REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
669
Asociatyvi nuotrauka  (nuotr. Shutterstock.com)

Naujienų portalą tv3.lt pasiekė skaitytojos Viktorijos (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) laiškas. Moteris jau ketverius metus gyvena Vokietijoje, tačiau visai neseniai pasibaigė jos asmens tapatybės kortelės galiojimas. Dėl to moteris buvo atleista iš darbo, o Lietuvos ambasada Vokietijoje dėl karantino šiuo metu teikia tik neatidėliotiną konsulinę pagalbą, todėl išduoti naujo dokumento negali. 

669

Naujienų portalą tv3.lt pasiekė skaitytojos Viktorijos (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) laiškas. Moteris jau ketverius metus gyvena Vokietijoje, tačiau visai neseniai pasibaigė jos asmens tapatybės kortelės galiojimas. Dėl to moteris buvo atleista iš darbo, o Lietuvos ambasada Vokietijoje dėl karantino šiuo metu teikia tik neatidėliotiną konsulinę pagalbą, todėl išduoti naujo dokumento negali. 

REKLAMA

Kaip pasakoja Vokietijoje gyvenanti lietuvaitė Viktorija, jos asmens tapatybės kortelė galiojo iki šių metų kovo 24-osios dienos. Moteris dar sausio mėnesį tai pastebėjo ir užsiregistravo vizitui gauti naują galiojančią kortelę.

„Aš jau sausio pradžioje tariausi dėl vizito, nes maždaug reikia laukti du mėnesius. Kovo mėnesiui buvau susitarusi vizitui dar Lietuvos ambasadoje Olandijoje, nes man arčiau ir ten gavau artimesnį laiką“, – pasakoja pašnekovė.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl karantino atšaukti vizitai

Kovo 17-osios vizitas ambasadoje buvo atšauktas, Lietuvos ambasadoje Vokietijoje moteris gavo naują vizitą balandžio 22-ąją, kuris taip pat netrukus buvo atšauktas.

REKLAMA

„Kai atšaukė pirmą vizitą, paskambinau į Lietuvos ambasadą Vokietijoje. Mane darbe perspėjo, kad jeigu pasibaigs mano asmens tapatybės kortelės galiojimas, mane atleis iš darbo. O ambasada patikino, kad neatleis ir dar supyko, kodėl pirmiau registravausi vizitui ambasadoje Olandijoje“, – sako ji.

Viktorija pasakoja, kad kovo 24-ąją pasibaigė jos kortelės galiojimas, o pati moteris, kaip ir buvo žadėta, buvo atleista iš darbo. Moteris bandė susisiekti ir su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija.

„Man sako, kad niekuo padėti negali. O per internetą kortelės irgi neužsisakysi, reikalingi piršto antspaudai, net nuvažiavus į ambasadą jos neišduoda. Jie sako, kad gali išduoti pažymėjimą, kad negali padaryti kortelės dėl karantino, bet kas man iš to pažymėjimo? Jis dar ir trisdešimt eurų kainuoja“, – patikina Viktorija.

REKLAMA
REKLAMA

Miglota ir pašalpų ateitis 

Viktorija sako, kad karantinas šalyje dar truks bent iki šio mėnesio pabaigos. Kaip patikina ji pati, gal šioje situacijoje ir nebūtų didelės problemos, tačiau vizito reikės laukti dar apie du mėnesius, kai bus nutrauktas karantinas. 

Dar viena problema, su kuria susidūrė Viktorija – pašalpų gavimas. Moteris prieš kurį laiką susirgo, todėl iki šiol nežino, ar gaus pinigus už savo nedarbingumą. Ji taip pat užsiregistravo ir Vokietijos darbo biržoje, bet taip pat nėra tikra, ar išmoką gaus:

„Prisiregistravau ir darbo biržoje, bet ten irgi jie dabar sprendžia, ar man skirti pašalpą. Kaip Europos Sąjungos pilietei, gal ir skirtų, bet be dokumento jie nenori net registruoti. Supranta, kad yra karantinas, bet asmens tapatybės kortelė turi būti galiojanti“, – priduria moteris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministerija siūlo grįžti į Lietuvą

Viktorija patikina, kad tokių su negaliojančiais asmens dokumentais lietuvių Vokietijoje atsiranda vis daugiau. Įvairiose Vokietijos lietuvių grupėse vis daugėja tautiečių, kurie nerimauja dėl greitai besibaigiančių dokumentų galiojimo:

„Jiems ambasada irgi sako, kad niekuo negali padėti. Kreipusis į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją, šie pataria grįžti į Lietuvą ir čia pasidaryti naują galiojančią kortelę. Sako, nuvažiuok, pasiimk į ambasadą dokumentą, su kuriuo galėsi išvažiuoti iš šalies. Tokį dokumentą duoti gali, o kortelės padaryti ne?

Aš bijau, kad manęs gali nepraleisti pro Lenkiją, tai jie man pataria plaukti keltu, o grįžti lėktuvu. Bet juk po to aš turėsiu dvi savaites būti saviizoliacijoje, tai kaip aš nueisiu į darbo biržą? Sako tokios nuostatos ir viskas, nieko ir nebepasakysi jiems“, – sistemos nesupranta moteris.

REKLAMA

Gali išduoti laikiną grįžimo dokumentą 

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos atstovais, šie patvirtino, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerijos Ekstremaliųjų situacijų operacijų centro sprendimu dėl COVID-19 plitimo prevencijos priemonių, nuo 2020 m. kovo 16 d. Lietuvos Respublikos ambasados Berlyne konsuliniame skyriuje laikinai teikiama tik neatidėliotina konsulinė pagalba.

„Atkreipiame dėmesį, kad elektroninė registracija  priėmimui šiuo metu neveikia. Konsulinis priėmimas dėl dokumentų išdavimo ir kitų konsulinių paslaugų bus atnaujintas po atskiro pranešimo. Sekite informaciją mūsų internetinėje svetainėje https://de.mfa.lt.

REKLAMA

Asmenims, kuriems dėl pasibaigusios kelionės dokumentų galiojimo datos reikia grįžti į Lietuvą, gali būti išduodamas laikinas asmens grįžimo dokumentas (galioja 2 savaites). Dėl šio laikino dokumento gavimo ir atvykimo laiko būtina suderinti iš anksto. Ši paslauga priskiriama prie neatidėliotinos pagalbos suteikimo“, – rašoma ministerijos atsakyme.

Su atvykimo į Vokietiją sąlygomis nepaprastosios situacijos metu galima susipažinti čia ir čia.   

Rekomenduoja susisiekti su ambasada dar kartą

Kiek vėliau ketvirtadienį Lietuvos Respublikos URM Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamentas taip pat atsiuntė savo atsakymą:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nuo karantino pradžios Lietuva kaip ir kitos Europos Sąjungos valstybės apribojo konsulinių paslaugų teikimą piliečiams.

Nuo š. m. kovo 16 d. iki balandžio pabaigos dėl nepaprastosios COVID-19 situacijos piliečių priėmimas LR ambasadoje Vokietijoje nebuvo vykdomas, išskyrus neatidėliotinus atvejus, pvz. dėl kelionės dokumentų praradimo, jei buvo būtinybė grįžti/keliauti į Lietuvą.

Šiuo metu  LR ambasada Vokietijoje kiekvieną dieną priima asmenis dėl pasibaigusių galioti dokumentų keitimo ir kitų svarbių priežasčių (dėl gydymosi stacionarinėse sveikatos įstaigose, prieglobsčio gavimo nakvynės namuose ir pan.). Priimami asmenys, kurie registravosi priėmimui dar vasario mėnesį ir kurių asmens dokumentų galiojimas yra pasibaigęs daugiau nei 3-4 mėn.

Rekomenduojame pilietei susisiekti su ambasada šiuo e-pašto adresu: [email protected]  dėl jos priėmimo laiko suderinimo“, – rašoma atsakyme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų