REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žinomas verslininkas, gamtos fotografas Ričardas Anusauskas antradienį sulaukė viešų kaltinimų dėl neteisėto retų paukščių fotografavimo ir šiurkščių taisyklių pažeidimų. Lietuvos ornitologų draugija fotografui pažėrė kritikos po to, kai šis savo „Facebook“ paskyroje pasidalino nuotrauka, kurioje jo mylimoji Rūta Žemaitienė ginasi nuo ją užpuolusio kurtinio. Pats fotografas šiuos kaltinimus vadina šmeižtu, nes vietovė, kurioje įvyko incidentas, nėra pažymėta kaip kurtinių tuoktuvių arba gyvenamoji vieta ir paukštį sutiko netikėtai.

Žinomas verslininkas, gamtos fotografas Ričardas Anusauskas antradienį sulaukė viešų kaltinimų dėl neteisėto retų paukščių fotografavimo ir šiurkščių taisyklių pažeidimų. Lietuvos ornitologų draugija fotografui pažėrė kritikos po to, kai šis savo „Facebook“ paskyroje pasidalino nuotrauka, kurioje jo mylimoji Rūta Žemaitienė ginasi nuo ją užpuolusio kurtinio. Pats fotografas šiuos kaltinimus vadina šmeižtu, nes vietovė, kurioje įvyko incidentas, nėra pažymėta kaip kurtinių tuoktuvių arba gyvenamoji vieta ir paukštį sutiko netikėtai.

REKLAMA

Prieš savaitę įvykęs incidentas su kurtiniu įžiebė aistras socialiniuose tinkluose. Lietuvos ornitologijos draugija savo „Facebook“ puslapyje pasidalino viešu laišku, kuriame išsakė kritiką Ričardui Anusauskui ir jo darbams.

„Prieš kelias dienas Ričardas ir Rūta pasidalino fotografijomis, kuriose matosi ant žemės su kamera rankose gulinti, kurtinio patino užpulta bei kojomis besiginanti Rūta Žemaitienė. Nors kurtinių patinai pavasariais kartais „pakvaišta“ ir dėl hormonų antplūdžio pasidaro pernelyg drąsūs bei išeina net ant miško kelių, tačiau šiuo atveju, panašu, kad buvo stipriai peržengtos gamtos fotografijos etikos ribos.

REKLAMA
REKLAMA

Kurtiniai yra itin reta ir jautri Lietuvos vištinių paukščių rūšis, kurių Lietuvoje priskaičiuojama vos 300-400 patinų, todėl jų tuoktavietės griežtai saugomos ir viešai neskelbiamos. Tik didelę patirtį turintys gamtininkai ir gamtos fotografai gauna Aplinkos apsaugos agentūros išduodamus leidimus šių paukščių fotografijai ar filmavimui. Tačiau leidimas tik pradžia, būti kurtinių tuoktuvėse ir likti nepastebėtam – sunki užduotis.

REKLAMA

Greta tuoktaviečių pastatomos ir užmaskuojamos slėptuvės iš kurių vėliau fotografuojami kurtiniai taip pat yra mažoji vargo dalis, sunkiausia yra tai, kad į tas slėptuves reikia įlysti šaltais kovo-balandžio vakarais ir jose ištverti kūną stingdančią šaltą naktį, kol sulauki ryto ir čia prasidedančių kurtinių tuoktuvių.

Tačiau tuoktuvės neretai užsitęsia net iki 10 ar 11 valandos ryto, todėl jose kartais tenka praleisti ir daugiau nei 12 valandų neišlindus. <...> Todėl ponas Ričardas su ponia Rūta turbūt nesiryžo tokioms kančioms, o jei ryžosi, tai ne viską padarė teisingai, nes būti užpultam kurtinio reikia gerokai pasistengti“, – rašė Lietuvos ornitologų paviešintame laiške.

REKLAMA
REKLAMA

 

Tačiau tai nebuvo vieninteliai kaltinimai žinomam gamtos fotografui. Lietuvos ornitologų draugija teigia, kad R. Anusauskas dėl nuotraukų iškelia iš lizdų paukščius ir vaiko paukščius su automobiliu po Paluknio pievas, kai tuo metu gausybė paukščių jau buvo ant žemės susisukę lizdus.

Teigia, kad kurtinys puolė pats

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su fotografu jis pateikė savo versiją ir visus jam mestus kaltinimus vadina šmeižtu.

„Mes daug kartų per tą savaitę vilkų pėdsakus. Anksti rytą nuvažiuodavome ir pasidarę slėptuvę vis laukdavome, kada praeis vilkai. Mums pasisekė. Tą dieną nufilmavome vilką ir labai laimingi važiavome namo. Čia buvo maždaug 10 km į Baltarusijos pusę nuo Zervynų kaimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Važiuojant Rūtą pamatė šilagėles ir labai užsimanė jas nufilmuoti. Aš žinau, kad tai turėjo būti ilgas procesas ir sakiau jai, kad per tą laiką aš apvažiuosiu vieną kvartalą ir grįšiu paimti jos. Grįždamas pamačiau, kad aplink Rūtą vaikšto kurtinys. Negalėjau patikėti savo akimis“, – pasakoja R. Anusauskas.

Laikydamas fotoaparatą jis bandė priartėti ir likus 20 metrų, pasislėpė ir pradėjo fotografuoti šį neįprastą susitikimą.

„Rūta šoko būsenoje pradėjo jį filmuoti ir su juo bendrauti, sakydama: „tik nenuskrisk“. Kurtinys vaikščiojo, pozavo, bet po kurio laiko jis nei iš šio, nei iš to pakilo ir ją puolė, bandydamas įkirsti jai į kaktą. Tą momentą man ir pavyko užfiksuoti. Ji išsigandusi puolė aukštielninka, bet filmuoti nenustojo. Vėliau kurtinys nuskrido sau.

REKLAMA

O atsakingas ornitologų draugijos narys tai pateikė, kaip „Anusauskų šeima prispardė kurtinį“. Aš ir pats išsigąsčiau ir savimi pasibaisėčiau, jeigu taip būtų“, – sako fotografas.

Į kaltinimą, kad be leidimo fotografavo kurtinių tuoktuvių vietoje, fotografas atsako, kad šiemet šių paukščių tuoktuvės vyko mėnesiu anksčiau. Be to, jie buvo miškelyje, į kurį gali užklysti bet kuris uogautojas ar grybautojas.

„Kokių ten leidimų reikia? Ar kiekvieną sykį einant į mišką dabar reiks gauti iš Aplinkos departamento leidimą?“, – sako jis.

Laimei, R. Žemaitienė jokių sužalojimų nepatyrė ir atsipirko tik išgąsčiu, tačiau, jeigu jos vietoje būtų atsidūręs nepatyręs žmogus, viskas būtų galėję baigtis liūdnai.

REKLAMA

„Rūta jau 6 metai dalyvauja su manimi fotosesijose ir žino, kaip reikia elgtis. Be to, užaugusi gamtoje. Jeigu toje vietoje žmogus atsidurtų nepatyręs, kurtinys prakirstų galvą ir užmušt netgi galėtų.

Vienintelis gynybos būdas yra atsigulti ir atkišti kažkokį daiktą, jeigu turite po ranka, kad į jį nukreipti smūgį. Šiuo atveju Rūta atkišo jam savo batą ir kurtinys triskart įkirto į jį“, – sako fotografas.

Fotografuoti leidimus gauna

Taip pat Lietuvos ornitologų paskelbtame laiške sakoma, jog esą R. Anusauskas gražbyliaujant miškininkams ir apie skambindamas profesionaliems ornitologams, kurie žino retų paukščių lizdus, sužino, kur įsikūrę paukščiai, o vėliau nuvykęs dar neskraidančius plėšrūnus išima iš lizdų ir sutupdęs miško fone fotografuoja. Pats R. Anusaskas teigia, kad iš lizdų išimtus paukščius yra fotografavęs tik jų žiedavimo metu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kalbant apie paukščių išiminėjimą iš lizdų, galiu pasakyti, kad man teko dalyvauti paukščių žiedavime su pačiais garsiausiais ornitologais ir jie patys paprašė, kad uždokumentuočiau, nes tos medžiagos jiems reiks moksliniams tyrimams.

Jie mane apkaltino, kad išiminėju paukščius iš lizdų. Vienoje nuotraukoje yra erelis gyvatėdis, tai paukštis, kurio iki praėjusių metų niekas nėra matęs Lietuvoje, o ta nuotrauka daryta Baltarusijoje“, – sako R. Anusauskas ir priduria, kad jo lizdą fotografuoti leido ir pats parodė žymus Baltarusijos mokslininkas, kuris pats lizdus paukščiams ir daro.

Viešame laiške Lietuvos ornitologų  draugija nurodo, kad R. Anusauskas be leidimo fotografavo ir retus žalvarnius, tačiau fotografas naujienų portalui tv3.lt pateikė leidimus, kuriais jam buvo suteikta galimybė fotografuoti ne tik žalvarnius, bet ir juoduosius gandrus, jūrinius erelius ir lūšis.

REKLAMA

„Mane šmeižia ir kaltina, kad aš fotografuoju be leidimų. Kaltina, kad važinėju po pievas ir traiškau lizdus. Pievomis aš nevažinėju. Aš važinėju miško keliukais, kaip kiekvienais žmogus. O jeigu aš iš 100 ar 50 metrų atstumo gražiai nufotografuoju, tai reiškia, kad turiu gerą techniką.

O kaip jie traktuoja ornitologines atostogas ir stebėjimus, kai atsiveža nuo 50 iki 150 žmonių į tas pačias Paluknio pievas ir aptveria viso lauko perimetrą. Ten atvažiuoja viena mašina po kitos. Kas labiau gąsdina: aš pravažiavęs ar jie?“, – retoriškai klausia jis.

Pasak R. Anusausko, jis yra nufotografavęs beveik visus Lietuvos paukščius ir žvėris, o tai, anot jo, labiausiai ir pykdo ornitologus.

REKLAMA

Taip pat fotografas nurodo, kad vieno iš Lietuvos ornitologų draugijos narių internetiniame tinklapyje yra nurodymai, kaip stebėti kurtinius tuoktuvių metu. Be to, straipsnyje, kuriame kalbama apie kurtinių medžioklę, taip pat puikuojasi ornitologų draugijos nario nuotraukos.

„Aš daug kartų girdėjau, kad jie šaiposi iš mano nuotraukų. Jie 10 metų laukė progos prie manęs prisikabinti“, – sako R. Anusauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų