvejais ir paprastas slogos virusas, jau nekalbant apie gripo ir kai kuriuos kitus virusus, gali pažeisti labai didelę plaučių dalį ir į alveoles patenka daug kraujo skystosios dalies ir uždegiminių ląstelių, kraujyje esančių baltymų“, – kalbėjo Santaros klinikų gydytojas.

Profesorius priminė, kad visais atvejais viruso sukeltas uždegimas vyksta tam tikrais etapais.

„Pirmiausia jis patenka į nosiaryklę ir ten pradeda replikuotis (daugintis), tai dažnu atveju viskas tuo ir baigiasi, imuninė sistema virusą sunaikina. Retesniais atvejais jis nusileidžia iki bronchų ir taip sukeliamas bronchitas, retais pavieniais atvejais būna pažeidžiamas plaučių audinys“, – kalbėjo jis.

REKLAMA

Portalas tv3.lt primena rašęs apie tai, kad COVID-19 sukeltas plaučių uždegimas nelabai kuo išsiskiria nuo kitų virusų sukeliamų pažeidimų.

Visą pokalbį kviečiame žiūrėti čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų