REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
7
Jaunų kauniečių pora verslo idėją parsivežė iš Aliaskos (nuotr. asm. archyvo)

Porą pastarųjų vasarų Deividas Ėringis ir Samanta Veršelytė praleido tolimojoje JAV valstijoje Aliaskoje, nedideliame miestelyje prie vandenyno. Samanta ten dirbo jaukioje kavinėje, kurios idėja ir požiūris į klientus porą taip sužavėjo, kad sugrįžę į Lietuvą jie nutarė ir čia atidaryti kavos namus.

7

Porą pastarųjų vasarų Deividas Ėringis ir Samanta Veršelytė praleido tolimojoje JAV valstijoje Aliaskoje, nedideliame miestelyje prie vandenyno. Samanta ten dirbo jaukioje kavinėje, kurios idėja ir požiūris į klientus porą taip sužavėjo, kad sugrįžę į Lietuvą jie nutarė ir čia atidaryti kavos namus.

REKLAMA

Aliaskoje pora atsidūrė, nes aplankyti šią atokią, nepaliestą šiaurės gamta garsėjančią valstiją svajojo Deividas. Bebaigdamas studijas universitete vaikinas suprato, kad bene geriausia proga tai padaryti – pasinaudoti programos „Work&Travel“ siūlomomis galimybėmis studentams vasaromis keliauti ir kartu dirbti svetur. Kartu su Deividu į Aliaską patraukė ir Samanta, o kitą vasarą abu vėl sugrįžo ten pat.

Nors tai buvo Deivido svajonė, Aliaska beprotiškai patiko abiem. Sužavėjo ir laukinė gamta, ir nuoširdūs, atsipalaidavę vietiniai žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Kelią pastojo meška

Laisvu laiku lietuviai išsiruošdavo į žygius po aplinkinius kalnus, plaukiojo laiveliais vandenyne. Laisvai vaikštančios meškos – Aliaskos kasdienybė. Jas daug kartų matė tiek užklystančias į miestelį, tiek gamtoje. Kartą besileidžiant nuo kalno jie ant vienintelio žemyn besileidžiančio takelio pastebėjo uogomis besimėgaujančią mešką, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA

„Daug įvairių minčių spėjo pralėkti galvoje, kol ją stebėjome negalėdami pajudėti iš vietos. Ir apie gyvenimą galvojome, ir svarstėme, ką darysime, jei ims artintis į mūsų pusę. Bet kažkaip po truputį ji pasitraukė tolyn ir mes laimingai grįžome namo“, – nuotykį laukinėje gamtoje prisiminė pašnekovai.

Niujorkas Aliaskoje

Gyveno jie nedideliame miestelyje ant Ramiojo vandenyno kranto. Miestelis visiškai priklausomas nuo turizmo. Ypač čia laukiami dideli kruiziniai laivai. Tokiam atplaukus, kelis tūkstančius gyventojų turinčiame miestuke žmonių padvigubėdavo.

REKLAMA
REKLAMA

Deividas dirbo viešbutyje, Samanta – kavinėje „New York Café“. Užsimezgė labai draugiškas ryšys su kavinės, kurioje dirbo, savininkais ir personalu.

„Buvome sužavėti požiūriu į klientą, aptarnavimu, labai jaukia aplinka. Taip pat patiko ir ten siūlomos kavos rūšys, desertai, vietinės moters kepti pyragai.

Apskritai žmonės ten nuoširdūs ir atsipalaidavę. Bene mėgstamiausias jų posakis, kviečiantis nesijaudinti dėl kokių nors problemų – „čia gi Aliaska!“, – prisiminimais dalijosi jauna pora.

Tolimojoje Aliaskoje jiems taip patiko, kad norėjosi ten ir likti. Kita vertus, labai traukė ir grįžti namo pas artimuosius, į savo šalį. Tada ir kilo mintis patiems susikurti panašią jaukumo oazę Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nusprendėme atidaryti panašią kavinę Kaune. Ilgai ieškojome jai tinkamos vietos, kol draugai papasakojo, kad prekybos miestelyje „Urmas“ yra tokie stilizuoti prekybos traukinukai, kurių vagonuose įsikūrusios parduotuvėlės, kavinukės. Atvažiavę apsižiūrėti nusprendėme, kad čia yra vieta, kur galime pradėti kurtis“, – pasakojo Samanta.

Įsirengė savo rankomis

Išsirinkę vietą, kibo į darbus. Patys sukūrė ir įrengė interjerą, Samantos tėtis padėjo pagaminti barą ir staliukus. Reikėjo atkaklumo, kol surado jų verslo idėja patikėjusią nedidelę įmonę Vilkaviškyje, sutikusią tiekti kokybišką kavą. Bet tai galų gale virto privalumu, nes įmonė netoliese ir kavą skrudina vietoje, todėl pupeles kavinė gauna itin šviežias.

REKLAMA

Pavadinimą pora savo „kūdikiui“ suteikė tokį patį kaip ir jos idėjinės „mamos“ Aliaskoje – „New York Café“. Jos savininkai dėl to ne tik neprieštaravo, bet ir geranoriškai pasidalijo įvairiais patarimais su jaunaisiais verslininkais.

Ir koks gi jausmas įgyvendinus savo svajonę, sulaukus pirmųjų klientų?

„Sunku net nupasakoti, koks džiaugsmas po dviejų mėnesių pasiruošimų ir kavinukės įrenginėjimo, parduoti savo pirmąsias kavas! Viskas tapo taip realu. Dar iki dabar atsimenam savo pirmuosius klientus. Tądien daugiausiai koncentravomės į detales ir stengėmės, kad viskas būtų gerai.

Beje, įsirenginėdami supratome, kad tobulumui ribų turbūt niekada nebus, todėl nusprendėme atsidaryti, o kartu ir toliau viską tobulinti, atsižvelgiant ir į klientų patirtis“, – sakė Deividas.

REKLAMA

Dalijasi šypsenomis ir gera nuotaika

Abu dabar labai stengiasi, kad jų kavinėje ir aplink sklistų teigiamos nuotaikos bangos, kad kartą užsukę klientai būtinai sugrįžtų ir papasakotų kitiems apie šią išskirtinę vietą.

„Žmones visada pasitinku su šypsena, paklausiu, ko jie norėtų, pasiūlau ką nors ypatingo. Ir pro šalį praeinantiems žmonėms pamojuoju, nusišypsau. Reikia pripažinti, kad daugelis žmonių sutrinka tai pamatę, bet vis daugiau tokių, kurie ir patys atsako šypsena.

Norisi, kad Lietuvoje žmonės daugiau šypsotųsi ir nesistebėtų, jei kas į juos taip kreipiasi. Tikiu, kad mes prie to galime bent šiek tiek prisidėti“, – pasakojo Samanta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie savo veiklą ir idėjas jaunieji verslininkai pasakoja ir kavinės socialinių tinklų paskyrose, kur taip pat sulaukia daug teigiamų įvertinimų.

Dabar į jaukią poros kavinukę žmonės užsuka ne tik ypatingos kavos, kurios receptus savininkai taip pat parsivežė iš Aliaskos.

„Mūsų meniu galima rasti įvairių kavų ir jų alternatyvų, tokių kaip: baltojo šokolado „Mocha“, „Dirty Chai“ („Chai latte“ su dvigubu espreso) arba arbatos gerbėjų pamėgto „London Fog“ (Londono rūkas), kuris susideda iš juodosios arbatos, vanilės sirupo ir pieno.

Taip pat, visada turime pieno alternatyvų tiek veganams, tiek pieno produktų netoleruojantiems klientams. Labai stengiamės kiekvienam klientui surasti jam tinkamiausią variantą“, – vardijo pašnekovai.

REKLAMA

Čia taip pat galima rasti spurgų, kibinų, natūralių pyragų ir kitokių desertų su meile ir rūpesčiu pagamintų kitų smulkių verslų įmonėse.

Karantinas iš vėžių neišmušė

Dideliu iššūkiu ką tik atsidariusiam jaunam verslui tapo dėl koronaviruso grėsmės paskelbtas karantinas. Maistą ir gėrimus buvo galima parduoti išsinešimui, tačiau kadangi pirmosiomis karantino savaitėmis nedirbo beveik visas prekybos miestelis „Urmas“, pora nusprendė kavinės veiklą sustabdyti.

Tačiau ir tokioje situacijoje jie nesėdėjo rankų sudėję. Jaunieji verslininkai ėmėsi maltos kavos ir kavos pupelių pardavimo internetu, pristatydami jas klientams į namus arba siųsdami paštu.

REKLAMA

Kaip padėką klientams už smulkaus verslo palaikymą sunkiu metu, jie šią veiklą įprasmino grotažyme #apkabinimaspuodelyje.

Be viso to, jie laiką išnaudojo kurdami planus vasaros sezonui ir prisidėdami prie visuomeninių iniciatyvų, skirtų kovai su COVID-19. Balandžio pabaigoje Vyriausybei leidus visų parduotuvių veiklą, darbą atnaujino beveik visas prekybos miestelis, duris vėl atvėrė ir „New York Café“. Kol galioja karantino apribojimai, kava ir kiti gėrimai čia parduodami išsinešimui.

„Pirmąjį etapą kurdami savo svajonę jau įveikėme – kavinę atidarėme, dabar norime toliau tobulėti ir augti. Gal dar ne planuose, bet svajonėse tikrai erdvės, kur ir kaip tai galėtume daryti“, – mintimis apie ateitį dalijosi Samanta ir Deividas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų