REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl koronaviruso karantinas ir toliau tęsiamas – daugeliui dėl to teko iš esmės pakeisti gyvenimo būdą. Nors kai kurie žmonės gyvena užkandžiaudami ir žiūrėdami filmus, daugelis ėmėsi kitokios veiklos.

Dėl koronaviruso karantinas ir toliau tęsiamas – daugeliui dėl to teko iš esmės pakeisti gyvenimo būdą. Nors kai kurie žmonės gyvena užkandžiaudami ir žiūrėdami filmus, daugelis ėmėsi kitokios veiklos.

REKLAMA

Kol iš namų vis dar einame tik į parduotuvę, dėl sveikatos reikmių ir pasportuoti, tūkstančiai žmonių imasi naujų sporto šakų. Vienas populiariausių dalykų – bėgiojimas, kurį Didžiojoje Britanijoje ypač paskatino Instagramo akcija „Nubėk 5 kilometrus – paaukok 5 svarus“, rašoma dailystar.co.uk.

Dabar bėgimo takeliai pilni patyrusių bėgikų ir sporto klubų mėgėjų, kurie dar negali grįžti prie bėgimo takelių. Tačiau ekspertus labiausiai neramina naujokai.

Naujai atrasta aistra bėgiojimui daugeliui moterų pavojų kelia dėl nugaros skausmų, netinkamos laikysenos ir nestandžios krūtinės. Jei neturite tinkamos aprangos, bėgiojant krūtys gali judėti net 14 cm amplitude. Visos juk puikiai žino, kiek daug juda krūtys, jei laiptais bėgiojame aukštyn žemyn be liemenėlės...

REKLAMA
REKLAMA

Taigi, jei jūsų sportinė liemenėlė netinkama, gali būti, kad savo krūtinei bėgiodama darote nepataisomą žalą. Vos 20 minučių bėgiojimo per dieną be sportinės liemenėlės gali nepataisomai pažeisti krūtų audinius, sąlygoti raiščių pertempimus ir lėtinius nugaros skausmus.

REKLAMA

Tačiau tinkamos sportinės liemenėlės dėvėjimas krūtinės judėjimą sumažina net 80%. Vis dėlto, dėl bėgiojimo gali skaudėti ne tik krūtinę. Bėgimo metu kūne dirba daugiau nei 200 raumenų – ne tik kojos. Bėgant patiriama kelių apkrova prilygsta kūno svoriui, padaugintam aštuonis kartus.

Vidutinės moters atveju tai tas pats, kaip koncertinio fortepijono atsitrenkimas į grindinį. Asmeninė trenerė iš „boobydoo“ Charly Wright sako: „Sporto klubams, studijoms ir klasėms užvėrus duris, namų treniruočių populiarumas labai išaugo. Nuostabu, kad žmonės nori būti sveiki ir sportuoti, bet laikydamiesi saugaus atstumo taip pat turime žinoti, kaip apsisaugoti nuo nereikalingų susižalojimų.

REKLAMA
REKLAMA

Jei nedėvite sportinės liemenėlės, arba jei ji jums netinka, neapsaugote savo krūtinės, todėl vėliau gali pasireikšti stiprūs skausmai ir diskomfortas.“

Tačiau kai kurie bėgikai tuo rūpinasi – „Google Trends“ rodo, kad sportinių liemenėlių paieškų internete nuo balandžio 12 dienos išaugo 400%. Vis dėlto, svarbiausia – tinkamo dydžio liemenėlė. 2019  metais apatinio trikotažo gamintoja „Nudea“ išsiaiškino, kad net 79% moterų dėvi netinkamų dirželių ir kaušelių dydžių liemenėles.

Jei tarp liemenėlės užsegimo ir jūsų kūno telpa daugiau nei du pirštai, tai reiškia, kad krūtinę reikia matuotis iš naujo. Hannah Williams, kvalifikuota osteopatijos gydytoja iš „Burton Joyce Ostheopathy“ sako:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Dažnai sėdimam gyvenimo būdui atsvaros ieškome sporte, bet šie du dalykai sunkiai dera tarpusavyje. Svarbiausia išsiaiškinti, kurie pratimai geriausiai tinka kiekvienam žmogui, nes yra visokių variantų – ne visiems geriausia yra bėgioti! Taip pat svarbu išmokti nepersitempti ir treniruočių intensyvumą didinti palaipsniui. Bėgimas yra sunki treniruotė, jai reikia labai daug stabilumo, jėgos ir geros technikos, todėl pradedantiesiems tai nėra pats geriausiais startas.“

Hannah priduria: „Tinkama sportinė liemenėlė moteriai yra svarbu, ypač jei jūsų krūtinė yra didesnė. Gera sportinė liemenėlė padės atsverti gravitacijos centrą, kuris kūną tempia į priekį, o tai papildomai apkrauna nugarą, jei stengiamės išlaikyti tiesią laikyseną. 

Sportinės liemenėlės taip pat palaiko krūtinę, kad jos per daug neveiktų nuolatinis bėgimo ritmo sukeliamas smūgiavimas – jei krūtinė nepalaikoma, laikui bėgant dėl to gali būti pažeisti krūtinės audiniai, krūtys gali susmukti, o taip pat gali būti dirginami jungiamieji krūtinės audiniai.“  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų