REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo ankstyvo pavasario, o šiemet net nuo sausio mėnesio, iki pat rudens žydint įvairiems augalams susiduriame su dideliu aeroalergenų rinkiniu, kuriame yra įvairių augalų žiedadulkių ir grybų sporų. Nuo šios savaitės, kai visoje Lietuvoje pražydo beržai, prasideda ypač sudėtingas laikas žiedadulkėms jautriems žmonėms. Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (Biuras) praneša, ką turime žinoti apie sezonines alergijas ir kaip nuo jų apsisaugoti.

Nuo ankstyvo pavasario, o šiemet net nuo sausio mėnesio, iki pat rudens žydint įvairiems augalams susiduriame su dideliu aeroalergenų rinkiniu, kuriame yra įvairių augalų žiedadulkių ir grybų sporų. Nuo šios savaitės, kai visoje Lietuvoje pražydo beržai, prasideda ypač sudėtingas laikas žiedadulkėms jautriems žmonėms. Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras (Biuras) praneša, ką turime žinoti apie sezonines alergijas ir kaip nuo jų apsisaugoti.

REKLAMA

Šiltėjant orams vis labiau norisi išeiti pasivaikščioti arba ieškoti saugių būdų sportuoti lauke, laikantis atokiau nuo pakeliui sutiktų žmonių bei nepamirštant visų apsisaugojimo priemonių, tokių kaip medicininės kaukės, specialūs akiniai ir pirštinės.

Tačiau balandžio mėnesį įsibėgėjantis medžių žydėjimas reiškia kovą su sezoninėmis alergijomis, dėl kurių laikas lauke alergiškiems žmonėms gali tapti nelabai maloniu iššūkiu.

REKLAMA
REKLAMA

Dabartiniu metu žiedadulkių koncentracija ore kasdien didėja, nes pražysta įvairesnių rūšių medžių:

„Pirmieji alergenines žiedadulkes išbarstę lazdynai ir alksniai jau baigė žydėti, bet vis daugiau pražysta blindžių, žilvičių, karklų, tuopų, guobų klevų, o jų žiedadulkių puokštėje pagrindiniu  akcentu tapo beržų žiedadulkės“, – sako Šiaulių universiteto profesorė Ingrida Šaulienė.

REKLAMA

Kartu ji pastebi, kad šiuo metu iš mažų, neryškių, žirginiuose susitelkusių žiedų pabiro gausybė žiedadulkių. Skirtingai nuo kitų medžių, beržai ima žydėti staiga ir iš karto paskleidžia daugybę žiedadulkių, kurios lengvai pasklinda ore. Netrukus prie dabar žydinčių augalų prisijungs ąžuolai ir uosiai, kurių žiedadulkių alergeniškumas mažesnis nei beržų, bet dėl aukšto bendro žiedadulkių krūvio ir kryžminių reakcijų poveikis sveikatai gali būti stiprus.

Biuro Visuomenės sveikatos stebėsenos skyriaus vedėja Daina Juršytė pabrėžia, kad kvėpavimo takus dengiančios kaukės jautriems žmonėms rekomenduojamos ne tik apsisaugoti nuo viruso, bet ir išvengti alergenų poveikio, rašoma pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Alergija amžiaus nesirenka

Lietuvoje alergines reakcijas gali sukelti beržo, kiečio, lazdyno, alksnio, skroblo, uosio, ąžuolo, gluosnio, ambrozijos genčių ir miglinių bei kiparisinių šeimų augalų išbarstytos oru sklindančios žiedadulkės.

Mūsų šalyje žmonės dažniausia jaučia negalavimus augalų vegetacijos metu kontaktuodami su beržų, kiečių, miglinių augalų žiedadulkėmis. Negalavimų pobūdis ir stiprumas dažnai priklauso nuo alergenų kiekio žiedadulkėse.

Pasak alergologės, Lietuvos mokslų akademijos Alergologijos komisijos pirmininkės profesorės Rūtos Dubakienės, alergija paliečia visus, nesirinkdama amžiaus, nors dažniausia pasitaiko tarp vaikų ir  jaunų žmonių, o žiedadulkių sukeltas alerginis rinitas yra dažna liga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Alerginio rinito simptomai apima nosį, bet gali išplisti ir paveikti akis, ausis, sinusus ir plaučius. Žmonės taip pat gali skųstis ausų uždegimo simptomais, o ilgai besitęsiantis alerginis rinitas gali sutrikdyti kvėpavimo funkcijas.

„Sergantys šia liga turi žinoti, kad vėlesni kontaktai su alergenu sukelia vis sunkesnes reakcijas, požymiai tęsiasi ilgiau, atsiranda ilgalaikių liekamųjų reiškinių, todėl svarbu kaip įmanoma vengti ar sumažinti alergenų kiekį savo kasdienėje aplinkoje“, – pataria R. Dubakienė.

Gali sukelti kryžminę alerginę reakciją

Jei kenčiate dėl alergijos medžių žiedadulkėms, reikėtų vengti kai kurių maisto produktų, norint apsisaugoti nuo kryžminių alerginių reakcijų. Naudinga kurį laiką vengti migdolų, obuolių, abrikosų, morkų, salierų, vyšnių, lazdynų riešutų, kivių, petražolių, persikų, žemės riešutų, kriaušių, slyvų ir sojų pupelių, ypač jei esate alergiškas beržų žiedadulkėms.

REKLAMA

Žiedadulkėms jautrūs žmonės jų poveikio stiprumą gali kontroliuoti keliais būdais. Tai priklauso ne tik nuo priemonių, kurių imamasi gyvenamosiose patalpose, bet ir nuo asmens gyvenimo būdo, įpročių ar buvimo lauke laiko.

Kaip išvengti žiedadulkių poveikio arba bent jį sumažinti:

Išvengti nemalonaus kontakto su augalų žiedadulkių alergenais, kai ore daug žiedadulkių, galima apribojant buvimo lauke laiką, ypač tuo metu, kai alergijos rizika lauke yra aukšta (alergijos riziką galima stebėti naudojant PASYFO mobiliąją programėlę).

Jei tenka dirbti ar dėl kitų priežasčių būti lauke, patartina nosį ir burną uždengti net ir pasibaigus karantinui (tinka medicininės kaukės, kurios sulaiko dalį alergenų ir neleidžia jiems patekti į kvėpavimo takus).

REKLAMA

Lauke nešiokite specialius karantino laikotarpiui skirtus apsauginius akinius arba saulės akinius.

Grįžę iš lauko išsiplaukite nosį ir akis.

Pavedžioję šunį lauke, prieš parsivesdami namo, iššukuokite jo kailį.

Nedžiovinkite skalbinių lauke.

Laikykite uždarytus langus tiek namuose, tiek ir automobilyje.

Norint nuo žiedadulkių apsaugoti savo namus, galima naudoti specialias apsaugas, montuojamas į orlaides ir langus, kad žydėjimo metu būtų galima išvėdinti patalpas ir kartu sumažinti į jas iš lauko  patenkančių alergenų kiekį bei pagerinti oro kokybę namuose (pvz.: specialūs keičiamieji filtrai, antialerginės orlaidės ir kita).

Planuokite aktyvų laiką lauke naudodamiesi PASYFO programėle.

Pildykite žiedadulkių dienoraštį

Biuro Visuomenės sveikatos stebėsenos skyriaus vedėja Daina Juršytė primena – svarbi prevencinė priemonė apsisaugoti nuo žiedadulkių gali būti žiedadulkių dienoraštis (https://pollendiary.com/) arba asmeninė alergijos simptomų prognozavimo sistema (angl. Personal Alergy Symptoms Forecasting System – PASYFO).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jau daugiau nei dešimt metų Šiaulių universiteto mokslininkai kartu su kitais komandos nariais iš Europos tiria ir analizuoja oro alergenų sklaidą bei poveikį sveikatai. Kartu dirbdami sukūrė unikalią personalizuotą alergijos simptomų prognozės sistemą, siekdami padėti žmonėms, kurie yra jautrūs įvairiems augalų žiedadulkių alergenams, stebėti savo savijautą. 

„Dienoraštis patogus, nes savo alergijos požymius galima susieti su oru plintančių žiedadulkių kiekiu bet kurią norimą dieną. Jį pildydami gausite ne tik informaciją apie žiedadulkių kiekį, bet ir asmeninę alergijos simptomų prognozę“, – pasakoja D. Juršytė.

Specialistė priduria, kad žiedadulkių dienoraštį galima pildyti ir už savo vaikus. Svarbu, kad kiekvienas turėtų atskirą elektroninio pašto adresą. Žiedadulkių dienoraštį galite naudoti keliomis kalbomis visoje Europoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų