REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Visi žinome, kad pavojingų virusų plitimo metu patariama daryti mažiausiai du dalykus – dažnai ir kruopščiai plauti rankas ir dėvėti apsaugines kaukes. Tačiau ar tikrai žinome, kaip tai daryti taisyklingai? Tik teisingai taikomos apsaugos priemonės bus veiksmingos – pasidomėkime, ką svarbu žinoti kiekvienam iš mūsų. 

Visi žinome, kad pavojingų virusų plitimo metu patariama daryti mažiausiai du dalykus – dažnai ir kruopščiai plauti rankas ir dėvėti apsaugines kaukes. Tačiau ar tikrai žinome, kaip tai daryti taisyklingai? Tik teisingai taikomos apsaugos priemonės bus veiksmingos – pasidomėkime, ką svarbu žinoti kiekvienam iš mūsų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taisyklingai dėvimos apsauginės kaukės padės sudaryti daugiau barjerų virusams

Viena iš rekomendacijų – viešumoje dėvėti apsaugines kaukes ir gumines pirštines. Vieni šios rekomendacijos laikosi labai atsakingai, kiti, deja, nesilaiko, o tretieji tik galvoja, kad laikosi – po smakru esanti, po nosimi kabanti ar ant vienos ausies pakabinta medicininė kaukė savo tikrosios funkcijos tikrai neatlieka (neteisingai dėvima apsaugos priemonė yra tik aksesuaras). 

REKLAMA

Apsauginių veido priemonių pasirinkimo gausa

Galima rinktis medicinines kaukes, specialius apsauginius respiratorius, savarankiškai pasisiūtas ar įsigytas medvilnines ar iš kitų audinių pagamintas kaukes. Žinoma, skiriasi visų išvardintų priemonių apsauginis lygis – respiratoriai nuo viruso dalelių gali apsaugoti net iki 99 procentų (pirmiausiai jie rekomenduojami medikams ir padidintą užsikrėtimo riziką turintiems asmenims), medicininių kaukių suteikiama apsauga gali siekti iki 80 proc., o pasiūtų kaukių apsauga svyruoja priklausomai nuo jų sluoksnių skaičiaus ir priežiūros. Jei daugkartinės veido kaukės prižiūrimos ir dėvimos teisingai, jos atlieka reikšmingą prevencinį vaidmenį. Specialistai teigia, kad veidą geriau pridengti šalikėliu ar drabužio atlapu, nei laikyti jį visiškai atvirą. Papildomą apsaugą sukuria ir akiniai, mat virusai plinta ir per akių gleivinę.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip dėvėti, prižiūrėti daugkartines ir išmesti vienkartines apsaugines kaukes?

Medicininė kaukė turi gerai apgaubti nosį, smakrą, burną ir būti kaip galima labiau prigludusi prie skruostų. Kai kurios medicininės kaukės turi specialius lankstomus spaustukus, kurie padeda geriau suformuoti kaukę ir prispausti jos viršutinę dalį prie nosies. Medicininė kaukė yra vienkartinė apsaugos priemonė – pakartotinai jos naudoti nerekomenduojama ir keisti reikia kuo dažniau, ypač tuomet, kai ji sudrėksta. Medžiagines kaukes taip pat reikia keisti joms sudrėkus – toks naudojimo laikas paprastai trunka ne ilgiau kaip 2 valandas. Medžiaginės kaukės skalbiamos muiluotame vandenyje (galima ir rankomis, ir skalbyklėje) ir išlyginamos lygintuvu (taip padidinant visišką virusų sunaikinimo tikimybę), o medicininės kaukės atsargiai nuimamos liečiant tik raištelius ir, prieš tai supakavus į maišelį, saugiai išmetamos į dangčiu uždaromas šiukšliadėžes. Nusiėmus apsauginę kaukę reikėtų iš karto kruopščiai nusiplauti rankas, o apie jų plovimą patarimų rasite toliau. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie rankų ir asmeninę higieną

Rankas plauti kuo dažniau reikia kasdien – ne tik pandemijos metu. Tačiau padidėjusios užsikrėtimo rizikos atveju tai itin svarbu. Patariama rankas plauti šiltu muiluotu vandeniu – geriausia naudoti dozuojamą skystą muilą. Rankas trinti muilu reikėtų mažiausiai 20 sekundžių, o skalauti vandeniu – dar 20 sekundžių. Idealiausia, jei kruopšti plovimo procedūra trunka apie minutę – tuomet virusas beveik užtikrintai sunaikinamas ir nuplaunamas. Ilgiau rankų plovimas turėtų trukti po grįžimo iš lauko ar viešų vietų, kontakto su užkrėstais paviršiais ir panašiai. Po plovimo ir sausinimo procedūros patariama rankas papildomai dezinfekuoti. Nepakanka rankas tik nuskalauti. 

REKLAMA

Didelę svarbą turi ir kasdieninė asmeninė higiena

Taip pat reikėtų rūpintis ir asmenine higiena, nes virusai neplinta išimtinai tik per nešvarias rankas (nors tai ir pagrindinis jų plitimo kelias). Rekomenduoja laikytis ir nosies higienos – kasdien išskalauti nosies ertmes izotoniniu jūros vandeniu. Tai padeda ne tik išvalyti perteklines gleives, bet ir išplauti dalį dulkių, ligų sukėlėjų ir kitų įvairiausių alergenų. 

Kasdieninei nosies higienai puikiai tiks izotoninio jūros vandens purškalas Quixx daily, o jei kamuoja ir sloga, tuomet galima rinktis hipertoninės koncentracijos Quixx acute. Šios medicinos priemonės yra visiškai natūralios kilmės. Jų galima rasti daugumoje vaistinių ir kitų prekybos vietų.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų